• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

Посетете нашия Форум

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • COVID 19
    • Как да избираме дезинфектант
    • Какъв дезинфектант - течност/спрей или гел
    • Как да разпознаем истинските дезинфектанти
    • Дезинфекция в търговските обекти. Какво трябва да знаем?
    • Кога да използваме ръкавици за предпазване от коронавируса
    • Какво да правим при отменено или отложено събитие бъде заради пандемията от COVID-19
    • Как да постъпим при отменено или отложено туристическо пътуване поради Коронавирус
    • COVID-19: полезни ли са пулсовите оксиметри
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб

    • Плодове и зеленчуци
    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Спорт и отдих
    • На ски
    • Авто гуми
    • Автомобили
    • Екскурзии
    • Спорт
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2019
    • БЮЛЕТИН АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ 2020
    • БЮЛЕТИН АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ 2021
  • Тестове

  • Статии

Анкета

Трябва ли да се публикуват марките на опасни храни и стоки?

ДА, при наличие на обосновани съмнения за опасност
ДА, но само когато безусловно се докаже, че стоката е опасна
НЕ, така се накърняват правата на производителя
НЕ, контролните органи трябва да работят на спокойствие

Гласувай

Начало > Храни > Хляб > Тестове > ТЕСТ диетичен хляб

Още по темата:

Митове и истини за хляба
Хлябът - информиран избор всеки ден?

Тест

ТЕСТ диетичен хляб

Tweet
photo

Външният вид на хляба често обърква. Много от потребителите са на мнение, че тъмните хлябове са най-здравословни, защото съдържат по-малко калории и повече фибри. В действителност, това не е така, защото най- високо е съдържанието в пълнозърнестите хлябове, които може да са с много по-бледи цветове. Пълнозърнестият хляб се приготвя от брашно, при което се смила цялото зърно, без да се отделя външната обвивка. Цветът на хляба е тъмен най-вече при ръжения хляб.

Енергийна стойност

Разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма. Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете, поради съдържание на по-малко калории. Всъщност важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри).

Сурови влакнини (фибри)

Хлябът е важен източник на фибри. Според водещите диетолози, всеки възрастен трябва да приема между 30 и 40 грама фибри дневно (от храни като хляб, боб, леща необелени плодове и зеленчуци). Влакната насърчават гладкото функциониране на червата, предпазват от сърдечно-съдови заболявания и са считани за ефективно средство срещу затлъстяването. Хлябът ни доставя около една трета от размера на фибри, които трябва да се приемат дневно. В нашия тест средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама. За сравнение средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 грама. Дори хлябът с най-високо съдържание на фибри в теста (Вита Силует с пшеничен зародиш) съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета. Колкото е по-високо съдържанието на фибри, толкова по пълнозърнесто е брашното, което е използвано в хляба. За да се повиши нивото на фибри, някои производители могат и да добавят овесени трици, но очевидно и това не се практикува.

Пепел

Стандартно хлябът се произвежда от определен вид брашно, вода, сол и закваска, която създава газове, увеличаващи обема на тестото. Съдържанието на общата пепел в продукта е показател за вида на влаганото брашно, но също и за количеството вложени добавки като сол и подобрители. При белите хлябове обичайно се използва брашно тип 500-700. При диетичните хлябове се използват брашна от тип 1000 до 1850.

Остатъчната пепел в брашното трябва да е равна на неговия вид. Колкото е по-високо съдържанието на пепел, толкова по висок тип е брашното. Брашно тип 500 означава, че след изгаряне оставя 500 гр. пепел на тон (или 0.05 %), тип 1850 съответно 1850 гр. на тон брашно(или 0.185 %).

Високото съдържание на остатъчна пепел в продуктите в теста може да се обясни именно с влагането на много сол и други добавки (например утайка от кафе), които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид или трайността на хляба.

Захар

Всеки хляб съдържа известно количество захари, които зависят най-вече от вида на брашното. При пълнозърнестия хляб то е най-ниско. Обикновено лекарите препоръчват на хората страдащи от диабет, да консумират ръжен и тъмен хляб. В действителност не е задължително хляба непременно да е тъмен, но трябва да е пълнозърнест, за да сме сигурни, че съдържа по-малко захари. Парадоксално, но най-високо съдържание на захари в теста установихме в хляба с наименованието „за диабетици".

Солта

Повечето от нас консумират прекалено много сол всеки ден. Препоръчителното количество не трябва да нандвишава повече от 6 грама сол на ден. Хлябът допринася за приемането на около една трета от консумацията на сол. Етикетите на хляба дават малко насоки в това отношение, тъй като производителите не се задължени да изписват количеството сол върху опаковките. Би било добре, ако това се случваше за по-голяма яснота за потребителите. Тестовете на потребителските организации в Европа показват, че размера на сол в хляба е била чувствително намалена през последните години в резултат от настойчивите им кампании в тази насока.

Всички за ISO

Прави впечатление, че голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO - напр. 9001:2000. Важно е да подчертаем, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация. Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите.

Aktivnipotrebiteli_BG_test.jpg<< Кликнете на картинката, за да видите пълните резултати от теста!

Tweet

Коментари ( 0 общо )

anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Форум |
  • Институции |
  • Законодателство |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Проекти |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia