• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии
  • Тест

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Други > Тест > Какъв шоколад купуваме

Още по темата:

Фалшив зехтин беше изтеглен от пазара
На война срещу млечните ментета
Схеми за защита качеството на храните

Тест

Какъв шоколад купуваме

Публикуван на: 13/12/2019
Tweet
photo

            Шоколадът е удоволствие за всички. Той е очарователна комбинация от уникалните природни аромати и вещества на какаовото дърво в съчетание със сладостта на захарта. Затова шоколадът е едновременно обожавана храна от милиарди хора и заедно с това е хулен от много специалисти по хранене и диететика. В световен мащаб производството и търговията с какао и шоколад са индустрия за десетки милиарди. Съществуват хиляди марки шоколадови изделия, правени по много рецепти, и разбира се всеки производител смята своята за най-добра. Както във всяка комерсиална дейност и при шоколадите се използват  хитрини за подобряване на вкусовите качества и вида на продукта при едновременно понижаване на себестойността. При отсъствие на адекватен контрол тази тенденция води до влошаване на качеството и поява на фалшификати, където   се влагат заместители на оригиналните суровини. В България има голямо многообразие на предлаганите шоколадови изделия, но и стремеж за максимално редуциране на цената. Това е предпоставка за наличие на съмнения в качеството на  шоколадите в нашите магазини. В настоящият тест на „Активни потребители“ е извлечена и анализирана информацията съдържаща се в етикетите на 27 марки шоколади закупени от търговската мрежа. Нашите констатации, изводи, съмнения и препоръки са предоставени в последващия материал.

Как се прави шоколад

            Изходната суровина са зърната на какаовото дърво. Суровите ядки се подлагат на ферментация от микроорганизми, след това се изсушават, почистват и изпичат. Последва смилане и забъркване до лепкава маса наречена „шоколадов ликьор“. Оригиналният шоколад се прави именно от този хомогенат към който се добавят по желание захар и/или мляко на прах. В съвременната индустрия  шоколадовия ликьор е суровина, която чрез пресоване се разделя на какаово масло и какаова маса/пудра в съотношение приблизително 1:1. Какаовите маса/пудра и масло са борсови суровини, те удобно се съхраняват, транспортират и търгуват в цял свят.

            Повечето производители смесват двете суровини в различни съотношения за да получат добре познатия кафеникав шоколад. При белите шоколади отсъства какаовата маса/пудра, влага се само маслото и затова те са нискокачествен продукт. В млечните шоколади задължително се добавя мляко под формата на течност или по-често дехидрирано, както и млечна мазнина. Другите традиционни съставки са захарта, различните млечни производни, например суроватка, емулгатора соев лецитин и ванилия като ароматизант.

            Видовете шоколад са много, като могат да бъдат групирани, съгласно използваните суровини и технология в следното:

- млечен шоколад – добавя се млечен кондензат или мляко/сметана на прах и млечни мазнини;

- тъмен шоколад – в САЩ се приема съдържание на обща какаова маса от 70% и не се ограничава добавянето на мляко или захар;

- “bitter” или „суров“ или „неподсладен“ - разновидности на шоколада със съдържание на обща какаова маса над 70%, в които не се влага захар. Най-близко до естествения произход е суровия шоколад, който се прави директно от шоколадовия ликьор, без други добавки и се смята за полезен за здравето на потребителите. Разпространени са основно в страните производители на какао;

- бял шоколад – както споменахме това е разновидност произвеждана само с какаово масло;

Под термина обща какаова маса (сухо вещество) се разбира сумарното съдържание на какаово масло и какаото (наричано още какаова маса/пудра) изразено в грама за 100 грама шоколад или проценти.

Критерии за качество на шоколада

            В различните държави има разнообразно законодателство относно шоколадовите изделия. В ЕС регулацията е Директива 36/2000, която е прехвърлена в България посредством Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти от 2002г. Предвид огромното многообразие от законодателни изисквания ще споменем само действащите национални/ЕС норми, както и някои класически критерии характеризиращи качество на шоколада.

            Национални изисквания:

1. Направен от шоколадов ликьор;

2. Известни ли са държавата на произход и сорта на дърветата от които е добито какаото;

3. Има ли вложени технологични добавки различни от ванилия и лецитин;

 

Законодателство на ЕС:

4. Шоколадът трябва да има минимум 35% обща какаова маса;

5. Съдържанието на обща какаова маса в млечния шоколад трябва да е не по-малко от 25% или до 20% за някои видове;

6. Количеството на допълнително вложените растителни мазнини, включително палмовата, да е до 5%;

      Трябва да се отбележи, че в законодателството на ЕС няма критерии за тъмен, суров или неподсладен шоколад и затова продуктите брандирани в България с такива определения не подлежат на регулация на качеството.

Проблеми с безопасността на шоколадовите изделия в Европейския съюз

            Съгласно системата на ЕС за опасни храни случаите на открити проблемни шоколадови изделия (плюс какао) от начало на века са около 620. Преобладаващите

рискове са наличие на недекларирани алергени (основно различни ядки), присъствие на чужди тела, микотоксини, необявени хранителни или технологични съставки, съдържание на тежки метали и др.

            В 10 случая до България са изпратени предупреждения за наличие в нашата търговска мрежа на неотговарящи шоколади. Последната подобна нотификация е от март 2019г. Не е известно как контролния орган (Агенцията по храните) е реагирала на уведомленията от ЕС. В България няма информация да са извършвани анализи и проучвания за качеството и безопасността на шоколадовите изделия.

Търговска марка 

Производител 

Тегло в грама 

Компонентен състав1 

Хранителна 

информация за 100 гр.2 

Сертификати3/
Забележка
 

 

Млечен шоколад 

Монделийз България ЕООД, София

 

100

Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, палмово масло*, дехидрирана млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,4

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 25% какаово вещество

 

 

Млечен шоколад с пълнеж от млечен крем с вкус на шампанско 

Суислион ООД, Босна и Херцеговина

 

80

Шоколад 68%: Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (18%), какаова маса, соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492), полиглицерол полирицинолеат (Е476),* ароматизант

Пълнеж 32%: Захар, палмово масло, обезмаслено мляко на прах (15%), суроватка на прах, соев лецитин

Въглхид-55

Захари-53

Белтъци-6

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 33% какаово вещество

 

Своге  

млечен шоколад 

Монделийз България ЕООД, София

90

Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-60

Захари-59

Белтъци-5,6

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 25% какаова маса

 

Alpine milk lait 

Монделийз България ЕООД, София

85

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант

Въглхид-59

Захари-58

Белтъци-6,3

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

Нечетлив етикет!

 

Alpine milk  

snack format 

Монделийз България ЕООД, София

45

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант

Въглхид-59

Захари-59

Белтъци-6,2

- Cocoa life

 

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 27% какаова маса

 

Alpinella 

milk chocolate 

Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша

90

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,8

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 25% какаова маса

 

 

Beyond Time 

Belgian chocolate 

The Belgian chocolate group, NV, Белгия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах,, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-56,6

Захари-55,4

Белтъци-5,5

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 32,5% какаово вещество

 

Choklad ljus 

Milk chocolate 

Произведено за IKEA

100

Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-61

Захари-60

Белтъци-5,8

- UTZ

 

*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаово вещество

На руски език е– 25%!

 

Delices de Belgique 

Delices de Belgique, Herentals, Белгия

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант

Въглхид-56,6

Захари-55,4

Белтъци-5,9

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 32,5% какаова маса

 

Fine carre 

Milk chocolate 

Произведено за Lidl

200

Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант

Въглхид-52,7

Захари-51,8

Белтъци-6,2

- UTZ

- FSC

 

Претенция за 33% какаова маса

 

Ion break 

ИОН АД, Гърция

 

85

Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-54,3

Захари-46,5

Белтъци-9,2

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

 

J.D.Gross, Milk chocolate 

Lidl Stiftung, Germany

 

125

Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-50,4

Захари-49,4

Белтъци-7,3

- Fairtrade

- FSC

 

Претенция за 32% какаова маса

 

Leona 

Cream bar 

Ил Трейдинг, София, Произход- Македония

75

Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)

Въглхид-59,5

Захари-55,8

Белтъци-3

*Нетипични компоненти

 

Lindor 

Lait milch 

Инкофудс ООД, Казичене

100

Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въглхид-44

Захари-60

Белтъци-4,6

- Cocoa

 

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 31% какаова маса

 

Lindt 

Линдт/Шпрунгли, Швейцария

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин,  ечемичен малцов екстракт*, ароматизант

Въглхид-57

Захари-56

Белтъци-6,5

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 31% какаова маса

 

LZ 

аериран млечен шоколад 

Нестле България АД

35

Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-54,7

Захари-53,7

Белтъци-8,6

 

Претенция за 31% какаова маса

 

Merci 

August Storck KG, Berlin, Германия

 

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-50,6

Захари-49,8

Белтъци-7,1

 

 

Претенция за 32% какаова маса

 

Milka 

Alpine milk 

Монделийз България ЕООД, София

 

100

Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант

Въглхид-59

Захари-58

Белтъци-6,3

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

 

Pergale  

milk chocolate 

 

AB Vilniaus Pergale, Литва

93

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант

Въглхид-58

Захари-56

Белтъци-8,8

*Нетипични компоненти;

 

 

Претенция за 27% какаова маса

 

Ritter sport 

Alpine milk chocolate 

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин

Въглхид-54

Захари-53

Белтъци-8,2

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 30% какаова маса

 

Ritter sport 

Cocoa selection 

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах

Въглхид-35

Захари-33

Белтъци-8,5

Претенция за 55% какаова маса

 

Произход от Гана

 

Ritter sport

Fine milk chocolate

Alfred Ritter GmbH, Germany

100

Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин

Въглхид-48

Захари-47

Белтъци-7,3

Претенция за 35% какаова маса

 

Roshen, Milk Bubble

Рошен България ЕООД, София

80

Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант

Въглхид-55,5

Захари-54,2

Белтъци-7,0

*Нетипични компоненти;

 

Претенция за 26% какаова маса

 

Schogetten

Alpine milk chocolate

Ludwig Schokolade GmbH, Germany

100

Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въглхид-55

Захари-55

Белтъци-5,4

Претенция за 30% какаова маса

 

Schogetten

Alpine milk chocolate wih hazelnuts

Ludwig Schokolade GmbH, Germany

100

Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант

Въглхид-50

Захари-50

Белтъци-6,4

Претенция за 30% какаова маса

 

Terravita

milk chocolate

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша

100

Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-59

Захари-59

Белтъци-5,5

 

Претенция за 30% какаова маса

 

Wesotych Swiat

Terravita

Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша

90

Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия

Въглхид-58

Захари-57

Белтъци-4,3

 

 

Претенция за 32% какаова маса

Забележки:
1В колона 5 са маркирани (болд) нетипичните за конкретния вид шоколад компоненти – например лешниците са алерген, който е маркиран ако не е отбелязан в заглавието на лицето на продукта;
2В жълт цвят са оцветени стойностите на захари надхвърлящи 50%;
3Графично или текстово представени на етикетите сертификати на продукта;

 

Резултати от проучването

            В теста на „Активни потребители“ са включени 27 търговски марки шоколади закупени от различни търговци. От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество. Методологията е описана в края на публикацията. Основните резултати са представени в таблицата, а допълнително е коментирана и друга информация извлечена от етикетите.

Етикетите

            Всички марки шоколади са етикирани съгласно изискванията без груби нарушения. Добрите вести свършват дотук. На фона на професионалния дизайн на опаковките от лицевата страна на продуктите задната е претрупана с нечетлива информация. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с много дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазваш буквите. Често дизайнерите тъпчат информация на 5 – 10 езика, с което редуцират още повече размера на буквите и объркват потребителите. Очевиден е стремежът да отбият някак си задължителните изисквания, без реално това да може да бъде разчетено от хора с нормално зрение, особено в условията на изкуственото осветление характерно за повечето магазини.

Как да наричаме шоколадите в магазина

            Съгласно законодателството на ЕС за да се именува шоколад продукта трябва да съдържа минимум 35% обща какаова маса (критерий 4) – сумата от какаовото масло и какаовата пудра. При млечните шоколади е позволено редуциране на това количество до 20% (критерий 5). В нашето проучване е установено, че при някои търговски марки на етикетите не е отбелязано съдържанието на обща какаова маса. От заглавията на търговските марки представени на лицевата страна на опаковките често не може да се разбере за какъв вид шоколад се каните да си купите – шоколад, млечен шоколад или друг вид. В крайна сметка успяхме да обобщим, че от 27 марки само 2 отговарят на определението на ЕС за шоколад и имат какаова маса от 35% и повече. Останалите 25 съдържат какаова маса в диапазона 25 – 35%, покриват изискванията за млечен шоколад.

Изпълнение на класическите критерии за качеството

  • Всичките 27 марки шоколад са сглобени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор!
  • Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.
  • При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. В таблицата те са маркирани в болд. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).

Някои допълнителни критерии за качество

            Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар, в проучваните шоколади. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На практика продаваните на нашия пазар шоколади се състоят основно от захар! Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта.

            В изходната суровина, шоколадовия ликьор, въглехидратите са около 50%, но само около 2% са захари. Останалите количества са преобладаващо полезни за хората растителни фибри. При обработката на шоколадовия ликьор растителните фибри попадат в какаовата маса/пудра. За съжаление твърде малко от тях остават реално в готовия индустриален шоколад. Ако разгледате таблицата ще видите много малка разлика, често около 1%, между съдържанието на въглехидрати и захари. Това означава, че най-вероятно производителите слагат по-малко какаова пудра в шоколада от това което декларират в етикетите. За съжаление няма референтен лабораторен метод който да измери точно истинското съдържание на какаова маса/пудра в шоколадите!

Основни изводи:

  • В търговската мрежа не се продава шоколад отговарящ на критериите на ЕС, а млечен шоколад, отличаващ се с понижено съдържание на какао. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор;
  • Масово шоколадите съдържат твърде голямо количество добавена захар, 50% и повече, което създава здравен риск за потребителите;
  • В повече от половината (17 от 27) от предлаганите продукти се влагат нетипични компоненти като палмова мазнина и технологичната добавка Е476;
  • При повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите;
  • В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

 

Препоръки за потребителите:

 

  • Избирайте търговски марки с четливи етикети и обръщайте внимание на компонентите вложени в продукта, особено ако имате алергии към ядки;
  • Подбирайте шоколад с по-високо съдържание на какаова маса. Здравните ползи се обуславят от какаото;
  • Базовите компоненти на шоколада са какаото, какаовото масло, захарта, соевия лецитин, ванилията и млякото на прах (за млечния). Всичко друго е излишно;
  • В индустриалните шоколади има твърде много захар вместо какао. Избирайте марките с по-малко захар. Класическите рецепти е около 35%, а в това което се продава обикновено влагат 50 – 60%;
  • Четете етикета и обръщайте внимание на разликата между съдържанието на въглехидрати и това на захарта. Колкото по-голяма е тя (разликата), толкова повече растителни фибри има в шоколада, а те са полезната съставка.

 

Как тествахме? (Методология на изпитването)

В проучването участват: 27 марки шоколади

Закупуване на проби за изпитване: началото на декември 2019г.

Извършен е анализ на информацията предоставена от производителите и търговците на етикетите. Основните критерии за оценка са съобразно Директива 36/2000 на ЕС и националната Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти от 2002г.

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 53 общо )

anonymous

anonymous

Искрено благодарим! Продължавайте все така, имаме нужда от информация.

Написан на: 14/12/2019 17:56 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Най-важното, което не е направено е , в кои шоколади има не ядливи неща и маргарин! Единствено е отбелязано палмовото масло, което е ок като информация, но не е написано колко е и дали макронутриентите отговарят на тези в етикета!

Написан на: 14/12/2019 20:52 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Поздравления за вложения труд!

Написан на: 14/12/2019 21:20 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Много големи благодарности!

Написан на: 14/12/2019 21:36 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ако се направи предаване по някоя телевизия ще има много по-голям отзвук от тези проучвания, като задължително се представят марките, а не се крият с оправданието че се прави реклама. Това отдавна се практикува по света. Не е чудно че след всяко такова предаване, марките с ниски показатели чувствително намаляват продажбите. Същите ще бъдат принудени от пазара да подобрят качеството за да повишът продажбите, а не само да разчитът на реклама.

Написан на: 14/12/2019 22:09 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Слаба работа, от толкова много марки и видове шоколад ми показали двайсетина. Нямахте ли пари да купите повечко? Да ви изпрати някой?

Написан на: 14/12/2019 22:19 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Определено изненадващи са резултатите на Лидл. Останалите резултати са общо взето потвърждение на принципа, че щом е скъп значи е хубав. Захарта, според мен е въпрос на вкус. В южните страни шоколада е по принцип по-сладък. Само този Линдор не го разбрах - това бонбоните ли са? Доколкото знам, Инкофудс не произвеждат шоколад, а само го търгуват.

Написан на: 14/12/2019 23:33 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Има марка,която произвежда по оригинална рецепта.Потърсете шоколад "Гайо"Произвежда се в Пловдив и е много вкусен.Разрешават да се гледа как се произвежда.

Написан на: 15/12/2019 00:06 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Две марки, пак добре, ама публикувайте ги!

Написан на: 15/12/2019 01:14 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Моля ви свалете тази информация ! Използвана терминология и описаната технология отразяват ниското професионално ниво на специалистите провели това проучване с което се компрометира доброто име на Активни потребители.
Например- след изпичане на какаовите зърна и тяхното смилане се получава какаова маса а не посоченият "шоколадов ликьор". След пресоване на какаовата маса се получава какаовото масло и какаова пита а не посоченото " какаово масло и какаова маса"; продуктът "Cream bar" не се отнася съм групата на шоколадите, а към десертни блокчета и т.н.

Написан на: 15/12/2019 02:56 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Активни потребители, какво е нарушението тук и каква е новината, не става ясно. Вие съдържание на какаова маса не виждам да сте мерили. Какво означава във вашата таблица "претенции за какаова маса"?
Има ли толкова какао колкото я обявено, или няма?
Защото ако производителите продават точно каквото са обявили, вашата статия какво цели да покаже?
Потребителите, които търсят млечен шоколад, купуват млечен шоколад. Потребителите, които търсят шоколад, купуват шоколад.

Написан на: 15/12/2019 09:49 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Съгласен съм с последния коментар! Статията е изключително непрофесионална и тенденциозна, а от цитираните "ЕС стандарти" са извадени безмислени числа и нелогични твърдения!
Нормалното технологично съдържание на захарта може е 50% и никой не го забранява, съдържанието на какаова маса може да варира от 0% (в белия шоколад) до 99% (има такъв шоколад на Линд). Млякото може също да варира в коледни граници, според избора и желанието на производителя!
Съжалявам, че в момента всеки "специалист" има достъп до подобни форуми и сее масови заблуди!

Написан на: 15/12/2019 09:52 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

служителите на монделийз нещо се разпищяха...

Написан на: 15/12/2019 10:26 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Овцете от Монделийз, с чиито боклуци са натъпкани всички магазини, защитават робовладелеца си. БРАВО, уважаеми мишки, сигурно сте горди със себе си.

Написан на: 15/12/2019 11:15 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

В нормалните страни, когато се установят нередности и опасности в търговската мрежа и при производителите, същите се назовават ясно, за да се предпазят клиентите, а у нас какво е -казаха, че са внесени не знам си колко стотин тона пилешко месо със салмонела, но иначе по магазините нямало такова?! Какви са тези простотии, този дебилен народ съвсем за канарчета го взеха!!!!

Написан на: 15/12/2019 13:04 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Всичко добре, но доколкото разбрах сте сравнили съдържанието от ТЕКСТА на етикета с изискванията от ТЕКСТА на европейската директива и българската наредба. Това е проверка за съответствие на ХАРТИЯ. А съответствие на ОБЯВЕНОТО с РЕАЛНОТО съдържание не е проверявано. Тогава всеки производител може да пише каквото поиска, за да отговаря на хартия на изискванията. Реално, обаче, може да не отговаря и няма как да разберем от това проучване. А аз конкретно винаги чета етикетите, надявам се обявената информация да е истинска и само си викам ДАНО да не са излъгали.

Написан на: 15/12/2019 15:43 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Без лабораторни тестове приемаме всичко написано на етикета на юнашко доверие. Освен това се сещам за един репортаж по тв за измерването на фини прахови частици - контролните органи имали апаратура да мерят само частици над определен размер (май беше 10 нм), а тези под този размер не ги мерели, но също били вредни ... (Мерси, че ми казахте!) Т.е. никой не знае какво е количеството им, но със сигурност са вредни и така се изнасят занижени данни за цялостното замърсяване на въздуха. С това искам да кажа, че ако се правят реални лабораторни проучвания, трябва да се направят изчерпателно, а не с оправдания, че нямаме апаратура и да се пропускат компоненти в изследванията.

Написан на: 15/12/2019 15:46 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Много добро изследване! Браво на авторите. Ние знаем, че някои фирми ни продават боклуци, но тук се препотвърдиха подозренията ми. В Канада палмови и др. гадни мазнини са забранени. Време е и ЕС да ги забрани!!!

Написан на: 15/12/2019 18:12 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ех преставителите на производителите как се разлаяха. Искат да ги оставят на спокойствие да тровят с боклуците си.
На Активни потребители, браво за свършената работа. Обаче ако няма адекватни мерки от контролните органи всичко ще си остане ей така... Тези жалки производители трябва да бъдат разцепени от глоби. Аз лично също смятах скъпите за по-качествени но вече ще си отварям очите на 4, когато купувам шоколад. По принцип го правя за почти всичко, което купувам но за шоколада не обръщах толкова внимание.

Написан на: 16/12/2019 11:07 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Нищо не ми става ясно. Кажете с две думи обобщение кои марки стават и кои са боклуци. Не всички сме химици, че да хванем смисъла.

Написан на: 16/12/2019 11:10 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

ужасно неграмотно писание... освен паника и дъвка за другите неграмотни журналисти, нищо заслужаващо вимание. Да , не купувайте шоколод с над 50% захар, всичко друго е въпрос на възможности. Както при всички луксозни стоки...

Написан на: 16/12/2019 11:32 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Откога в бонбоните на Мерси няма палмова мазнина? Винаги когато съм си купувал от тях във съдържанието присъства палмова мазнина.

Написан на: 16/12/2019 11:38 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

"Нищо не ми става ясно. Кажете с две думи обобщение кои марки стават и кои са боклуци. Не всички сме химици, че да хванем смисъла."

Всички са боклуци - над 50 % захар, останалото - палмова масло, химикали и някакви нискокачествени и свръхпреработени продукти.
Ако искаш да ядеш шоколад, проверяваш кои са най-добрите марки (има си и дори световни награди) - и си плащаш 20-30 лева за едно блокче, не 2-3 лева. Отделно за доставка...

Написан на: 16/12/2019 11:44 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

За лаиците трябваше да напишете този става, този не .....

Написан на: 16/12/2019 14:02 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Браво, всичко е вярно, наистина на гърба надписите са умишлено претъпкани с уж информация на различни езици, а всъщност е да се заблуди потребителя (ТОЕСТ НИЩО ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧЕТЕ. ) Продължавайте напред. Някои хора четата все пак.

Написан на: 17/12/2019 09:48 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

ВНИМАНИЕ !!! МНОГО ВАЖНО!!!
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ТОЗИ САЙТ ДО ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ ,ЧЕ ИМА ЕДИН ШОКОЛАД, СЪС СВЕТЛО СИНЯ ОПАКОВКА ОТ ТИПА "ФИН МЛЕЧЕН" ,НА ЧИЯТО ОПАКОВКА НЕ Е ПОСОЧЕН АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ПРОИЗВОДИТЕЛ!!!!
ВЪОБЩЕ НЕ Е ЯСНО ,КОЙ, КЪДЕ, В КАКВИ УСЛОВИЯ И В КОЯ ДЪРЖАВА ДОРИ ГО ПРОИЗВЕЖДА!!!
МОЛЯ СИГНАЛИЗИРАЙТЕ КЪДЕТО ТРЯБВА!!
ТОЗИ ШОКОЛАД Е ТОТАЛНО РАЗПРОСТРАНЕН ВЪВ ВСИЧКИ МАГАЗИНИ НАВСЯКЪДЕ.
ОПАКОВКАТА Е "СВЕТЛО СИНЯ" ИЛИ "СИНЬО-ЛИЛАВА" . ИМА ПОСОЧЕН ЕДИНСТНЕВО ДИСТРИБУТОР "МОНДЕЛИЙЗ" НО НЯМА ПОСОЧЕН НИКАКЪВ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ОПАКОВКАТА ЯВНО СЪВСЕМ УМИШЛЕНО ЗА ДА БЪДАТ В СИВИЯ СЕКТОР !!!!!!!!!!

Написан на: 17/12/2019 10:29 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

ТОВА Е ШОКОЛАДА ЗА КОГОТО СИГНАЛИЗИРАМ ,ЧЕ НЯМА ПОСОЧЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ!!!
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fp1.akcdn.net%2Fmid%2F474331079.kraft-shokolad-fin-mlechen-80-gr.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fshokolad.pazaruvaj.com%2Fkraft%2Fshokolad-fin-mlechen-80-gr-p394007615%2F&docid=iAiU4zTqEEU5RM&tbnid=q4euTFswH8tAMM%3A&vet=1&w=250&h=133&bih=929&biw=1280&ved=2ahUKEwjWk52worzmAhVT6uAKHSD6BWYQxiAoBHoECAEQHw&iact=c&ictx=1

Написан на: 17/12/2019 10:33 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

"МОНДЕЛИЙЗ" е бившия Крафтс, т.е.за България това е завода в Своге

Написан на: 17/12/2019 11:44 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Относно претенциите за терминилогията "шоколадов ликьор" . Полезно е да се чете преди да се плюе:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate_liquor

Написан на: 17/12/2019 11:50 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Своге-Монделийз-Крафтс-Нестле! Едно и също!

Написан на: 17/12/2019 14:22 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

"Активни НПО потребители...". На кой да платя да пуснете едно поръчково "изследване", че нещо не ми върви бизнеса?

Написан на: 18/12/2019 10:55 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

До: "За лаиците трябваше да напишете този става, този не .....Написан на: 16/12/2019 14:02".
Няма как да напишат марките. Всички други 25 проверени шоколада ще ги обвинят в антиреклама. Като прочетем списъка то се вижда кои два шоколада отговарят на европейския стандарт. Благодаря на активните потребители за старанието и активността, която проявяват. Продължавайте все така да защитавате правата на българските потребители да потребяват по-качествени стоки.

Написан на: 18/12/2019 15:04 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Тази статия е прах в очите ! Нищо конкретно , никакава помощ за обикновения потребител ! След като сте констатирали толкова нередности , които са против нашето здраве , какво направихте , че тези некачествени шоколади да не стигнат до нас и нашите деца ? Какво ? Предполагам НИЩО ! Тогава , за какво ви са тези изследвания ? За да отчете дейност ли ? Стига ! Свършете си работата до край ! Ако не можете , тогава не разлайвайтв кучетата , госпожи и господа !

Написан на: 18/01/2020 13:12 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

E,KOI SA DVATA NAI DOBRI SHOKOLADA PRODAVANI V BG." LINDOR?

Написан на: 18/01/2020 14:11 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Беше добре да включите в проучването и занаятчийските шоколади, които претендират за качество и натурални продукти - Гайо, “Casa Kakau”

Написан на: 23/01/2020 16:27 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Если вы желаете быстро и недорого обзавестись качественным жильём, то наша компания, это как раз то, что вы ищете. Прежде всего, [url=https://builder-spb.ru]строительство дома[/url] приобретают всё большее признание, благодаря своей доступности. Наше предприятие, применяет исключительно передовые технологии, позволяющие значительно сэкономить.

Написан на: 28/07/2024 02:02 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Строительство загородных домов под ключ - это процесс возведения дома с
нуля до полной готовности, включая все этапы проектирования,
строительства и отделки, без участия заказчика.

стоимость кирпичной кладки за 1 м3

Написан на: 18/09/2024 01:47 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ветошь: секреты производства и применения
ветошь обтирочная бельевая

Написан на: 19/09/2024 19:46 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Строительство загородных домов под ключ - это процесс возведения дома с нуля до полной готовности, включая все этапы проектирования, строительства и
отделки, без участия заказчика.


стоимость работ по газобетону в спб

Написан на: 22/09/2024 14:03 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ветошь: секреты производства и применения
ветошь махровая спб

Написан на: 23/09/2024 16:08 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Строительство загородных домов под ключ - это процесс возведения дома с нуля до полной
готовности, включая все этапы проектирования, строительства и
отделки, без участия заказчика.


стоимость кладки кирпича

Написан на: 25/09/2024 12:26 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ветошь: секреты производства и применения
ветошь купить спб

Написан на: 29/09/2024 18:01 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ветошь: секреты производства и применения
ветошь белая

Написан на: 02/10/2024 04:59 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Строительство загородных домов
под ключ - это процесс возведения дома с нуля до
полной готовности, включая все этапы проектирования,
строительства и отделки, без участия заказчика.

кладка перегородок из газобетона цена за м2

Написан на: 02/10/2024 13:17 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Строительство загородных домов под ключ - это процесс возведения дома
с нуля до полной готовности, включая все этапы проектирования, строительства и отделки,
без участия заказчика.
кирпичная кладка перегородки цена за работу м2

Написан на: 04/10/2024 19:20 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ветошь: секреты производства и применения
ветошь купить спб

Написан на: 05/10/2024 14:31 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ветошь: секреты производства и применения
купить ветошь спб

Написан на: 05/10/2024 17:08 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Строительство загородных домов под ключ -
это процесс возведения дома с нуля до полной готовности, включая все этапы проектирования, строительства и отделки, без участия заказчика.

цена с куба кладки в питере

Написан на: 09/10/2024 06:15 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Здесь вы можете провести как плановое ТО, так и сложный ремонт авто.
Каждый бокс оснащен всем необходимым оборудованием для проведения
любых видов работ. Мастера быстро и качественно устранят любую неисправность,
а также помогут подобрать запчасти
и материалы для ремонта.

автосервис красногвардейский район

Написан на: 11/10/2024 08:00 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ветошь: секреты производства и применения
ветошь оптом от производителя

Написан на: 13/10/2024 14:47 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ветошь: секреты производства и применения
ветошь махровая спб

Написан на: 19/10/2024 19:49 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Строительство загородных домов под
ключ - это процесс создания
дома с нуля, включая все этапы от проектирования
до сдачи готового объекта заказчику.


каменщики санкт-петербург облицовка
домов

Написан на: 17/11/2024 05:37 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ветошь является незаменимым помощником в уборке
дома, автомобиля, офиса и других помещений.
Она отлично впитывает влагу и пыль, не
оставляя разводов и царапин на поверхностях.
При правильном уходе ветошь служит долго и сохраняет свои качества.


ветошь купить спб

Написан на: 17/11/2024 18:39 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia