• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

  • Тест

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Други > Статии > Домашното консервиране - винаги актуално

Още по темата:

Фалшив зехтин беше изтеглен от пазара

На война срещу млечните ментета

Крие ли риск консумацията на сурови кълнове

Статия

Домашното консервиране - винаги актуално

Публикуван на: 02/02/2015
Tweet
photo

Още от дълбока древност съществуват много начини за запазване на свойствата на хранителните продукти за по-дълго време. Вижте основните от тях.

Смяната на сезоните отдавна не е причина да се лишавате от любимите си плодове, зеленчуци и други храни. В днешно време по магазините може да бъде намерено на практика всичко, във всеки един момент. Въпреки това, традицията се правят компоти, лютеници, осолени меса и т.н. у дома е част от битието на много български семейства. Домашно консервираните бебешки пюрета пък от своя страна стават предпочитана храна от все повече родители въпреки изобилието от подобни продукти по рафтовете на супермаркетите.

Има различни начини, по които може да се направи домашното консервиране: чрез стерилизиране, замразяване, сушене, осоляване и др.

Независимо кой от тях сте избрали обаче, идеята е една – да се забави дейността на микроорганизмите и процесите на ферментация и да се удължи срока, в който дадени продукти могат да бъдат използвани. 

Всички методи на консервиране запазват в голяма степен свойствата на продуктите, като все пак процентът, до който става това, зависи от начина на съхраняване, който сте избрали. Нещо повече – последните изследвания сочат, че в определени случаи замразените плодове и зеленчуци могат да съдържат повече полезни вещества от пресните.

#Съвети към потребителите

  • Плодовете и зеленчуците, които консервирате трябва да са пресни и добре узрели.
  • Преди да бъдат обработени, те трябва да се измият добре, а семките и костилките да се отстранят.
  • Ако консервирате месо, убедете се че сте го обработили с чисти инструменти и в чиста среда.
  • Съдовете, където ще се съхраняват продуктите, трябва да са стерилизирани и здрави.
  • Когато пълните бурканите, оставете празно място около 2 см. от горния ръб.
  • Използвайте само нови капачки за буркани. Ако използвате буркани с винтови капачки, уверете се, че те са чисти.
  • Бурканите и бутилките трябва да се плътно затворени. Т.е. тапите и капачките да не се въртят.

 

Стерилизиране

Да „затвориш буркани за зимата” е част от домашния фолклор на българина. Не бяха отдавна времената, когато дори и в големите градове, в междублоковите пространства в късната есен можеха да бъдат видени буйни огньове с поставени варели върху тях. Впрочем, това е картина, която не е съвсем необичайна и днес.

Най-общо казано, в процеса на консервиране, плодовете и зеленчуците се нагряват до температура между 75°C и 100°C, при което микробите биват унищожени. При варенето в бурканите се получава вакуум, който заедно с помощта на херметизирани капачки предотвратява навлизането на микроби от външната среда.

Замразяване 

Лесен, бърз и много ефективен начин на съхранение на плодове, зеленчуци и различни видове храни. Подходящ е не само за загрижените за зимнината домакини, но и за хората, които не разполагат ежедневно с време за готвене и за които вариантът да прибягнат до съдържанието на фризера е единствения начин да си осигурят здравословно хранене у дома.

Имайте предвид обаче, че не всички продукти стават за замразяване. Не е подходящо например да съхранявате във фризера зелена салата, краставица или репички. И при зеленчуците, и при готовите ястия и междинни продукти (например варено пиле), от ключово значение е продуктите да се максимално пресни. Запомнете – няма никакъв смисъл да консервирате продукти  с изтичащ срок на годност. Единственото, което можете да спечелите в такива случаи са стомашните проблеми.

здравословни храни

Сушене

Сушенето е лесен и бърз начин да имат винаги под ръка от любимите продукти. На сушене подлежат много широк набор от храни – месо, риба, плодове, зеленчуци, подправки. То може да се извършва „естествено” (на слънчевата светлина) или с помощта на пещ или фурна. Обикновено сушенето се извършва при температури от 40 до 70°C. Важно е, когато сушите един и същ продукт, отделните парчета от него да са с еднаква големина, за да протича процеса равномерно. Продуктите трябва да са добре почистени. Процесът трябва да стартира при първоначално по-ниска температура, след което плавно да се повишава. По този начин ще се избегне „изпичането” на продуктите.

?Подходящи продукти за сушене

Зеленчуци      Плодове

Чушки               Кайсии

Бамя                Ябълки

Грах                 Круши

Зелен боб       Сини сливи

Домати           Череши и вишни

Моркови          Грозде

Целина

Гъби

Подправки

Месо и риба (след осоляване)

 

#Изкуството да свариш компот 

  • Поставете бурканите в съд и ги покрийте с вода, чието ниво да достига 4–5 см. над капачките.
  • Върху дъното на съда е добре да има скара или решетка, за да не се спукат бурканите при варенето.
  • Загрейте плавно водата. Ако бурканите достигнат бързо до температура на варене, има опасност да се спукат.
  • Не скъсявайте времето за стерилизация, защото рискувате консервите ви да се развалят.

 

Осоляване

Осоляването е процес за съхраняване на месо и риба, който съществува от най-дълбока древност. Той се практикува както в домашни, така и в производствени условия. Целта е да се забавят процесите на гниене. Осоляването се извършва с помощта на сол (готварска или морска), селитра и захар.

Осоляването бива сухо и мокро. При сухото осоляване, продуктите се натриват със сол, а при мокрото – те се заливат със саламура. Някои кулинари препоръчват, преди да се използва за осоляване, солта и саламурата да преминат през термична обработка. При всички случаи обаче, продуктите, които осолявате трябва да са абсолютно пресни.

#Когато осоляваме 

При осоляването е добре парчетата месо да се разместват периодично. Т.е. онези, които са били отдолу да минат отгоре и обратното. Осолената риба се окачва на сухо и проветриво място, за да приключи процеса правилно.

 

!Във фризера 

1. Не всички плодове и зеленчуци са подходящи за замразяване. Избягвайте да консервирате стари плодове и зеленчуци. Информирайте се и дали сортът, който сте избрали е подходящ за целта.

2. Консервирайте само продукти с добро качество.

3.Уверете се, че температурата във фризера ви е достатъчно ниска. Запомнете, че тя не бива да надвишава - 18°C.

4. Използвайте подходяща опаковка – специални найлонови торбички или херметически затворени кутии.
Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 3 общо )

anonymous

anonymous

Не ми е ясно, колко време е срокът на годност на стерилизираните буркани със зелен фасул. Варени са 2011 г. - два часа. Първият ден - час и половина и на следващия зен - половин час. Моля, кажете!

Написан на: 27/03/2016 12:52 Докладвай този коментар


kaufer

kaufer

Явно питате за домашно консервиран зелен фасул.2011 -2016 година е доста време,нормално е за година максимум две, стига капачките да са дръпнали. Ако няма видими промени, отворете един и разберете

Написан на: 28/03/2016 11:31 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Благдаря Ви за хубавия материал. При все това на снимката над същия са онагледени продукти, които се консервират преди всичко с оцет (винен, ябълков или друг плодов). За съжаление в материала не е казано нищо по въпроса за консервирането на зеленчуци в оцет, а основна благинка през зимата за повечето хора е именно тършията. Може би е удачно в материала да бъде включена и тази допълнителна информация. Сега на пазара се пласират всякакви "заместители на оцета", които са чиста синтетика, но на етикета им се твърди, че могат да служат и за консервиране, което е абсолютно невярно. Тази заблуждаваща потребителите практика трябва да се преустанови по някакъв начин или поне да се ограничат максимално възможностите за нейното прилагане.

Благодаря предварително!

Написан на: 24/06/2016 14:04 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia