Статия
Безопасността на храните: споделена отговорност
<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } P.sdfootnote { margin-left: 0.5cm; text-indent: -0.5cm; margin-bottom: 0cm; font-size: 10pt } -->
Цели
Да дефинира ролята и отговорностите на всеки участник в производството, разпространението и продажбата на храни; да създаде представително и равноправно партньорство между регулаторните органи, представителите на индустрията и професионалните организации, научните среди и потребителите с цел формулиране на проблемите, изготвяне на препоръки и разработването и прилагането на практики, които гарантират безопасността на храните.
-
Да предостави на производителите и разпространителите на храни възможност да демонстрират на потребителите своята компетентност и отговорност за безопасността на храните, чрез прилагане на HMP, Добрите хигиенни практики и HACCP; да представят нововъведения в оборудването и технологиите за организация на работата.
-
Да легитимира потребителя, като основна заинтересована страна и да го увери, че интересите му са взети предвид; да зададе рамка за диалог и сътрудничество между научните експерти, производителите и потребителите.
-
Да даде възможност за обмяна на добри практики и успешни модели, между кандидат-членките и старите и нови страни членки на Европейския съюз.
Резюме
Целта на проекта е да популяризира схващането, че безопасността на храните е обща отговорност и не зависи само от първичния производител, а изисква постоянни усилия и близко сътрудничество между всички участници във веригата на производство и разпространение на храните– от производителя до потребителя. Според Европейското законодателство производителят носи главната отговорност за безопасността на храните, но рисковете за тази безопасност могат да се появят на няколко места във веригата. Подходът „от фермата до масата” изисква от всички участници – от първичният производител до крайния потребител- да гарантират за безопасността на храните и потребителското здраве.
Включените в проекта целеви групи са производители на храни, търговци на едро и дребно, както и потребители. Предвидените дейности включват провеждането на конференция, кръгла маса, публикации и обучение за потребители.
Семинар
Конференцията ще събере представители на две сегашни страни-членки (Италия и Чехия), две присъединяващи се страни (България и Румъния) и една страна кандидат-членка (Турция). Италия и Чехия ще имат по двама представители- един от потребителско сдружение и един от асоциация или браншова организация на производителите. Румъния и Турция ще бъдат представени от по 6 експерта всяка ( двама от потребителско сдружение и четирима от фирми производителки или браншови организации). Българските участници ще бъдат по многобройни и от повече организации. Ще бъдат поканени всички сдружения на производители на храни ( млекопроизводители, хлебопроизводители и др., както и представители на текстилния бранш), представители на научни институти, работещи в областта на безопасност на храните, държавни органи, общински служители ( според българското законодателство те имат редица функции, свързани с безопасността на храните) както и други заинтересовани страни.
Основните оценки и изводи, засягащи безопасността на храните ще бъдат публикувани в книга на три езика.
Предварителната програма предвижда:
-
Първи ден- презентации от представителите на браншовите организации и фирми производителки, представящи техните усилия и постижения при покриване на стандартите, обезпечаване безопасността нахраните и осъзнаването на носената от тях първична отговорност.
-
Втори ден- търговия на едро и дребно с хранителни продукти- представяне на постиженията в областта на покриване на хигиенните стандарти, изискванията и условията на съхранение, пакетирането и предоставянето на информация на потребителите.
-
Трети ден- кръгла маса по въпросите за споделянето на отговорността, на която ще присъства и представители на потребителските организации. Ще бъдат обсъждани теми като адекватността на предоставяната на потребителите информация за безопасността на храните, обратна връзка с потребителите, RASFF (Система за ранно предупреждаване за рискове свързани с храни и фуражи), оповестяване на риска, отговорност на потребителите за съхранението и употребата на храните в домовете.
бул. Шипченски проход, бл. 240, вх. А, ет. 3
София 111, България
Тел: 00359 2/ 971 26 71, 870 90 66
Факс: 00359 2/ 973 30 69
E-mail: [email protected]
Интернет страница: www.amb.dir.bg
Българска национална асоциация на потребителите
ул. “11 август “ 10,
София 1000, България
Тел.: +359 2 989 01 06
Факс: + 359 2 989 01 07
E- mail: [email protected]
Интернет страница: Http://www.bnap.org
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous