Статия
Плодови напитки
Кои сокове са натурални?
Разнообразието от т.нар. „натурални сокове” на пазара е огромно, но често потребителят не е наясно с отделните наименования, свързани с тях. Продават се значително по-евтини сокове, които производителите твърдят, че са натурални, без това да отговаря на истината. В българското законодателство от почти година има наредба, която определя изискванията към производителите, търговците и вносителите относно наименованията, състава, характеристиките и етикетирането на всички сокове, които потребителите наричат с общото наименование „натурални”, но те всъщност са много повече видове - сок от плодове, сок от плодове от концентрат, концентриран сок от плодове, сок на прах от плодове, нектар от плодове и т.н.
Когато един производител претендира, че произвежда „сок от плодове”, трябва да е налице продукт, получен от здрави, узрели, пресни, охладени или замразени плодове. Ако обаче става дума за т.нар. „концентриран сок от плодове”, трябва да бъде отстранена определена част от водното му съдържание. Ако например концентрираният сок от плодове е предназначен за директна консумация, трябва да се отстрани най-малко 50 на сто от водното съдържание на сока от плодове. „Сок на прах от плодове” се произвежда чрез почти пълното отстраняване на водното съдържание.
„Нектар от плодове” се получава чрез добавяне на вода и захари към соковете от плодове и пюрета от плодове, като са налице конкретни изисквания за минималното съдържание на сок или пюре. Например нектарът от банан трябва да има най-малко 25 процента съдържание на истински банани, от кайсии – 40 процента, от праскови – 50 процента и т.н. Това се определя в зависимост от киселинността на сока и неговия вкус в натурално състояние.
В наредбата са поставени изисквания за максималното съдържание на захари в соковете - общото количество на добавените захари не трябва да надвишава 150 гр. на литър сок. Допуска се прибавянето на лимонов сок за регулиране на киселинността, но в количество не повече от 3 гр. на литър сок.
В отделен раздел на наредбата са посочени изискванията към етикетирането на напитките от плодове. За да може една напитка да се наименува по някои от посочените по-горе начини, то трябва да отговаря на изискванията за съответния вид. Също така трябва да се посочва ясно съдържанието на захари, на лимонов сок, на процентно съдържание на сок от плодове или пюре от плодове.
Изисквания за минимално съдържание на плод в нектарите
Вид плод |
Минимално съдържание на сок % |
Касис |
25 |
Бяло френско грозде |
25 |
Червено френско грозде |
25 |
Сливи |
30 |
Кисели череши |
35 |
Други череши |
40 |
Боровинки |
40 |
Плодове на бъз |
50 |
Малини |
40 |
Кайсии |
40 |
Ягоди |
40 |
Къпини |
40 |
Черни боровинки |
30 |
Дюли |
50 |
Лимони и зелени лимони |
25 |
Манго |
25 |
Банани |
25 |
Папая |
25 |
Захарни ябълки |
25 |
Нар |
25 |
Ябълки |
50 |
Круши |
50 |
Праскови |
50 |
Цитрусови плодове, с изключение на лимоните и зелените лимони |
50 |
Ананас |
50 |
Алтернативни наименования
За някои продукти може да се използват като алтернатива някои специфични наименования: • Vruchtendrank – за нектари от плодове • Mosto – за сок от грозде • Applemust – за сок от ябълки без добавени захари • Succo e polpa, Sumo e polpa – за нектари от плодове, получени изключително от плодово пюре • Sussmost Fruchtnektar – за нектари от плодове, получени от сокове от плодове, които не могат да се консумират в това състояние поради високата им естествена киселинност • Sur …. Saft – допълнено с наименованието на датски на съответния плод - за сокове без добавени захари
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous