Статия
Вино и грозде
	
МАВРУД / MAVRUD
 
Маврудът е стар местен сорт, който се отглежда само в България от  най-древни времена.  Разпространен е главно в Пловдивско и по-малко в  Пазарджишко и Старозагорско.
Гроздът е голям, крилат, поради което е силно разширен в основата си,  полусбит до рехав, но се срещат и сбити форми, защото сортът има  различни вариации. Средното му тегло е около 397 гр. Зърното е малко  (15,2 /15 мм), сферично.  Месестата част е сочна, с приятен сладък вкус и  добра свежест. Кожицата е дебела, жилава, синьо-черна, с обилен восъчен  налеп.
Маврудът е къснозреещ сорт - в района на Пловдив, гроздето узрява в  началото на октомври. Родовитостта е умерена. Сортът е сравнително  устойчив на сиво гниене и не е много чувствителен към оидиум.  Устойчивостта на ниски зимни температури е слаба, поради което при  преминаване към стъблено отглеждане на лозята площта значително  намалява. Има добър афинитет към подложките Берландиери х Рипария Кобер 5  ББ и S04. Най-подходящи за Мавруд са дълбоките, свежи наносни почви в  топлите микрорайони на страната, където няма опасност от ниски зимни  температури.
Маврудът е един от най-ценните местни сортове за червени вина.  Захарността на гроздето е от 17 до 23 % при титруема киселинност от 6,1  до 10,7 г/куб дм. Вината, произведени от този сорт, са с наситен рубинен  цвят, достатъчна запасеност на танини и киселини и специфичен, много  приятен аромат, в който се долавят нюанси на нежни лозови мустачки и  къпина. Вината се развиват отлично в контакт с дъбова дървесина, като  развиват мощен, комплексен аромат, мек, плътен и хармоничен вкус.
 
МИСКЕТ ЧЕРВЕН / MISKET СНERVEN
 
Мискет  червен се отглежда от стари времена по нашите земи  и се смята за стар български сорт. Разпространен е предимно в  Подбалканската долина и Средногорието -Сунгурларската долина, Карловско и  Брсзовско, и на по-малки площи в Сгарозагорско, Сливенско, Ямболско и  Врачанско.
 
Гроздът е средно голям (15,3/9,3 см), цилиндрично-конрчен,  понякога с едно или две крила, полусбит до сбит. Средната му маса е  141- 239 г.
 
Зърното е много малко (14/14,2 мм), почти сферично, при  сбити гроздове - деформирано. Кожнцлта е средно дебела, жилава,  розово-червена, със слаб виолетов оттенък, с восъчен налеп, напръскана с  характерни тъмни точици. Зърното е сочно, сладко, с приятен мискетов  аромат.
 
Най-подходяща подложка за него е Шасла х Берландиери 41  Б, тъй като лозите, присадени на нея, не изресяват, добивите са  постоянни и високи (при добри грижи могат да се получат около 1000-1200  кг от декар). Подходящи зa сорта са хълмистите и проветриви терени. По  устойчивост на измръзване този сорт заема първо място сред местните  сортове и превъзхожда редица чужди винени сортове. Гроздето натрупва  18-21 % захари, 5,4-6 г/куб. дм титруема киселинност.
 
Вината имат сламеножълт цвят, хармоничен вкус и приятен фин мискетов аромат.
CИPA / SYRA
 
Това е стар френски сорт, познат още като Шираз и е  разпространен освен в Европа също и в Австралия, Аржентина, САЩ и ЮАР. В  България не е особено известен, но в последните години интересът към  него нараства. 
 
Гроздът му е средно голям, цилиндрично-коничен, полусбит.  Зърното е средно едро до дребно, леко овално. Кожицата му е средно  дебела, еластична, тъмносиня. Консистенцията е сочна, а вкусът –  хармоничен.
 
Сира е ранно до среднозреещ червен винен сорт. Гроздето му  узрява в в края на август или началото на септември. Сортът се  характеризира с добра родовитост и добив. Лозите са умерено растящи.  Отглежда се на средностъблен кордон и резитба на чепове.
 
Сира се напада силно от акари, а гроздето му – от сивото гниене, особено към края на узряването.
 
Гроздето на сорт Сира натрупва много захари. То е подходящо за производството на червени обикновени и ликьорни вина.
 
Като млади, вината са тъмно обагрени, с плътен и богат  вкус, но малко строги. Стареят много добре в дъбови бъчви. В аромата им  се долавят нюанси на черен пипер, кожа, тютюн, а понякога билки  (мащерка) и подправки (карамфил).
 
    
        Дарение
        За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
        Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
        Дарете
     
 
Коментари ( 0 общо )
anonymous