• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

  • Тест

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Други > Статии > Какъв оцет консумираме?

Още по темата:

Фалшив зехтин беше изтеглен от пазара

На война срещу млечните ментета

Крие ли риск консумацията на сурови кълнове

Статия

Какъв оцет консумираме?

Публикуван на: 25/08/2007 Последна редакция: 12/04/2011
Tweet
photo

Оцетът е подправка, която използваме често. Освен за подправяне на ястия и салати,  използването на оцет се увеличава в края на лятото при приготвянето на домашните консерви и заедно с това се увеличават и рисковете за потребителя да попадне на продукт неотговарящ на обозначеното и очаквано качество.

И докато използването на некачествен оцет в салатата можем да констатираме по вкуса и следващият път да сме по внимателни в избора си, то при приготвянето на консерви ще разберем, че сме използвали такъв оцет едва когато краставичките почервенеят или консервите се развалят.

Знаем ли какъв оцет купуваме - натурален или синтетичен? 

Оцетът е вкусов продукт, познат от дълбока древност със своите лечебни и диетични свойства. Неговото производство преминава дълъг път на развитие - от спонтанното му получаване, през домашно и занаятчийско производство, до съвремeнните автоматизирани методи на дълбочинна ферментация.

Традиционният метод за получаване на оцет си остава натуралният, т.е оцетнокиселата ферментация на база етилов алкохол. През последните години на българския пазар се увеличиха продажбите на оцет, приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез, т.е. за производството на оцета не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола. Основно се ползва оцветен с карамел (обикновено Е150) 4%-8% разтвор на оцетна киселина с добавен 1%-3% лимонена киселина.

Винен оцет

Оцетната киселина е основната съставка на винения оцет плюс всички минерали и биологично активни субстанции, акумулирани в гроздето и преминали във виното. Освен тях има и други важни съставки, които подобряват качеството, от което нараства и хранителната стойност на оцета. Това са аминокиселини, витамини, рибофлавин, никотинамид, пантотенова киселина и др. pH на винения оцет е в границите 2.4 до 3.

Както и при вината, качествата на оригиналния оцет варират в зависимост от съставките и начина на производство. По-качествените оцети, зреят в бъчви около 2 години.

Ябълков оцет

Ябълковия оцет се произвежда от ябълкови джибри и съдържа над 90 различни съставки, които стимулират жизнените функции на организма. Цвета му е кафеникаво-жълт и противно на внушеното от медиите, може да бъде опасен, ако се приема директно. При директна консумация (пиене, а не готвене), следва да се разреди преди изпиване, в противен случай, поради киселинността си, може да изгори гърлото.

Ябълковия оцет съдържа още: ензими и 20 особено важни минерални вещества, витамини и микроелементи като: калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор, витамините: С, Е, А, В1, В2, В6, бета-каротин, витамин Р.

Други видове оцет

Балсамния оцет (Aceto Balsamico) е вид оцет, който се е произвеждал от концентриран гроздов сок от бяло грозде, в Модена, Италия. Цветът му е много тъмен кафяво-черен, а вкусът му е богат и сладникав - до голяма степен високата киселинност на този оцет в прикрита от мекия му вкус. Истинския балсамен оцет отлежава от 3 до 12 години. За разлика от синтетичните версии на винения оцет, евтините балсамните оцети се произвеждат също от винен оцет, в комбинация с карамел, захар и гроздов сок, т.е. дори тази версия на този оцет не е съвсем синтетична.

Оризовия оцет, все повече навлиза в западните пазари, заедно с азиатската кухня. Съществуват три вида китайски оризов оцет - бял, черен и червен. Червения съдържа гъбата Monascus purpureus, която е особено полезна за премахване на лошия холестерол в кръвта. Японските видове оризов оцет са два: единият се прави от ферментирал ориз, а в другият се добавя саке, захар и сол..

Как потребителите да разпознаваме конвенционалния оцет от синтетичния?

Производителите на натурален оцет,  представят и означават продукта чрез изписване на етикета на думите "Винен оцет". Наредбата за разрешените енологични практики и обработки и контрола по тяхното изпълнение от 2000 г. изрично  забранява употребата на синтетична оцетна киселина при производството на "Винен оцет". Натуралният "Винен оцет" притежава характерно кисел и приятен вкус и винен аромат.

Производителите на оцет от синтетична киселина представят и означават продукта чрез изписване на етикета само на "Оцет". Някои от тях посочват съдържанието на синтетична киселина с обозначението Е260, което, вероятно не говори нищо на обикновения потребител, но означава - оцетна киселина.

Ако искаме да използваме оцет с натурален произход, трябва да купуваме оцет, на чийто етикет пише "Винен оцет" (натурален) или "Ябълков оцет" и е обозначен начина на производство. Случва се, обаче и  синтетичните оцети да се етикетират и представят като натурални. Ако някъде на етикет е изписано обозначение Е260, потребителят може да бъде сигурен, че закупува продукт, в който е добавена оцетна киселина, т.е. не е натурален. Затова удачно решение е да купуваме оцет от познати и утвърдени производители. Обикновено причината за развалянето на консервите за домашно и промишлено потребление направени с "менте" оцет е, че концентрацията на оцетната киселина е доста по-малка от 6 %, както е посочено на етикета.

Често "нередовните" производители на оцет предлагат продукт, обикновено синтетично приготвен, с много по-ниска себестойност и почти двойно по-ниска цена, но с неспазване на технологичните и енологични практики, предписани от закона и произтичащите от това рискове и недостатъци. Всеки потребител трябва да знае, че основното преимущество на синтетично направения оцет - много по-ниската цена, не компенисира неговите недостатъци изтъкнати по-горе. Това е така, тъй като не се спазват утвърдените технологични и енологични практики. Не се спазват, защото тези производители, които го предлагат на търговците за реализация, не разполагат с необходимото оборудване и кадри, което резултатира в продукт със съмнителни качества и потребителски достойнства. Не винаги ниската цена е най-правилният избор.

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 13 общо )

anonymous

anonymous

Напоследък медиите внушават че ябълковия оцет е много полезен, а винения вреден за организма. Това е поредната простотия лансирана от продажните български медии купувани от алчни и безотговорни търгаши ...

Написан на: 11/04/2014 03:20 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Аз произвеждам ябълков оцет, не от ябълкови джибри, а от 100% ябълков сок. Неговия вкус и аромат са не сравними. Друг е въпроса, че като себестойност ми е скъп. Ябълковите дървета са лични и включват грижи- окопаване, подрязване и белосване. Не ги третирам с никакви препарати, което се отразява на добива, но екологично са чисти ябълките. Следва бране на ябълките и изцеждане на сока - това се заплаща на литър изцеден сок. Следва ферментация и отлежаване. Тази година сока ще е готов на оцет другата година. Но качестмвото на продукта си заслужава всичко това.

Написан на: 28/05/2014 11:00 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Кога ще има истински журналисти,които не само ще повтарят като папагали,а ще разучат нещата първо и после ще действат?Вече има интернет все пак и там след елементарна проверка става ясно ,че е260 оцетна киселина е безвредна и идеална за трушии.Повтаряте по всички медии като папагали и никой ама никой не се усеща за дългата ръка на мафията,която ви е подвела и ви води за носа,а в това време винзаводите си произвеждат оцета с оцетна киселина,все пак няма как оцет ябълков на кулинар ако е наистина от ябълки да е на цена 0.9лв.И също така няма как виното в пласмасови опаковки 1 литър да излиза 1.50лв,а ггроздето да е 1.20лв.

Написан на: 11/11/2014 21:48 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Аз произвеждам ябълков оцет, не от ябълкови джибри, а от 100% ябълков сок. Неговия вкус и аромат са не сравними. Друг е въпроса, че като себестойност ми е скъп. Ябълковите дървета са лични и включват грижи- окопаване, подрязване и белосване. Не ги третирам с никакви препарати, което се отразява на добива, но екологично са чисти ябълките. Следва бране на ябълките и изцеждане на сока - това се заплаща на литър изцеден сок. Следва ферментация и отлежаване. Тази година сока ще е готов на оцет другата година. Но качестмвото на продукта си заслужава всичко това. - Написан на: 28/05/2014 11:00"

БРАВО! Това е правилното! БРАВО! :)

Написан на: 20/10/2017 09:25 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Ябълковият оцет за 2020 г.е до 1 евро за 750 мл. в магазините на Западна Европа. Което е абсолютна евтиния за цял 1 месец консумация.

Написан на: 17/08/2020 14:23 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

[url=https://streamhub.shop/]Накрутка Twitch[/url]
[url=https://streamhub.shop/streamer-blog/twitch-viewer-boost-2025/97-nakrutka-zriteley-twitch-2025/]Накрутка зрителей Twitch 2025[/url]

Написан на: 02/01/2025 01:37 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

[url=https://streamhub.shop/nakrutka-zriteley-kick/]Накрутка kick[/url]
[url=https://streamhub.shop/streamer-blog/nakrutka-zritelej-kick/112-plyusy-i-minusy-nakrutki-zritelej-kick-v-2025/]накрутка зрителей Kick в 2025[/url]

Написан на: 16/01/2025 12:27 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

[url=https://streamhub.world/es/]Aumenta Espectadores de Twitch y Kick[/url]
[url=https://streamhub.world/pt/]Aumente os Espectadores da Twitch e do Kick[/url]

Написан на: 20/01/2025 11:04 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

[url=https://streamhub.world/fr/]Booster les Spectateurs Twitch et Kick[/url]
[url=https://streamhub.world/zh-hans/]streamhub[/url]

Написан на: 27/01/2025 17:28 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

[url=https://streamhub.world/ko/]streamhub[/url]
[url=https://streamhub.world/pl/]Zwieksz liczbe widzow na Twitchu i Kicku[/url]

Написан на: 30/01/2025 16:16 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

[url=https://streamhub.world/buy-kick-viewers/]Buy Kick Viewers[/url]
[url=https://streamhub.world/es/buy-twitch-viewers/]Comprar Espectadores de Twitch[/url]

Написан на: 11/02/2025 08:27 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

[url=https://streamhub.shop/]streamhub shop[/url]
[url=https://streamhub.world/]streamhub world[/url]

Написан на: 05/03/2025 12:31 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

[url=https://streamhub.shop/]streamhub shop[/url]
[url=https://streamhub.world/]streamhub world[/url]

Написан на: 08/03/2025 05:12 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia