• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед

    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии
  • Контролен орган
  • ТЕСТ

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Мед > ТЕСТ > ТЕСТ на пчелен мед

Още по темата:

Защо изчезват пчелите
Българска агенция по безопасност на храните
Защо да ядем мед?

Тест

ТЕСТ на пчелен мед

Публикуван на: 28/08/2014
Tweet
photo

Пчелният мед е един от малкото продукти, към чието качество има много нормативни изисквания. От нашия тест ще научите как се спазват те при продукти, предлагани в супермаркетите.

            В търговската мрежа се предлага огромно многообразие от пчелен мед и пчелни продукти. Всички знаем обаче, колко трудоемко е производството му и колко много труд и усилия са необходими, за да се напълни бурканът, с който си подслаждаме чая или филията. В стремежа си да намалят себестойността на пчелния мед, някои производители могат лесно да бъдат изкушени да примесват меда с добавки, от които най-съществени са водата и различни видове сладки сиропи. Освен това влошаване на качеството на меда се получава при дълго съхранение или неправилна обработка. За да се минимизират тези рискове са приети редица нормативни изисквания (напр. Регламент 110/2001 на ЕС и Наредба за изисквания към пчелния мед предназначен за консумация от човека от 2002г) относно качеството на меда, които се прилагат, за да се гарантира на потребителите, че рисковете от измами са минимизирани.

            Поради многобройните сигнали от потребители, които получаваме, решихме да проверим, доколко нормативните изисквания се изпълняват акуратно от производителите на мед. За целта закупихме 10 различни търговски марки пчелен мед и ги подложихме на лабораторно изпитване по основните показатели за качество.

Резултати от тестовете 

            След като изпитахме 10 търговски марки пчелен мед се оказа, че всяка втора марка не покрива поне един от нормативно задължителните показатели за качество. Над всички се откроява една марка ("Медун"), която не отговаря и по трите най-чувствителни критерия (виж. таблицата), но ако се вгледаме в етикета, ще видим, че на него е отбелязано "пчелен продукт", а не "пчелен мед" и в съдържанието е отбелязано, че освен мед съдържа и фруктозо-глюкозен сироп (т.е. захар). Тази малка особеност освобождава производителят от покриването на задължителните минимални стойности за качество, но ние го включихме в списъка за изследване, тъй като по всички други признаци продуктът прилича на мед и потребителите лесно могат да се подведат. Така че още веднъж - внимавайте какво пише на етикета, преди да дадете парите си.

            Още четири продукта не отговориха на минималните изисквания по всички показатели за качество - български пчелен мед, мед пчелен полифлорен, многоцветен натурален мед и пчелен мед букет. Оказва се, че най-често продуктите не отговарят по показателя "диастазна активност", който показва с най-голяма достоверност доколко меда е натурален. Тя зависи от няколко фактора като силата на пчелното семейство и интензивността на пашата, вида на растенията, почвите и климата, но при всички случаи нейната стойност трябва да надвишава 8 пункта, за да отговаря на нормативните изисквания.

мед

мед

            Пролинът е една от двадесете аминокиселини изграждащи белтъците. Той се съдържа в свободна форма във всички видове мед в определени концентрации. По-ниското съдържание на пролин в продуктите е индикация за разредждане на меда със захарни сиропи или вода. Ако изключим вече цитирания "пчелен продукт" само още един продукт не успява да отговори на този критерий.

            Хидроксиметилфурфурол (hydroxymethylfurfural) HMF е вещество с канцерогенно действие, затова в показателите за качество на меда е заложено изискването за максимално допустимо съдържание на това вещество.  То се получава при нагряване на глюкозата в кисела среда. Образува се също и при продължително съхраняване меда, в резултат от разпада на фруктозата. Високите стойности при два от продуктите най-вероятно се дължат на нагряване при процеса на бутилиране на продукта, особено ако той е бил захаросан преди това. За да минимизират рисковете от непокриване на този критерий, производителите просто трябва да извършват втечняването на захаросан мед при температури не повече от 40-450С.

#Заключение:
От изпитваните 10 търговски марки мед пет (5) НЕ ОТГОВАРЯТ на регулаторните изисквания по един или повече показатели.


Какво ни казват етикетите?
 

            Най-напред трябва да сме наясно със значението на наименованието на даден продукт, тъй като най-общо предлаганите видове мед са два - "пчелен мед" и "индустриален пчелен мед". Нека видим каква е разликата. Наименованието "пчелен мед" може да се носи от следните видове продукти:

- "нектарен пчелен мед" - пчелен мед, получен от нектар на растения;

- "манов пчелен мед" - продукт, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията (Hemiptera) или от секрети на живи части от растенията;

- "пчелен мед във восъчна пита" - пчелен мед, събиран от пчелите в килийките на новоизградени пити от пчелен восък без пило и продаван в запечатани цели пити или части от такива пити;
- "пчелен мед с восъчна пита" - продукт, съдържащ едно или повече парчета восъчна пита;
- "отцеден пчелен мед" - продукт, получен след отцеждането на разпечатана восъчна пита;
- "центрофугиран пчелен мед" - продукт, който е получен чрез центрофугиране на разпечатани восъчни пити;
- "пресован пчелен мед" - продукт, получен след пресоване на медени восъчни пити със или без прилагане на умерено нагряване, но не повече от 45 °С.

            На етикета на продукта можете да срещнете както краткото наименование "пчелен мед", така и някоя от разновидностите, изброени по-горе. Етикетът може да съдържа (но не е задължително) още информация относно:
1. цветния или растителния произход, ако медът е получен изцяло или предимно от означения източник и притежава органолептични, физико-химични и микроскопски характеристики на съответния източник;
2. регионалния, териториалния или географския произход, ако продуктът произхожда изцяло от посочения район;
3. специфични качества на продуктите.

#Нашите съвети

Захаросаният мед е с по-голяма вероятност да е истински. Ако искате да сте максимално сигурни, че медът, който сте закупили е истински, просто си купете захаросан мед.

Не слагайте мед в горещ чай, вода или кафе. При висока температура той губи полезните вещества и се образуват канцерогенни съединения като хидроксиметилфурфурол.

 

            Наименованието "индустриален пчелен мед" се използва за пчелен мед, предназначен за промишлена употреба или като съставна част на други храни, които се подлагат на обработка. При този вид мед до основното наименования на продукта задължително трябва да се постави и изразът "предназначен за кулинарни цели". Не го забравяйте, тъй като нормативните изисквания към индустриалния мед са силно занижени, което на потребителски език означава, че изкушени от ниската цена може да си купите напълно легално менте, за което ще трябва да обвинявате единствено себе си.

Какво можем да проверим сами?

            Науката се е борила в продължение на десетилетия, за да разработи надежден научно-базиран тест за идентифициране на примеси и захари, добавени към мед. В момента не съществува надежден домашен метод за анализ, с който може да се идентифицират добавени захари. Ако имаше такъв лесен тест, то вероятно лесно щяха да отпаднат всякакви опити за такава измама, защото всеки потребител би могъл лесно да направи проверка. Все пак ние ще ви запознаем с някои домашни методи и препоръки, които могат да ви предпазят от възможността да закупите продукт, в чието производство пчелите имат несъществен принос.

3 домашни теста за качество 

1. Тест с разтваряне

            Сложете в чаша или паничка студена вода една супена лъжица мед и леко разбъркайте. Истинския мед се разтваря бавно и трудно, а нечистият ще се разтвори видимо по-лесно. Може да опитате и чрез смесване на равни части мед и метилов спирт (денатуриран спирт), при което чистият мед ще се утаи на дъното, а нечистия ще се разтвори и оцвети течността.

2. Горящ тест

            Вземете една обикновена църковна свещ с памучен фитил и го потопете добре в малко мед. След това запалете фитила и ако той изгаря, то медът е чист. Ако не се запалва или това е трудно, най-вероятно има добавена вода, която се абсорбира от фитила.

3. Абсорбиращ тест

            Сипете няколко капки мед върху попивателна хартия (салфетка) и наблюдавайте ефекта. Ако медът попива в салфетката, значи не е чист. Друга модификация на този тест се прави с бяла памучна кърпа, която просто трябва да нацапате с мед и след това да изплакнете. Ако медът е чист, няма да остави никакво петно.

!ВНИМАНИЕ!

Никога не хранете бебета с мед - в може да има спори на ботулизъм (обикновено безвредни за възрастни), което може сериозно да навреди на бебето и да доведе до смърт.

 

Физикохимични показатели Вид и метод на изпитване/ Стандарт Критерий/регулация
Цвят, консистенция, мирис и аромат Наредба 20021 Съгласно1
Съдържание на влага (%)

Abbe refractometer, IHC2

 

Какво тествахме?

В теста са включени 10 търговски марки мед.

Закупуване на изпитваните мостри: 2013

Методология:

При това изпитване се прилагат изискванията и методите за изпитване, посочени от International Honey Commission (HARMONISED METHODS OF THE INTERNATIONAL HONEY COMMISSION 2002, 2009), Наредба за изисквания към пчелния мед предназначен за консумация от човека от 2002г, CODEX standard for honey (12-1981) и Регламент 110/2001 на ЕС. 

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 9 общо )

anonymous

anonymous

Много често пчеларите хранят пчелите си със захар за по-добро производство. Пчелен мед получен със захарна захранка се озахарява прекалено лесно. За съжаление само липовият мед може да се разбере лесно дали е естествен. Купувайте си восъчно жълт липов мед, изцяло озахарен. Ако стои наслоен, значи е омагьосан или са го изтървали и пчелите са брали различни реколти.
Акациевият мед никога не се озахарява. Скъп е. Не е толкова сладък. Има по-белезникав цвят. Труден е за фалшифициране. Купувайте си го зимата. Забравих да спомена, че си прави пяна, по която лесно може да се познае.

Написан на: 25/03/2015 21:02 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Моят съвет е: купувайте мед и пчелни продукти директно от производител (пчелар), на когото може да се доверите. Наистина изисква известни усилия, не е така лесно като да отидеш в супермаркета и да го вземеш заедно с другите покупки. Но да се купуват пчелни продукти от веригите е безумие - меда веднъж мине ли през преработвателната промишленост не е вече мед. Това всъщност важи за всичко останало - хляба, колбасите и какво ли още не, но това е друга тема.

Написан на: 08/08/2015 22:04 Докладвай този коментар


zdravelei

zdravelei

Медът е уникална по рода си лечебна храна с изключително много специфики, както на физическо, така и на енергийно ниво. Въпреки масовите мантри за това кое е полезно и кое не, решението дали въобще да се консумира мед, какъв точно вид, по какъв начин и в какви количества е строго индивидуално. Ако човек все пак реши да приема мед, продукти от малки пчелини от чисти райони, които не са минавали термична обработка (или само щадяща такава) като че ли са по-доброто решение. Ако ме попитат за съвет, след като повторя горните думи, бих препоръчал мед с висок процент липа от чист район, не много отдалечен от мястото, където живее човек (за човек от София възможен вариант е да се потърси на север-северозапад от столицата). По мое лично мнение, вероятността да попаднем на качествен продукт в голяма верига статистически погледнато е сравнително ниска.

Написан на: 16/01/2016 08:07 Докладвай този коментар


kaufer

kaufer

Истинският мед е с гъста консистенция. Когато обърнете бурканчето обратно мехурчето със въздух трябва да се качва бавно. И не на последно място, ако купувате от търговската мрежа четете етикета.

Написан на: 18/01/2016 09:49 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Здравейте, тук също има полезни статии за меда: http://www.kapkamed.com

Написан на: 04/05/2016 09:08 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Здравейте,
имам един въпрос - може ли лесно да се определи вида мед - акациев, боров, манов....Има ли лесна за обслужване апаратура, с която се определя
вида

Написан на: 11/07/2016 11:15 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

знайте че белия мед е рапица и е ГМО а се опитват да го пробутват като магарешки бодил....лъжат ви! мед оцветен в бяло има рапица ! единствено меда от рапица вкисва до една година и е вреден !

Написан на: 02/06/2017 17:16 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Аз си купих преди година от Мелник няколко буркана мед . Манов, акациев и магарешки бодил....дрън дрън
Мановият миришеше яко на терпентин и не ставаше за консумация а магарешкия вкисна. Нима мед се разваля?

Написан на: 03/06/2018 14:07 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

I spotted and cramped for another 2 days then both the spotting and cramping stopping <a href=https://propec.lol>buy canadian finasteride 1 mg</a>

Написан на: 13/12/2023 01:41 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia