• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед

    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

  • Контролен орган
  • ТЕСТ

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Мед > Статии > Защо да ядем мед?

Още по темата:

ТЕСТ на пчелен мед

Защо изчезват пчелите

Българска агенция по безопасност на храните

Статия

Защо да ядем мед?

Публикуван на: 13/12/2008
Tweet
photo

Къде се крият чудотворните му свойства? Как се получава? Какво представлява химичния му състав?

Пчелите и медът

Първите сведения за съществуването на пчелите са датирани още през Терциера, около 56 милиона години преди появата на човека, а основният продукт, с които се свързват, е медът. Медът е универсален продукт, ползващ се както за храна или хранителна добавка, така и за лекарство и в козметиката. Още от най-дълбока древност той съпътства човека и заема, в зависимост от различните култури по света, различно място в ежедневието.
Тайната се крие в уникалния му състав и начин на добиване. Доказано е, че пчелите са единствените същества на земята, чиято повърхност на тялото е почти стерилна. Причината за това се дължи на прополиса и на средата, в която живеят. Те събират нектар от цветовете на различни растения, които се смесва с киселините и ферментите на техните медовити гушки, след което медът се поставя във восъчните кутийки.

Начин на получаване

Нектарът, който се складира в кошера, съдържа голямо количество вода. Нейното първоначално ниво може да достигне до 80%, които в последствие се изпаряват до 20%. По време на превръщането на нектара в мед захарите се увеличават в следствие на химични и физични процеси. Сложните захари се разграждат до прости, а под влияние на ферментите и киселините се образуват левулоза и декстроза.
Високата хранителна стойност на меда идва от наличието на монозахариди, които се усвояват от организма без никаква обработка, защото постъпват направо в кръвта. Монозахаридите, в този случай глюкоза и фруктоза, се получават от разграждането на дизахаридите. За да се стигне обаче до разграждане и синтез на захарите, са необходими ферментите, които се изработват от организма на пчелите.

Химичен състав на меда

Химичният състав на меда е предопределен от процесите на неговото узряване и получаване. По време на сложните биохимични реакции медът придобива своя вкус и аромат, образуват се витамините, антибактериалните и други вещества, които придават уникалния характер на продукта.
Още в нектара се съдържат тръстикова захар, минерални вещества, ензими, белтъчини, витамини, каротин, органични киселини и други.
Неузрелият мед е много течен, докато зрелият се стича като непрекъснат конец и се намотава около лъжицата като лента.
Колоидните вещества на меда са негови много ценни съставки, които представляват неразтворими във вода миниатюрни частици. Въпреки малкото количество колоиди в меда, те оказват голямо влияние върху неговото качество. Колоидите съдържат белтъчни вещества, частици восък, силициев диоксид, прашец и други.

Следващата таблица илюстрира химичния състав на натуралния пчелен мед според данни на В.Д. Чернигов:

Вещество Процент

Инвертирана захар 65-80
Захароза 1-5
Декстрини 2-10
Азотни вещества 0,1-1
Органични киселини:
- определени по мравчена киселина 0,05-0,2
- определени в градуси киселинност 1,0-4,0
Минерални вещества 0,1-0,2
Витамини B6, B2, C в 100 мед 0,5-6,5
Вода 15-20

В състава на меда са установени следните витамини (на 100 гр.)

аневрин (В1) 4,4-5,5 мг
рибофлавин (В2) 26,6-61,0 мг
пантотенова киселина (В3) 0,02-0,1 мг
пиридоксин (В6) около 10,0 мг
никотинова киселина (РР) 0,2 мг
аскорбинова киселина (С) 2,0 мг
фолиева киселина (Вс) 3-15 мг
биотин (Н) 0,04-0,066 мг
токоферол, провитамин А (каротин), К и Е В малки количества

Знаете ли, че....

1. Инвертирана захар. Това в същност са глюкозата и фруктозата, определящи и основните качества на меда – хранителна стойност, сладост, кристализация и други. Колкото по-голямо е нейното съдържание, толкова по-ценен е медът.
2. Инвертираната захар е в най-голямо количество в цветния мед – до 80%.
3. Захароза. Това е обикновената захар, която се добива от захарно цвекло или захарна тръстика. Ако захарозата в меда е с повишено количество, неговото качество е ниско.
4. Повишено количество захароза в меда може да се наблюдава, както когато пчелите са хранени със захарен сироп, така и когато те имат отслабена способност на слюнчените жлези за ферментна обработка на захар от нектар.

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 0 общо )

anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia