• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

  • Тест

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Други > Статии > Как да изберем вкусен козунак

Още по темата:

Фалшив зехтин беше изтеглен от пазара

На война срещу млечните ментета

Крие ли риск консумацията на сурови кълнове

Статия

Как да изберем вкусен козунак

Публикуван на: 11/04/2012
Tweet
photo

Преди да купите, информирайте се

  Всички обичат вкусен козунак за Великден. Но не винаги имат време и сили да приготвят домашен козунак. Какво трябва да знаем, за да си купим наистина качествен козунак?

Качественият козунак

  Тайната на качествения козунак се крие в добрите продукти, правилно подбрани и забъркани с много старание и търпение. Някои производители обаче решават, че не е нужно да залагат на качество и добро име, за да имат клиенти и догодина, а прибягват до трикове, които намаляват производствената цена, но заедно с това и качеството. Много хора може и да се изненадат, но най-качественият контрол върху подобни практики се извършва не от някой друг, а от потребителя. Той е този, чийто интерес е най-силно засегнат, и затова е най-чувствителен към теми като качество и цена на продуктите. Той е този, който за пореден път ще се въоръжи с лупа и ще тръгне към магазина...

Какво има в козунака

 Козунакът е вид хляб, в който има повече захар и мазнина. В него определено нямат място подобрители, консерванти и оцветители. Оцветители като Е103 и Е105, консерванти от Е200-Е299 са се срещали в готови козунаци. Причината е срокът на годност и външният вид. Дългият срок на годност на етикета на продукта винаги трябва да навежда потребителя на мисълта, че козунакът съдържа консерванти. 

  Козунакът трябва да се прави от натурални продукти, а не от изкуствени прахообразни смеси, заместващи брашното.

Съвети за покупка

  Добрите козунаци имат срок на годност от 3 до 4 дни. Оптималното им съхранение е на 18 градуса. Тази информация трябва да се намира на етикета на продукта.

  Добрият козунак има мирис и цвят, които максимално се доближават до домашния. Този вид хляб, поради естеството на тестото и замесването, трябва да се цепи на конци при разчупване. Ако структурата му е гладка и ронлива, това почти сигурно означава, че е забъркан от смеси.

  Козунаците се купуват от магазини и фурни, притежаващи необходимите документи за тази дейност. Няма кой да гарантира за качество и безопасност на козунак, купен на улицата.

  Цената също може да е показателна при избора. Ако продуктът е твърде евтин, едва ли производителят е имал възможност да използва качествено брашно, мляко и масло.

?Как да разпознаем добрия козунак?

• Срок на годност 3-4 дни
• Не е съмнително евтин
• Няма подобрители на етикета
• Цепи се на конци при разчупване
• Има жълтеникав, но не ярко жълт цвят

 

Домашна рецепта

И все пак. Веднъж в годината е Великден. Защо да не му отделим един ден и да не приготвим уникален и вкусен хляб. За ентусиастите, ето и изпитана домашна рецепта:

Съставки за 3 кг:
3 кг брашно
30гр мая
18 яйца
900мл прясно мляко
900гр захар
300гр масло
150мл олио
3бр ванилия
3ч.л. ром
1 ½ кора от лимон
Индийско орехче
200гр орехи (бадеми)
200гр стафиди

Начин на приготовление

  Вечерта. Стафидите се накисват във вода, изцеждат се сутринта и се овалват в брашно.

  Сутринта фурната се пуска на 350 градуса и вратичката й се оставя отворена. Помещението, в което ще се месят козунаците, трябва да е затворено, за да се затопли. Брашното се пресява три пъти. С миксер се разбиват половината прясно мляко, яйцата, захарта, ванилията, ромът, лимонената кора и малко настъргано индийско орехче. Останалата част от млякото се затопля. На пипане трябва да е приятно топло. В него се добавя маята и 1 с.л. захар и се гребва от пресятото брашно до получаване на гъста боза. Поръсва се с брашно, за да не хване коричка.
  Пресятото брашното, сместа с яйцата и млякото с маята се слагат на печката да се затоплят и маята да втаса, докато увеличи обема си с ¾.

  След втасването на маята, тя се прибавя към брашното заедно с яйчената смес и стафидите. Сместа се обърква. Маслото и олиото се затоплят, ръцете се потапят в мазнината и на намазнена маса започва месенето. Меси се 30 минути. Накрая тестото се удря в масата 33 пъти. След това се връща в съд да втаса, който се поставя върху скаричка на един от котлоните на печката (изключен). Покрива се с кърпа и започва да втасва, докато увеличи два пъти обема си (около 2 часа).

  Подходящи съдове (тави, тенджери) се намазняват с олио и когато тестото втаса, се правят плитки и се слагат в тези съдове за второ втасване. Намазват се с жълтък и се поръсват със захар, орехи (бадеми). 

  Първият козунак се слага на котлона и когато увеличи два пъти обема си, се поставя във фурната на 180 градуса за 40 минути. На 30-та минута може да се провери с дървена пръчка дали е опечен и се слага фолио, за да не загори отгоре. Допича се и пак се проверява с пръчката. Ако по пръчката залепва тесто, се допича още 7 минути, покрит с фолио и пак се проверява.
  Тенджерата на готовия козунак се увива със студени, мокри кърпи и се слага на студена повърхност да изстива. След 30 минути се вади от тенджерата, като предварително се отлепва отстрани с нож.
  Когато козунакът се извади от фурната, другият веднага се слага да се пече, а следващият се поставя на котлона да втасва.

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 0 общо )

anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia