Статия
Масло или маргарин
В умерени количества и двата вида мазнини са полезни
Широко разпространен мит е че маргаринът е здравословен заместител на маслото. Маргаринът съдържа ненаситени растителни мазнини, докато маслото е с високо съдържание на холестерол и наситени мазнини. Това кара хората да предпочитат маргарина пред маслото и да го считат за по-здравословна храна. Фактите показват, че това разбиране е напълно погрешно.
Маслото и маргаринът са продукти с различен произход, като общото между тях е високото съдържание на мазнини. Обратно на голяма част от твърденията, те не са вредна храна, но не трябва да се злоупотребява с тях.
Вижте какви прилики и разлики има между двата продукта и какви са техните качества.
Маслото - класически млечен продукт
Маслото е изцяло млечен продукт, който се добива от каймака на млякото. То съдържа 15-20% вода и 80-85% мазнини. На пазара можете да намерите различни видове масло – нискокалорични, със съдържание на сол, без сол и т.н. Маслата с ниско съдържание на мазнини и с лека консистенция, лесни за размазване, съдържат половината от количеството мазнини, което съдържа традиционното масло. За да постигнат консистенцията и вида на традиционното масло, производителите добавят желиращи съставки, аромати и оцветители.
Маслото е източник на липиди, мастноразтворими витамини А и D, и на холестерол.
Маргаринът – мазнина заместител
Маргаринът е създаден като евтин заместител на маслото, който не съдържа животински мазнини и е с лека консистенция, подходяща за размазване. Основно се прави от растителни мазнини, подложени на промишлена преработка като хидрогениране и трансестирификация. Хидрогенирането прави мазнините от растителните масла по-наситени, като след нея ефектът им върху организма се различава от този на първоначално използваните масла. Освен това, в процеса на хидрогениране могат да се формират транс мазнини, които организмът не разгражда добре и се справя по-трудно с тях.
В последно време част от производителите започнаха да взимат предвид негативния ефект на транс мазнините върху здравето на хората и създадоха нехидрогениран маргарин. Той не съдържа транс мазнини и е с по-лека консистенция. Вместо да хидрогенират течни растителни масла, производителите добавят малки количества палмово масло, което прави маргаринът по-мек, без съдържание на транс мазнини и лесен за размазване.
Маргаринът е източник на витамини А и Е. В него може да се добавят и други витамини и хранителни вещества като минерали, фибри или фитостероли.
Кой е по-добрият избор?
При избора на масло или маргарин въпросът не е до добра или лоша храна, нито дали се пълнее повече или по-малко от тях. И двата продукта са с високо съдържание на мазнини и съдържат хранителни вещества, важни за нашия организъм. Въпреки че си приличат по много неща, имат и големи различия.
Мазнините в маслото водят до същото напълняване, както мазнините в маргарина. Следователно, ако двата продукта имат еднакъв процент на мазнини, от тях се пълнее еднакво.
По отношение на съдържанието на мастни киселини (наситени, мононенаситени и полиненаситени), тъй като при маргарина се използват растителни мазнини, той винаги е по-богат на моно-и полиненаситени мастни киселини от маслото. При маслото основно се съдържат наситени мастни киселини (животински мазнини).
Консумирайте в умерени количества и двата продукта. Не се лишавайте от хранителните вещества, които те съдържат, защото са важни за организма.
Съвет
Ако трябва да контролирате нивото си на холестерол, съветваме ви да изберете маргарин или масло, които осигуряват около 10% от маскималното препоръчително количество в порция от 10 гр.
|
Любопитно
The Nurses‘ Health Study е мрежа, занимаваща се изцяло със здравето на жените, която постоянно провежда проучвания и изследвания за болестите и рисковете, на които са изложени жените. Тяхно изследване показва че при жена, която яде 4 чаени лъжици маргарин на ден, има 50% по-голям риск за сърдечно заболяване, отколкото при жена, която яде маргарин рядко и в умерени количества.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 9 общо )
anonymous
Що за съвет е да се препоръчва яденето на маргарин, като се имат предвид всичките ми вреди за организма ???
Написан на: 01/11/2013 10:55 Докладвай този коментар
anonymous
Старата истина.Всичко се свежда до поетото количество!
Написан на: 12/01/2014 00:08 Докладвай този коментар
anonymous
Написано е добре, Маргаринът е за хора с по-малко финансови възможности.
В днешно време не е лукс за никой да го изхвърли от употреба и да се ползва качетвено краве масло, зехтин и слънчогледово олио.
Това правя аз, за Бас не знам!
Написан на: 19/01/2014 16:36 Докладвай този коментар
anonymous
Маргарина е отровата на нашето време. Кравето масло не е равно на маргарина! Маргарина е от мазнини които организма супер трудно разгражда и се трупат много повече. Докато маслото по лесно става на енергия. По-малки количества масло, повече движение и никакъв маргарин!!!
Написан на: 30/09/2014 11:20 Докладвай този коментар
anonymous
Лошата репутацията на маргарина идва от съдържанието на транс мазнини. Обаче те вече рядко се срещат, заради паниката около доста голямото им лошо влияние върху здравето. Така че просто проверявате съдържанието - ако има транс мазнини, стойте далеч, ако няма, не е по-нездравословно от маслото.
Даже вероятно маргаринът е по-малко вреден от маслото, защото в маслото преобладават наситени мазнини, които повишават нивото на "лош" холестерол в кръвта, което води до артериална плака, а в маргарина има основно ненаситени мазнини, които намаляват "лошия" холестерол.
Написан на: 19/05/2016 21:25 Докладвай този коментар
anonymous
Маргаринът е измислен от германците, за да съхраняват мазнина по време на ПСВ. След това хитрите чифути го вкарват в масова употреба. Никой не го интересува Потребителя! Интересни само Парите, т.е. Печалбата! Чиста еврейска дивотия!
Написан на: 20/10/2017 09:27 Докладвай този коментар
anonymous
Маргарина не е измислен от германците, а от французите в средата на 19 век,по времето на Наполеон II ,като евтин заместител на маслото за войската.Не пишете глупости.
Написан на: 20/10/2017 20:49 Докладвай този коментар
anonymous
МАРГАРИНЪТ СЪДЪРЖА СИНТЕТИЧНИ МАЗНИНИ И Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВРЕДНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ !!!
МАСЛОТО СЪЩО Е ВРЕДНО, ТЪЙ КАТО СЪДЪРЖА НАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ, КОИТО ПО-ТРУДНО СЕ УСВОЯВАТ ОТ ОРГАНИЗМА И ПРИ ПО-ГОЛЯМА КОНСУМАЦИЯ ЗАПУШВАТ КРЪВОНОСТНИТЕ СЪДОВЕ (АРТЕРИИТЕ), А ТОВА ВОДИ ДО АТЕРОСКЛЕРОЗА И В ПОСЛЕДСТВИЕ - ИНСУЛТ !!!
Написан на: 09/12/2019 02:08 Докладвай този коментар
anonymous
МАРГАРИНЪТ СЪДЪРЖА СИНТЕТИЧНИ МАЗНИНИ И Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВРЕДНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ !!!
МАСЛОТО СЪЩО Е ВРЕДНО, ТЪЙ КАТО СЪДЪРЖА НАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ, КОИТО ПО-ТРУДНО СЕ УСВОЯВАТ ОТ ОРГАНИЗМА И ПРИ ПО-ГОЛЯМА КОНСУМАЦИЯ ЗАПУШВАТ КРЪВОНОСТНИТЕ СЪДОВЕ (АРТЕРИИТЕ), А ТОВА ВОДИ ДО АТЕРОСКЛЕРОЗА И В ПОСЛЕДСТВИЕ - ИНСУЛТ !!!
ХРАНЕТЕ СЕ С ХРАНИТЕ, КОИТО СЕ СРЕЩАТ САМО В ПРИРОДАТА, ЗА ДА ИЗГЛЕЖДАТЕ ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ ЗДРАВИ И МЛАДИ !
Написан на: 09/12/2019 15:48 Докладвай този коментар
anonymous