Статия
Световното движение Slow Food в България
Slow Food e неправителствена, еко-гастрономическа организация, основана в Италия. Целта й е да предотврати изчезването на местните кулинарни традиции и да събуди интерес у хората към качествената храна, нейния произход и връзката й с общностите, които я произвеждат. Така потребителите се превръщат в съпроизводители, тъй като с избора си стимулират малките производства в различни части на света. Днес организацията има над 85,000 членове в 132 страни.
- Философията на Слоуфуд е заключена в следните три думи: Good, Clean and Fair, т.е.
v Храната трябва да е вкусна и от качествени продукти
v Храната трябва да е произведена по природосъобразен начин
v Производителите трябва да получават справедливо възнаграждение за своя труд
Механизми за опазване на местни сортове растения и породи животни и специфичните храни, приготвяни от тях. Дейността по опазването на селскостопанското биоразнообразие и традиции се осъществява от Фондацията на Slow Food за опазване на биоразнообразието. Тя прилага следните два инструмента:
- Съкровищница на вкусове (Ark of Taste) - в нея се включват традиционни гастрономически продукти с икономически потенциал за техните производители, застрашени от изчезване. Подборът на тези продукти става по определени критерии. От 2007 г. в България действа такава Национална „Съкровищница на вкусове".
- Президиуми на Слоуфуд (Slow Food presidia) - механизъм за опазване и икономическо стимулиране на общности от местни производители с цел популяризиране на техните продукти, стабилизиране на традиционни начини на производство, установяване на стриктни производствени стандарти и осигуряване на бъдеще за съответния продукт и икономическа стабилност на общността, която го произвежда.
- Пазари на земята - осигуряване на възможност за директни продажби на продукцията на фермерите в определен район. Чрез този механизъм се стимулират дребните производители, които съхраняват традиционни производства на храни.
В България има 85 членове на Slow Food, организирани в 8 конвивиума. Конвивиумът е местна структура, обединяваща хора, които се стремят да запазят традициите, свързани с храненето в определен географски регион, подкрепят местните производители на храна, организират демонстрационни градини, пазари на местни стоки, фестивали и др.
Основни постижения:
Ø Участие в три световни срещи Terra Madre през 2004, 2006 и 2008 г.
Ø Смилянски фасул и Родопско бито сирене са включени в Съкровищницата на вкусове на Slow Food
Ø Създадена Българска Комисия към Съкровищницата на вкусове на Slow Food
Ø Участие в Световно изложение на сирена, Бра, 21-24.09. 2007
Ø Създаден президиум "Зелено сирене" - с. Черни Вит
Ø Създаден Президиум за опазване на каракачанската овца - с. Влахи
Бъдещи стъпки:
Ø Увеличаване на членската маса;
Ø Укрепване на партньорството с научните организации в областта на храните, туризма и опазването набиоразнообразието;
Ø Създаване и развиване на партньорства с държавната администрация в подкрепа на фермерите и производителите на традиционни хранителни продукти;
Ø Укрепване на партньорството с НПО за опазване на биоразнообразието и традиционния поминък;
Ø Създаване и развиване на контакти с браншови организации;
Ø Укрепване на връзките с представители на дребния и средния бизнес в сферата на храните и с хотелиери и ресторантьори;
Ø Развитие на съществуващите президиуми и създаване на нови
Ø Организиране на Пазари на земята
Ø Участие в Световното изложение на сирена на Slow Food през 2009 г.
За контакти:
Десислава Димитрова - национален координатор за Slow Food в България
e-mail: [email protected]
тел.: +359 885 432 540
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous