Начало / Интернет
Статия · Интернет

Facebook и личната информация

Екип на Активни потребители·21.05.2012 ·Безплатна
Facebook и личната информация

  Новата платформа на Facebook „Timeline” влиза в сила за всички профили, но какво се случва с неприкосновеността на личните ни данни?

  Най-голямата социална мрежа в интернет пространството коренно промени своя облик, а с него и функционалността си. Първоначално на потребителите бе дадена възможност да променят доброволно изгледа на своя профил, но от 31 март 2012 г. новата платформа вече се прилага за всички потребители на мрежата.

Началото на Timeline

  Въпреки че, от компанията дадоха възможност Дневникът да бъде възприет от потребителите преди да стане задължителен, много хора имат основание да не го харесват. Новата платформа изкарва наяве всички дейности, които потребителят е правил от своя профил, от самото му създаване. Личната информация е удобно разделена по години и месеци и не е трудно всеки, който пожелае, да проследи всяка ваша стъпка в мрежата, връщайки се години назад.

„Няма страшно” – уверяват ни

  След като все пак наложиха новия „Дневник” на Facebook, независимо дали сме го искали или не, бе редно да успокоят негодуващите потребители и да осигурят някаква защита на личните данни. Уви, до колко защитата е истинска и може да се разчита на нея – никой не ни казва. Все пак са дадени няколко възможности на потребителите да не се оголят изцяло пред фейсбук обществото. Възползватейте се от тях! Едва ли искате шефът и колегите ви да видят празничните изпълнения на голямото новогодишно парти преди 2 години, или заклеймяващите целия свят постове, писани когато бяхте в сатурнова дупка.

Не се заблуждавайте

  Ако профилът ви е сравнително нов и в момента не се притеснявате от информацията, намираща се вътре, то помислете как ще изглежда положението след няколко години. След време вероятно ще промените част от идеологията и мисленето си, но тогава ще бъде късно. За това внимавайте какво и с кого споделяте и помнете, че Facebook не е просто сайт за забавление, а може да има доста непредвидени проявления. Имайте предвид, че „приятелите” ви в социалната мрежа твърде лесно могат да разберат всичко за вас – запазете малко лична информация!

!Бъдете в очакване!

  Ако все още Facebook профилът ви не е преминал в Timeline платформата, т.нар. „Дневник”, то това скоро ще се случи. Всички профили подлежат на обновяване, като това става постепенно и искате или не - нововъведението ще ви достигне.

 

Методи за защита на новия профил

  Давали сме много съвети как да защитим личната информация в социалните мрежи, а с постоянните промени на динамичния интернет свят, следва да ги допълним. Все пак съществуват няколко неща, които е добре да направите, за да защитите профила си.

Направете промените още в
началото

  След актуализирането на профила, потребителят разполага със 7 дневен срок, в който може да промени настройките за защита на профила. Ако пропусне да направи промените, то сайтът автоматично ги задава по подразбиране. Основните настройки се правят от падащото меню, разположено в горния десен ъгъл на страницата, до бутоните на името и началната страница. От менюто избирате „Настройки на сигурността”. На екрана се появяват всички опции, които имате и обяснения към тях.

  Можете да промените настройките си за начините по които хората намират профила ви (чрез имейл, въвеждане на име, чрез приятели и т.н.), кой може да публикува на стената ви и какво виждат другите, вашите приложения, блокирани абонати и най-важното – информацията от стари публикации. Достъпът до старите постове може да бъде частично ограничен. При упражняване на това право, те ще бъдат достъпни само за хората, които са ги публикували, коментирали или са били посочени на въпросната публикация.

Подберете кой може да ви следи

  Както за албумите със снимки, така и за всички публикации и действия в мрежата, можете да контролирате кой може да ги вижда. Освен генералните разделения на „Публично”, „Приятели” и „Приятели на приятели”, то има опция за избор на конкретни хора. По този начин можете да забраните дадено съдържание за част от социалните ви абонат .

  Ако решите, че дадена публикация на вашия профил не искате да достига до всички, то в горния й десен ъгъл излиза иконка с молив. При натискане на бутона излиза падащо меню и можете да изберете дали да изтриете поста или да го скриете от дневника. Това може да бъде направено за всяко видео, снимка или публикация.

Направете проверка

  В менютата, разположени над приложенията ви, до Регистъра на дейността, се намират още две опции. Едната от тях дава възможност да видите как изглежда профилът ви от чуждите акаунти. Така можете да контролирате информацията за вас и за кого е достъпна.

 

Подкрепи независимите тестове

Направи дарение

Не приемаме реклама от търговци. Тестовете ни са възможни благодарение на читателите.

Или стани член

Пълен достъп до всички тестове и проучвания за 15 €/година.

Виж членството

Коментари (0)

Коментарите са за регистрирани потребители. Регистрацията е безплатна. Регистрация Вход

Още няма коментари. Бъди първи!