• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

  • Тест

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Други > Статии > Как да избегнем консервантите

Още по темата:

Фалшив зехтин беше изтеглен от пазара

На война срещу млечните ментета

Крие ли риск консумацията на сурови кълнове

Статия

Как да избегнем консервантите

Публикуван на: 15/07/2011
Tweet
photo

 

Да купуваме само храни, които не съдържат консерванти, може да се окаже голямо предизвикателство. Въпреки това, с малко желание и упоритост, може да го постигнем. На какво да обърнем внимание при пазаруване и при приготвяне на храната?
 
1. Добре е да знаем защо храните съдържат консерванти и да преценим доколко са необходими. Месото и млечните продукти съдържат консерванти, за да ги предпазят от появата на вредни, болестотворни бактерии. При други храни консервантите служат само за удължаване на срока на годност или за подобряване на цвета.


2. Да научим имената на вредни консерванти и да ги премахнем от менюто си. Прочетете етикетите на всички храни, които сте закупили и когато е възможно, избягвайте следните консерванти: калиев нитрит, калиев нитрат, бутилиран хидроксианизолът, бензоат, нитрити, сулфити и сорбати, бромати, карагенан, неестествени бои, глутамати, моно- и диглицериди.


3. По-добре храни, на които е изписано "консерванти" на етикета, чийто производител е показал, че трябва да се внимава , отколкото храни, на чийто етикети пише: "изцяло натурални", тъй като те въпреки това може да съдържат добавки.

 

4. Търсете храни, които използват естествени техники за консервиране - като тези с оцет, сол, захар, цитрусови киселина, и храни, които са мариновани, замразени или естествено опушени.


5. Пазарувайте в магазини с по-голямо разнообразие. Там е най-вероятно храните да са пресни и има избор от органични храни и такива без добавки. Обикновено продуктите, които са поставени на острови в магазините, са с по-ниско качество. Бъдете внимателни с тях. Най-евтиното също трябва да буди подозрение.


6. Купувайте местни продукти, отгледани от български земеделски производители или от пазарите на земеделските стопани в региона ви. Тези храни е по-вероятно са без консерванти. Магазините за деликатеси и гурме също могат да предлагат разнообразие от храни без синтетични подобрители.


7. Измийте добре под течаща студена вода всички плодове и зеленчуци, за да се отървете максимално от бактерии, пестициди, хербициди и химически добавки. Някои храни бързо се развалят, ако са без консерванти, така че трябва да се съхраняват при препоръчаната температура, в добре затворени контейнери, за да се увеличи срокът им на годност.


8. Следобедна ви закуска да се състои от пресни плодове и зеленчуци, вместо от купени от магазина, предварително опаковани продукти.

 

9. Превърнете любимите си рецепти в такива без консерванти. За целта заменете продуктите, които имат много химически добавки с пресни, непреработени храни. Попълнете килера си с продукти, които не са преработени – непреработено брашно, морска сол, нерафинирана захар. Използвайте нерафинирани подсладени храни като меласа и натурален пчелен мед, вместо изкуствени подсладители. Заместете купените от магазина подправки, които често съдържат много химически съставки, с ароматни, пресни или сушени билки.


10. Отгледайте собствени билки в саксии в закрити помещения или на открито в градина. Това е сигурен начин да знаете, че ядете чисти храни. Съществуват различни градинарски техники, които могат да ви позволят да опазите градината си от нежелани вредители и така да отгледате органично произведени храни.

 

# Съвети

Първоначално започнете с отсяването на храни с определени от вас една-две  химически добавки и така постепенно отсявайте и повече, за да не е твърде трудно в началото при избора ви на храни. Посъветвайте се с диетолог или с местни или онлайн групи, които са фокусирани в избягването на консервантите, за да ви дадат идеи за рецепти, места за пазаруване, ресторанти, препоръки или в намирането на необходимата ви информация и др.

 



! Опасни консерванти:

  • Е 214 – Етил р-хидроксибензоат
  • Е 215 – Натриев етил р-хидроксибензоат
  • Е 218 – Метил р-хидроксибензоат
  • Е 219 – Натриев метил р-хидроксибензоат
  • Е 220 – Серен диоксид
  • Е 235 – Нетамицин
  • Е 239 – Хексаметилен тетрамин
  • Е 250 – Натриев нитрит
  •  

     

     

     

    Tweet

    Дарение

    За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

    Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

    Дарете

    Коментари ( 1 общо )

    lorrry

    lorrry

    breii konservanti mnooogo lo6o

    Написан на: 25/02/2012 23:56 Докладвай този коментар


    anonymous

    anonymous


    Прати

    Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
    RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

    Aktivnipotrebiteli.bg:

    • Институции |
    • Нашите услуги |
    • Абонамент

    За Активни потребители:

    • За нас |
    • Проекти |
    • Мисия |
    • Отчети |
    • Съобщения за пресата |
    • Издания |
    • Правила за ползване |
    • Карта на сайта

    Абонирайте се за безплатния
    бюлетин на Активни потребители.

    Абонирай

    AzonMedia