• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

Посетете нашия Форум

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Храни
    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Други
    • Здравно осигуряване
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Спорт и отдих
    • На ски
    • Авто гуми
    • Автомобили
    • Екскурзии
    • Спорт
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други

    • Коментар

    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2018
    • БЮЛЕТИН АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ 2019
  • Статии

Анкета

Трябва ли да се публикуват марките на опасни храни и стоки?

ДА, при наличие на обосновани съмнения за опасност
ДА, но само когато безусловно се докаже, че стоката е опасна
НЕ, така се накърняват правата на производителя
НЕ, контролните органи трябва да работят на спокойствие

Гласувай

Начало > Други > Коментар > Статии > Новите изисквания към етикетите на храните

Още по темата:

Потребителски права, които най-малко познаваме

Новите изисквания към етикетите на храните

Новите права при гаранции и неравноправни клаузи

Статия

Новите изисквания към етикетите на храните

16/02/2015
Tweet
photo

Какво ново трябва да съдържат етикетите на храните от декември 2014?

   В края на 2011 г. бе приет нов Регламент на ЕС за предоставянето на информация за храните на потребителите, с който се определят допълнителни подробни изисквания за етикетиране на стоките. Целта е да се улесни по-здравословния и по-информиран избор на потребителите. 

Промените надграждат досегашните правила в няколко основни насоки:

  • По-строги правила относно т.нар. „практики за обективно информиране”, които обхващат „фалшифицираните“ храни, т.е. храни, наподобяващи други храни, но произведени от съставки, различни от очакваните (например „сирене“, произведено с растителни масла).
  • Посочването на хранителна информация. Досега посочването на хранителна информация беше задължително само за продукти с определени хранителни или здравословни претенции (диетичен продукт, съдържание на витамини, съдържание на калций и т.н.). Това задължение вече се отнася за всеки хранителен продукт.
  • Нечетлива информация върху етикетите. Регламентът въвежда изискване информацията на етикетите да се чете ясно посредством задължителен минимален размер на шрифта в етикетите.
  • Предоставяне на информация относно вещества, които предизвикват реакции на непоносимост и по-специално за алергени.
  • Разширява се приложението на правилото за посочване страна на произход. Ако досега то бе задължително за говеждото и телешкото месо и за някои други продукти като мед, плодове и зехтин, то вече обхваща и свинското, овчето, козето и пилешкото месо, както и всеки случай, когато липсата на посочване може да заблуди потребителя по отношение на истинската страна на произход.

Новите правила стават задължителни за производителите от декември, 2014 г., когато изтича тригодишния срок за адаптиране на етикетите съответните    изисквания.

Наименование на продукт

Новите правила ще ни позволят да разпознаваме имитациите на храни с обичайно наименование - храни, които приличат на други храни, но направени от различни съставки, като например сирене с растителни мазнини).

Регламентът изисква в случай че в дадена храна нормално използваните или естествено присъстващи компоненти или съставки са били заместени с различни, то върху етикета трябва да се съдържа ясна индикация за замяната.

Страна на произход

Преди приемането на регламента посочването на страна на произход беше задължително при етикетиране на продукти от говеждо и телешко месо и за определени продукти като мед, плодове и зехтин.

С приемането на регламента приложението на това изискване се разширява, като то вече обхваща и свинското, овчето, козето и пилешкото месо.

Предвидено е през 2014г. Европейската Комисия да представи на Европейския парламент и на Съвета доклад за възможното разширяване на приложното поле на задължението за посочване на страна на произход и спрямо други продукти.

Четливост на етикета

Голяма част от оплакванията на потребителите досега се отнасяха до четливостта на етикетите. Много производители злоупотребяват в това отношение, като включват необходимите данни в етикетите, но по такъв начин, че е практически невъзможно те да бъдат разчетени било заради много малки букви, било заради липсата на контраст между останалите цветове.

Чрез новия регламент се поставя акцент върху четливостта на етикетите.

Задължителните данни се посочват на опаковката или на прикачен към нея етикет по начин, който гарантира ясна четливост, с размер на шрифта най-малко 1,2 мм.

Информацията на етикетите по никакъв начин не може да се скрива, затъмнява, отнема или прекъсва от какъвто и да било текст или изображения.

Алергени

Ако досега алергените са били просто посочвани като съставка на съоветния продукт в съдържанието, то от тук нататък наличието на алергени ще бъде обособено отделно от съдържанието. Разграничено от останалите съставки, наличието на такива вещества ще може да бъде по-ясно идентифицирано.

Алергените ще трябва да бъдат посочвани и за предварително неопаковани продукти, които се продават на крайния потребител (продукти от топли, студени витрини в супермаркета например).

Най-общо веществата, които са от вид да причинят алергии или непоносимост, могат да се разделят на няколко групи:

 

 

 

  1. Зърнени култури, съдържащи глутен – такива са пшеница, ръж, ечемик, овес и др.
  1. Ракообразни – раци, скариди, омари и др.
  2. Яйца
  3. Риба и рибни продукти
  4. Ядки – бадеми, лешници, орехи, кашу и др.
  5. Фъстъци (те са в отделна категория заради повишения риск от алергични реакции при тях)
  6. Мляко и млечни продукти
  7. Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 mg/kg
  1. Соя и соеви продукти

 Хранителна информация

    Посочването на хранителна информация като енергийна стойност и съдържание на белтъчини, мазнини, въглехидрати и сол досега беше задължително само за продукти с определени хранителни или здравословни претенции, но доброволно можеше да се предлага за всички храни. Това задължение вече се отнася за всеки хранителен продукт с някои изключения като непреработени храни от една съставка, оцет, мая, дъвки, ароматизатори, чай и др.

    Хранителната информация може да се посочи под формата на таблица или по друг начин, стига да бъде ясен за потребителя.

    хранителна информация

    хранителна информация

     

     

Tweet

Коментари ( 0 общо )

anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Форум |
  • Институции |
  • Законодателство |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Проекти |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia