Статия
Бадемите
Вкусни и полезни, те са част от кулинарните и медицинските традиции на много страни по света
Бадемите имат своята хилядолетна история. За тях можем да прочетем още в Стария завет. Смята се, че родината им са земите в днешна Малайзия и Северна Африка. Първите, които са ги култивирали са били древните гърци.
Има два типа бадеми: горчиви, които се използват за направата на масла и есенции и сладки, които намират широко приложение в кулинарията.
В днешно време, бадемите са в основата на много свързани продукти: масла, пасти, есенции, олио и др. Печени или сурови, те са част от кухнята на много страни по света. Освен това, те се използват във фармацевтичната и козметичната индустрия.
В следващите редове ние ще ви разкажем малко повече за тях, както и защо е полезно да ги включите в менюто си.
Маслен протеинов сладолед с бадеми и какао
Продукти 200 мл. мляко с 2% масленост 100 мл сметана с 50% масленост 30 гр. краве масло 1 бр. яйчен жълтък 6 бр. яйчен белтък 30 гр. фруктоза 30 гр. сурови бадемови ядки 1 с.л. какао
Приготвление Разбийте жълтъка и маслото на крем на водна баня, след което добавете фруктозата и продължете да пасирате до разтваряне на захарните кристали. В сметаната прибавете млякото, белтъците и какаото. Пасирайте, като постепенно добавяте от протеновия концентрат. Смесете маслената смес с млечната и разбийте, прибавяйки счуканите на прах бадемови ядки до получаване на равномерен крем. След това поставете така приготвения крем дълбоко във фризер. Извадете го след 1 час (преди сместа да е съвсем замръзнала) и пасирайте отново. Повторете процедурата още веднъж след 1 час, след което оставете сладоледа да замръзне. Източник: ВВ-Team
|
Хранителна стойност на бадемите
Хранителната стойност на бадемите варира от 580 kkal за 100 гр. суров продукт, до около 600 kkal за 100 грама печени бадеми. 100 грама натурално бадемово масло без сол пък съдържа около 633 kkal.
Един от най-големите плюсове на бадемите е, че дори и сравнително малко количество от тях създава чувството за ситост, заради високото си съдържание на фибри и протеини. 30 грама бадеми съдържат шест грама протеин, или 10% от дневната стойност в диета от 2000 калории. Това ги прави и изключително подходяща храна при режими, свързани със сваляне или поддържане на тегло.
Бадемите са богат източник на фибри. Препоръчителният дневен прием на фибри е около 25 до 30 грама на ден. Консумацията на 30 грама бадеми съдържа три грама фибри, което е достатъчно за задоволяването на дневната стойност.
Повече от храна
Освен безспорните си хранителни качества, бадемите имат и редица лечебни свойства. Те са изключително богати на витамин Е, за който се смята, че има анти канцерогенни свойства. Този витамин се явява и един от най-важните антиоксиданти, който предпазва клетките от преждевременно стареене и организма от свободните радикали. Високото съдържание на витамин Е играе важна роля и за предотвратяване на различни сърдечносъдови заболявания и рак.
Освен това, бадемите са източник на витамините от групата В - В1, В2 и В9. Те съдържат калции и желязо. В тях има и високо съдържание на магнезий и цинк, които заздравяват на костите. Бадемите са източник и на голямо количество на ненаситени мазнини.
Според специалисти, ползите от консумирането на бадеми при бъбречни проблеми са осезаеми, защото те спомагат за по-лесно отделяне на песъчинки. Бадемите нормализират работата на черния дроб и далака, пречистват кръвта и действат като естествен аналгетик.
Редовният и регулиран прием на бадеми подобрява мозъчната дейност, намалява стреса и лекува безсънието. Смята се, че бадемите оказват благотворно влияние при бронхиални астми и пневмонии.
Пиенето на бадемово мляко може да намали стомашните киселини и да облек-чи симптомите на други заболявания на стомашно-чревния тракт. Бадемите оказват несъмнено положителен ефект върху кожата и косата. Благодарение на съдържащите се в състава им антиоксиданти, кожата става еластична и придобива здрав цвят, а косата става копринена и блестяща. Бадемовото олио е част от много козметични продукти, защото успешно се бори със стриите и целулита. Бадемите влияят положително върху потентността и облекчават махмурлука.
Употреба в кулинарията
Употребата на бадемите в кулинарията е широко застъпена, както в сурово, така и в печено състояние. Всеизвестно е, че консумацията им в сурово състояние е препоръчителна.
Уникално сладкарско изделие от бадеми е марципанът. Произвежда се от обелени бадеми, които се смилат на паста с фина структура. Към пастата се добавя пудра захар, като най-висококачественият марципан се характеризира с ниско съдържание на захар. По стандарт съдържанието на захар не трябва да надвишава това на бадемовата паста.
Бадемите са подходящо допълнение към сутрешното мюсли, различни видове салати, сосове, меса и паста.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 1 общо )
anonymous
Здравейте,
Сайтът е полезен, има информация за контакти и е добре да се посочват и референциите при публикациите.
Кой е авторът? Кои са източниците?
Благодаря
Написан на: 18/03/2017 08:41 Докладвай този коментар
anonymous