Статия
Новите изисквания към етикетите на храните
Какво ново трябва да съдържат етикетите на храните от декември 2014?
В края на 2011 г. бе приет нов Регламент на ЕС за предоставянето на информация за храните на потребителите, с който се определят допълнителни подробни изисквания за етикетиране на стоките. Целта е да се улесни по-здравословния и по-информиран избор на потребителите.
Промените надграждат досегашните правила в няколко основни насоки:
- По-строги правила относно т.нар. „практики за обективно информиране”, които обхващат „фалшифицираните“ храни, т.е. храни, наподобяващи други храни, но произведени от съставки, различни от очакваните (например „сирене“, произведено с растителни масла).
- Посочването на хранителна информация. Досега посочването на хранителна информация беше задължително само за продукти с определени хранителни или здравословни претенции (диетичен продукт, съдържание на витамини, съдържание на калций и т.н.). Това задължение вече се отнася за всеки хранителен продукт.
- Нечетлива информация върху етикетите. Регламентът въвежда изискване информацията на етикетите да се чете ясно посредством задължителен минимален размер на шрифта в етикетите.
- Предоставяне на информация относно вещества, които предизвикват реакции на непоносимост и по-специално за алергени.
- Разширява се приложението на правилото за посочване страна на произход. Ако досега то бе задължително за говеждото и телешкото месо и за някои други продукти като мед, плодове и зехтин, то вече обхваща и свинското, овчето, козето и пилешкото месо, както и всеки случай, когато липсата на посочване може да заблуди потребителя по отношение на истинската страна на произход.
Новите правила стават задължителни за производителите от декември, 2014 г., когато изтича тригодишния срок за адаптиране на етикетите съответните изисквания.
Наименование на продукт
Новите правила ще ни позволят да разпознаваме имитациите на храни с обичайно наименование - храни, които приличат на други храни, но направени от различни съставки, като например сирене с растителни мазнини).
Регламентът изисква в случай че в дадена храна нормално използваните или естествено присъстващи компоненти или съставки са били заместени с различни, то върху етикета трябва да се съдържа ясна индикация за замяната.
Страна на произход
Преди приемането на регламента посочването на страна на произход беше задължително при етикетиране на продукти от говеждо и телешко месо и за определени продукти като мед, плодове и зехтин.
С приемането на регламента приложението на това изискване се разширява, като то вече обхваща и свинското, овчето, козето и пилешкото месо.
Предвидено е през 2014г. Европейската Комисия да представи на Европейския парламент и на Съвета доклад за възможното разширяване на приложното поле на задължението за посочване на страна на произход и спрямо други продукти.
Четливост на етикета
Голяма част от оплакванията на потребителите досега се отнасяха до четливостта на етикетите. Много производители злоупотребяват в това отношение, като включват необходимите данни в етикетите, но по такъв начин, че е практически невъзможно те да бъдат разчетени било заради много малки букви, било заради липсата на контраст между останалите цветове.
Чрез новия регламент се поставя акцент върху четливостта на етикетите.
Задължителните данни се посочват на опаковката или на прикачен към нея етикет по начин, който гарантира ясна четливост, с размер на шрифта най-малко 1,2 мм.
Информацията на етикетите по никакъв начин не може да се скрива, затъмнява, отнема или прекъсва от какъвто и да било текст или изображения.
Алергени
Ако досега алергените са били просто посочвани като съставка на съоветния продукт в съдържанието, то от тук нататък наличието на алергени ще бъде обособено отделно от съдържанието. Разграничено от останалите съставки, наличието на такива вещества ще може да бъде по-ясно идентифицирано.
Алергените ще трябва да бъдат посочвани и за предварително неопаковани продукти, които се продават на крайния потребител (продукти от топли, студени витрини в супермаркета например).
Най-общо веществата, които са от вид да причинят алергии или непоносимост, могат да се разделят на няколко групи:
- Зърнени култури, съдържащи глутен – такива са пшеница, ръж, ечемик, овес и др.
- Ракообразни – раци, скариди, омари и др.
- Яйца
- Риба и рибни продукти
- Ядки – бадеми, лешници, орехи, кашу и др.
- Фъстъци (те са в отделна категория заради повишения риск от алергични реакции при тях)
- Мляко и млечни продукти
- Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 mg/kg
- Соя и соеви продукти
Хранителна информация
Посочването на хранителна информация като енергийна стойност и съдържание на белтъчини, мазнини, въглехидрати и сол досега беше задължително само за продукти с определени хранителни или здравословни претенции, но доброволно можеше да се предлага за всички храни. Това задължение вече се отнася за всеки хранителен продукт с някои изключения като непреработени храни от една съставка, оцет, мая, дъвки, ароматизатори, чай и др.
Хранителната информация може да се посочи под формата на таблица или по друг начин, стига да бъде ясен за потребителя.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous