Дарение
                    Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal
                    
                 
             
            			 
				 				              
                Анкета
                
                  Откъде предпочитате да вземете пари назаем?
						
						
                 
               
				  					  
									 
				          
         
				
	Начало
	 > 
Храни > 
Месни продукти > 
Статии > 
Използвани Е номера в месните продукти																 
					
		
	
   Статия
Използвани Е номера в месните продукти
	
АНТИОКСИДАНТИ: от Е300 до Е399
Антиоксидантите са вещества, които удължават срока на съхранение на храните, като ги предпазват от развала, причинена от окисление. В резултат на окислението се наблюдава промяна на цвета, влошаване на вкуса и мириса на продуктите, т.нар. „развала”. Делят се на две групи според произхода си: естествени и синтетични.
Антиоксидантите подобряват общото състояние на организма. Един от най-често използваните антиоксиданти е Витамин С (аскорбинова киселина) с номер  Е300. Той укрепва имунната система, намалява холестерола в кръвта.
Представители
| 
 Е№ 
 | 
 Наименование 
 | 
 Максимално ниво 
 | 
| 
 Е300 
 | 
 Аскорбинова   киселина (Витамин С) 
 | 
 20 mg/kg 
 | 
| 
 Е301 
 | 
 Натриев аскорбат 
 | 
 Кн 
 | 
| 
 Е302 
 | 
 Калциев аскорбат 
 | 
 Кн 
 | 
| 
 Е306 - Е309 
 | 
 Токофероли 
 | 
 100 mg/kg* 
 | 
| 
 Е315 
 | 
 Еритробинова   киселина 
 | 
 250 mg/kg 
 | 
| 
 Е316 - Е318 
 | 
 Производни на   еритробинова кис-на 
 | 
 20 mg/kg 
 | 
| 
 Е322 
 | 
 Лецитин 
 | 
 25 mg/kg 
 | 
| 
 Е325 - Е329 
 | 
 Лактати 
 | 
 Кн 
 | 
| 
 Е330 
 | 
 Лимонена киселина 
 | 
 20 mg/kg 
 | 
| 
 Е331 - Е333 
 | 
 Производни на   лимонена киселина 
 | 
 10 mg/kg 
 | 
    
        Дарение
        За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
        Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
        Дарете
     
 
	
		
	
					
				 
				 
			 
			
			
		
Коментари ( 2 общо )
anonymous
А как ще коментирате влагането на Е250 (натриев нитрит), често замаскиран като нитритна сол?
Написан на: 30/09/2014 17:17 Докладвай този коментар
п.велков
А глутамата защо не е обявен? Които е в завидно количество
Написан на: 13/04/2017 22:45 Докладвай този коментар
anonymous