• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб

    • Плодове и зеленчуци
    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Тестове
  • Статии

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Хляб > Статии > Митове и истини за хляба

Още по темата:

ТЕСТ типов хляб (2011)

Митове и истини за хляба

ТЕСТ диетичен хляб

Статия

Митове и истини за хляба

Публикуван на: 11/07/2011
Tweet
photo

 1.                От хляба се пълнее.

Хлябът предизвиква напълняване също колкото и други храни, съдържащи сложни въглехидрати, като ориз, спагети и т.н. Едно 50 гр. хлебче има енергийна стойност 120 kcal, докато 60 гр. ориз или паста - около 200 kcal. Въглехидратите, които са единствените хранителни вещества, съдържащи се в хляба, носят 4 kcal на 100 гр., също както протеините и половината от мазнините (8 гр.). Проблемът и напълняването при яденето на хляб идва от факта, че той се консумира в комбинация с висококалорични храни. Например: 1 хлебче 50 гр. (120 kcal) + 10 гр. масло (75 kcal), докато ядем основното си ястие = 195 kcal или 1 хлебче 50 гр. (120 kcal) + зехтина, използван за подправяне на салатата (около 65 kcal)= 185 kcal.

 

 2.                От  препечения хляб не се пълнее, колкото от суровия.

Не е вярно. Широко разпространен мит е, че препечените филийки са по-диетични от суровия хляб. Оказва се обаче, че от препечения хляб се пълнее малко повече от пресния. Това не се дължи на съставките, а поради наличието на по-малко вода в препечения хляб, т.е. той е по-концентриран. Кората на хляба също съдържа повече калории, отколкото меката част, поради същата причина.

 

 3.                В хляба има прекалено много сол.

В хляба има сол, но в последните години производителите се опитват да намалят количеството му. Хлябът, който се предлага на нашия пазар, съдържа около 1 гр. готварска сол на 100 гр. продукт. Средно българинът яде по 285 гр. хляб на ден, т.е. приема 2,85 гр. сол с хляба. Хората, които трябва да спазват диета със силно ограничена консумация на сол, като например хората с бъбречни проблеми, трябва да се хранят с хляб без съдържание на сол. Здравите хора могат спокойно да се хранят с нормален хляб, съдържащ умерено количество сол.

  

4.                Пълнозърнестият хляб съдържа повече фибри.

Вярно. Също така ечемичените и другите ръжени хлебчета обикновено имат по-голямо съдържание на фибри от белия хляб. Пълнозърнестият хляб може да се счита с високо съдържание на фибри, когато се съдържат поне 6 гр. на 100 гр. продукт. С един цял хляб се покриват 50% от препоръчваното количество фибри за ежедневно приемане.

  

5.                Полуфабрикатните хлебчета са с по-лошо качество.

Не е задължително. На пазара могат да се намерят полуфабрикатни хлебчета с добро и с лошо качество. Също както е и при обикновения хляб. Проблемът е, че понякога се слагат в пликчетата прекалено топли. Парата, която изкарват, се кондензира в пликчето и размеква кората. За да направите хубав хляб е нужно да го изпечете добре и да го оставите да изстине напълно.

 

 6.                Хлябът за домашно приготвяне не е с добро качество.

Проблемът не е в качеството на хляба, а че фурните за приготвянето му в домашни условия не са способни да го изпекат добре. Фурните в хлебарниците обикновено използват и пара, която съпътства приготвянето. По този начин улеснят изпичането и се оформя кората на хляба. Поради тази причина хлябът, изпечен в домашни условия, изглежда да е добре приготвен, но за кратко време губи качествата и структурата си.

 

7.                  Можете да приготвите хляб с всякакво брашно.

Не е така. За да направите хляб се нуждаете от специален тип брашно, различно от брашното за паниране или за приготвяне на сладки, с което обикновено разполагаме вкъщи. Ако искате да изпечете хляб в домашни условия, може да използвате фурни за хляб за домашно приготвяне, като трябва да си набавите и брашно за хляб. 

  

8.                Ако сте на диета, трябва да ядете само пълнозърнест хляб.

Всъщност пълнозърнестият хляб съдържа същото количество калории, колкото и белия. Предимството на пълнозърнестия хляб е, че е богат на фибри, засища за по-дълго време и подпомага преработката на храната в организма.

 

 

#Съвети при покупка на хляб

  • Обърнете внимание на външния вид. Кората на хляба трябва да бъде добре оформена и изпечена равномерно. Не трябва да има опушени зони и големи мехури по повърхността й.

  • Ароматът трябва да бъде приятен, на добре изпечен хляб, и леко кисел, заради маята.

  • Меката част на хляба трябва да има плътност. Може да бъде по-гъста и тежка или по-лека, в зависимост от типа хляб. Големите мехурчета в меката му част и трохите са признаци за ниско качество.

  • Вкусът на хляба трябва да бъде балансиран между сладко и солено. Това позволява комбинирането му с различни храни и подправки.

 


 

 1. От хляба се пълнее.

Хлябът предизвиква напълняване също колкото и други храни, съдържащи сложни въглехидрати, като ориз, спагети и т.н. Едно 50 гр. хлебче има енергийна стойност 120 kcal, докато 60 гр. ориз или паста - около 200 kcal. Въглехидратите, които са единствените хранителни вещества, съдържащи се в хляба, носят 4 kcal на 100 гр., също както протеините и половината от мазнините (8 гр.). Проблемът и напълняването при яденето на хляб идва от факта, че той се консумира в комбинация с висококалорични храни. Например: 1 хлебче 50 гр. (120 kcal) + 10 гр. масло (75 kcal), докато ядем основното си ястие = 195 kcal или 1 хлебче 50 гр. (120 kcal) + зехтина, използван за подправяне на салатата (около 65 kcal)= 185 kcal.

 

2. От  препечения хляб не се пълнее, колкото от суровия.

Не е вярно. Широко разпространен мит е, че препечените филийки са по-диетични от суровия хляб. Оказва се обаче, че от препечения хляб се пълнее малко повече от пресния. Това не се дължи на съставките, а поради наличието на по-малко вода в препечения хляб, т.е. той е по-концентриран. Кората на хляба също съдържа повече калории, отколкото меката част, поради същата причина.

 

3. В хляба има прекалено много сол.

В хляба има сол, но в последните години производителите се опитват да намалят количеството му. Хлябът, който се предлага на нашия пазар, съдържа около 1 гр. готварска сол на 100 гр. продукт. Средно българинът яде по 285 гр. хляб на ден, т.е. приема 2,85 гр. сол с хляба. Хората, които трябва да спазват диета със силно ограничена консумация на сол, като например хората с бъбречни проблеми, трябва да се хранят с хляб без съдържание на сол. Здравите хора могат спокойно да се хранят с нормален хляб, съдържащ умерено количество сол.

 

4. Пълнозърнестият хляб съдържа повече фибри.

Вярно. Също така ечемичените и другите ръжени хлебчета обикновено имат по-голямо съдържание на фибри от белия хляб. Пълнозърнестият хляб може да се счита с високо съдържание на фибри, когато се съдържат поне 6 гр. на 100 гр. продукт. С един цял хляб се покриват 50% от препоръчваното количество фибри за ежедневно приемане.

 

5. Полуфабрикатните хлебчета са с по-лошо качество.

Не е задължително. На пазара могат да се намерят полуфабрикатни хлебчета с добро и с лошо качество. Също както е и при обикновения хляб. Проблемът е, че понякога се слагат в пликчетата прекалено топли. Парата, която изкарват, се кондензира в пликчето и размеква кората. За да направите хубав хляб е нужно да го изпечете добре и да го оставите да изстине напълно.

 

 6. Хлябът за домашно приготвяне не е с добро качество.

Проблемът не е в качеството на хляба, а че фурните за приготвянето му в домашни условия не са способни да го изпекат добре. Фурните в хлебарниците обикновено използват и пара, която съпътства приготвянето. По този начин улеснят изпичането и се оформя кората на хляба. Поради тази причина хлябът, изпечен в домашни условия, изглежда да е добре приготвен, но за кратко време губи качествата и структурата си.

 

7. Можете да приготвите хляб с всякакво брашно.

Не е така. За да направите хляб се нуждаете от специален тип брашно, различно от брашното за паниране или за приготвяне на сладки, с което обикновено разполагаме вкъщи. Ако искате да изпечете хляб в домашни условия, може да използвате фурни за хляб за домашно приготвяне, като трябва да си набавите и брашно за хляб. 

 

8. Ако сте на диета, трябва да ядете само пълнозърнест хляб.

Всъщност пълнозърнестият хляб съдържа същото количество калории, колкото и белия. Предимството на пълнозърнестия хляб е, че е богат на фибри, засища за по-дълго време и подпомага преработката на храната в организма.

 

 

# Съвети при покупка на хляб

  • Обърнете внимание на външния вид. Кората на хляба трябва да бъде добре оформена и изпечена равномерно. Не трябва да има опушени зони и големи мехури по повърхността й.
  • Ароматът трябва да бъде приятен, на добре изпечен хляб, и леко кисел, заради маята.
  • Меката част на хляба трябва да има плътност. Може да бъде по-гъста и тежка или по-лека, в зависимост от типа хляб. Големите мехурчета в меката му част и трохите са признаци за ниско качество.
  • Вкусът на хляба трябва да бъде балансиран между сладко и солено. Това позволява комбинирането му с различни храни и подправки. 
Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 6 общо )

iovanda

iovanda

Никой не е по голям от хляба.
Ето защо е много полезна тази статия. В Библията пише кой хляб е най- полезен и винаги, когато съм хапвала такъв, много ми е бил сладък. Но днешният е много „подобрен". Вече не си спомням вкуса на маминия хляб, който печеше в пещта, но още усещам мириса му. Сега рядко може да се намери хубав хляб, да не говорим , че по-младите не познават вкуса и вида на такъв и трябва да се образоват, да четат, разпитват по- възрастните: Що е то хубав хляб и има ли го у нас? Така, че браво на този, който е написал тази информация!

Написан на: 08/02/2012 22:33 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

От препеченият хляб по - малко се пълнее.Той има по-нисък гликемичен индекс, което ще рече, че по - ниско количество инсулин се отделя при преминаването му в кръвта, а оттам - усвоява се не толкова голямо количество въглехидрати и синтезата на мазнини е намалена.По-добре препечен.
И другото - пълнозърнестият хляб Е по-нискокалоричен, по простата причина, че не е концентрирана скорбяла /както е белия/, ами съдържа и обвивките на зърното, които са предимно фибри.
Статии ше ми пишете.

Написан на: 04/06/2013 13:12 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

в библията. хахаххахахахахха, ох.

Написан на: 16/07/2013 23:12 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

в библията. хахаххахахахахха, ох.

Написан на: 16/07/2013 23:12 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

От изпеченият във фурна домашен хляб по хубаво нещо няма. Не е вярно, че в домашната фурна на печката хляба не се изпича добре.Има разлика между домашната пекарна и домашната фурна в полза на фурната.

Написан на: 27/02/2018 12:07 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

"ечемичените и другите ръжени хлебчета"
Осъзнавате ли изобщо каква невероятна глупост сте написали?!? След такава изцепка, не мога да вярвам на нищо, написано от вас. Явно не сте професионалисти, а "рекламаджии"...

Написан на: 01/08/2024 17:46 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia