- разлята форма, понижен обем, интензивно оцветена горна кора, лепкава среднина със слаба еластичност и сладникав вкус - приготвен от брашно получено от пшеница с висок процент покълнали зърна;
- блед цвят на кората - вложено е брашно със слаба захарообразуваща и газообразуваща способност;
Следващото важно условие за производство на качествен хляб е стриктното спазване на технологичният процес. Ако бъдат допуснати компромиси при провеждането му, произведеният хляб е със следните дефекти:
- разлят хляб с клисава среднина - дължи се на повишена влажност на тестото;
- хляб с недостатъчен обем, плътна със слаба порьозност среднина - понижена влажност на тестото;
- пукнатини по горната кора - превтасало или недовтасало тесто;
- дебела, тъмнооцветена кора и малък обем на хляба - изпичане в условията на висока температура или удължаване времето на печене;
- хляб с бледа кора и недопечена среднина - ниска температура на изпичане; нормално оцветена кора и недоизпечена среднина - висока температура на печене за съкратено време
- брашнена горна кора на хляба - недостатъчно количество пара в пеща;
- клисавост - недостатъчно време за изпичане;
- ронливост - твърдо замесено тесто с повече мая, когато производителят закъснява с часовият график при фиксирано време за втасване;
- избиване на влага - не е изчакано времето за отлежаване на хляба и средината не е
изстинала;
Българските държавни стандарти са доброволни и всеки производител сам носи отговорност за продукцията си.
Добрите производители провеждат и превантивни мерки срещу "популярната" в летните месеци картофена болест - завишаване на киселинноста на брашното, дезинфекция на работните машини, тави и казани след всяка смяна, използване на консерванти за подтискане.
На пазара се предлага хляб от много производители. Въпреки голямото разнообразие все още за по-голямата част от потребителите изборът се състои в това да купят най-евтиният хляб от най-близкият магазин. Много малка част от производителите на хляб у нас разполагат със собствени лаборатории за анализ и контрол на влаганите суровини и на готовата продукция.
Дефекти в хляба, който купуваме може да се получат и поради неправилното му надреждане, както и при неговото транспортиране:
- деформиране - при нареждане в касетките един върху друг горещ хляб;
- понижаване на крехкостта и хрупкостта на кората - при вертикално нареждане на хляб, при което влажността на кората бързо се повишава;
- поява на сбита, втестена средина - при нареждане на горещ хляб;
При транспортирането и продажбата на хляб трябва да бъдат спазвани и редица хигиенни изисквания:
- хлябът се транспортира самостоятелно в специални транспортни средства, добре закрити и предпазващи от замърсяване;
- забранена е продажбата на открито на хляб, хлебни и тестени изделия;
- не се допуска непакетираният хляб да се предлага на самообслужване, както и да има директен контакт с клиентите;
- не се допуска поставянето на касите с хляб директно върху пода, както и тяхното влачене по пода;
Ето и някои съвети, които ще ни помогнат да купуваме качествен хляб:
-
Когато пазарувате оглеждайте хляба за евентуални белези във външния му вид, говорещи за използване на некачествена суровина или за неспазен технологичен процес при производството му
Обръщайте внимание на производителя. По възможност се информирайте за възможностите му за осъществяване на непрекъснат входящ и изходящ контрол на качеството на суровините и материалите, влагани в производството и на готовата продукция
Избягвайте продукцията на т.н. гаражни производители - тяхното производство често е придружено с ниска хигиена и използване на заблуди за качествата на произвеждания хляб
Избягвайте да пазарувате хляб от сергии на открито и от магазини с лоша хигиена. Пакетирането на хляба е гаранция за хигиена.
Внимавайте при покупка на диетичен хляб. Случва се некоректни производители да предлагат за диетичен, хляб, който е само оцветен с бои или карамелизирани смески
Обръщайте внимание не само на цената, а на съотношението грамаж/цена
Винаги се информирайте за срока на годност. Не допускайте да ви бъде "пробутан" хляб с изтичащ срок на годност.
Съхранявайте хляба правилно. При забелязани сериозни несъответствия в качеството информирайте производителя и органите на РИОКОЗ.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 1 общо )
anonymous
Толкова ли е трудно да покажете ориентеровачно количеството пшеница необходима за изработвне на един хляб?
Написан на: 29/07/2013 19:23 Докладвай този коментар
anonymous