Тест
ТЕСТ Какво установихме с теста на сирената? (2008 г.)
Навици в етикетирането
Законовата рамка ясно изисква какво да има на етикета, т.е. законът казва, че продукт без определена информация на етикета не може да се продава в търговската мрежа. Законът обаче, дава само минималните изисквания, за да защити потребителя. Ако търговецът реши, той може да опише повече от съставките на продукта си. За съжаление малко търговци правят това, което пък буди съмнение у потребителя за качествата на предлагания му продукт.
В направения тест на 21 марки краве сирене, в някой случаи наблюдавахме пълна липса на информация за хранителната стойност и/или съставките на продукта. При други сирена тази информация смятаме за недостатъчна. Може би по закон, тя е изпълнила минималните изисквания, но европейският потребител в 21-ви век очаква друго отношение.
Производителите, търговците и дори търговските вериги в развитите страни се стремят да запознаят потребителя с всички възможни предимства на продукта си. Това е и причината, етикетите да са изчерпателни и на тях да се отбелязват дори незначителни на пръв поглед детайли. Смятаме, че е дошло времето, когато тези практики трябва да бъдат въведени и у нас.
Малко яснота за калциевия хлорид
Калциевият хлорид е хранителна добавка позната под номер E509. Добавката се ползва за увеличаване на твърдостта, като регулатор на киселинността и като източник на калций в храните. E509 няма странични реакции и няма данни да е вреден, когато е поет с храната в разумни дози.
Ако млякото не е с необходимите качества, сиренето ще стане меко, като същевременно при производството ще има загуби на казеин и мазнини. Според Аграрния Университет във Вагенинген (Холандия), добавянето на 5 до 20 грама калциев хлорид в 100 литра мляко е достатъчно, за да се достигне добро време за коагулация на сиренето и достатъчната му твърдост.
С цел да определим в кои от сирената има завишена концентрация на калций, в проведения тест сме отчели като добавен калциев хлорид само в тези проби, в които той е в концентрация повече от 22 грама на литър. С това гарантираме, че наистина ще покажем тези сирена, които имат добавен калциев хлорид.
Ако в процеса на производство на сирене е добавен калциев хлорид в големи количества, сиренето може да стане прекалено твърдо и да загуби еластичността си, дотолкова, че да се реже трудно. Това може да въведе в заблуждение потребителя, че сиренето е зряло, докато всъщност може да е минала само седмица от производството му.
В теста се установи, че няма тенденция, която да обвързва цената на сиренето с наличието или липсата на добавен калций в него. В 48% от тестваните продукти бе открит добавен калций, като само малка част от етикетите го описват в съдържанието на продукта.
Сухо вещество
Сухото вещество в даден продукт се определя като тази част от масата, която остава след изпарение на водата, съдържаща се в него. В този смисъл сухото вещество е термин противоположен на водното съдържание на даден продукт.
В 52% от пробите сухото вещество бе над минималното установено в БДС 2651-88, а някои от сирената достигаше удивително високи стойности, което отново показва технология, различна от традиционната.
Съдържание на мазнини
Съдържанието на мазнини в сухото вещество определя маслеността на сиренето. В БДС 2651-88 е прието за качественото бяло саламурено сирене от краве мляко съдържанието на мазнини в сухото вещество да е минимум 48%. За голямо съжаление, в теста на БНАП бе установено само едно сирене, което да съдържа над 48% мазнини и те да не са от допълнително привнесени растителни масла – „Съединение“/ОМК.
Браншови неволи
След анализ на резултатите от теста, ясно се очертаха някои тенденции, касаещи пряко бранша на млекопреработвателите в България.
Липса на желание за реално приложими браншови стандарти. Parmigiano-Reggiano, по-известно у нас като пармезан, се произвежда само на някои места в Италия и то само от някои млекопреработватели. Това е така, не защото държавата е наложила стандарт за производство на пармезан, а защото през 1934 г. се основава Консорциум на всички производители на това сирене. В браншовия стандарт е вписано, че кравата, от която се прави пармезан, трябва да е хранена само със трева/слама. Този консорциум полага основите на браншови стандарт, т.е. бизнесът решава, че е добре да запази традиционните технологии за производство и да не допуска измами. Според БНАП, абсурдът е, че бизнесът в България се стреми към най-ниска цена и най-нетрадиционна технология за производство на традиционен продукт. Всъщност на лице са браншови организации, но реалната им дейност остава загадка при наличие на толкова сериозни разминавания в концепцията за производство на традиционни за страната продукти. Не е нужна голяма експертност, за да се установи, че родните компании нямат стратегическо планиране, а са фокусирани към бързи печалби, а това мислене е пагубно за целия пазар, туризма и културата на хранене у нас.
<< Кликнете на картинката, за да видите пълните резултати от теста!
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 11 общо )
anonymous
Винаги се чудя, никое животно не яде мляко повече от няколко месеца след раждането си. Няма значение дали е месоядно, всеядно или тревопасно. Така е по дизайн. И никое животно няма проблем с набавянето но калций. Такива разсъждения правя и за другите “много важни храни” - незаменими амино киселини, омега 3, бла бла бла ....
Написан на: 13/02/2015 23:39 Докладвай този коментар
anonymous
Ох, добре! Тебе пък те има във всеки форум и статия с едно и също! Дай си на псето една купа мляко, та да видиш как ще я омете! Аман от щуротии!
Написан на: 07/05/2015 13:09 Докладвай този коментар
anonymous
Ще я омете и ще се просере яко защото стомаха не си пада по прясното мляко. И при човека е така. Ако човек не е ял прясно мляко няколко месеца, стомаха отвиква и след това създава проблеми при опит да се пие мляко.
Написан на: 15/01/2016 10:21 Докладвай този коментар
anonymous
Айде марш към лудницата. Поредния изперкал веган.
Написан на: 24/02/2016 15:00 Докладвай този коментар
anonymous
днес , 15 05 2016 , прочетох информацията за тестваните сирена и намирам за добра инициатива показването й за потребителите, НО не разбрах на коя дата е направена пробата и дали такива тестове се правят периодично. Свидетели сме как някоя нова марка се появява на пазара с отлично качество и настъпва бум на търсенето , а след това поради невъзможност да осигури увеличения обем влошава качеството. В тази връзка ще е много полезно да се публикуват подобни тестове периодично, и ако такава инициатива се поеме от браншови организации ефектът за фирмени марки с доказано качествена продукция ще е налице, а и потребителите ще им имат по-голямо доверие.
Написан на: 15/05/2016 13:24 Докладвай този коментар
anonymous
Тестът е от 2008 г. А сега какво сирене ядем?
Написан на: 13/07/2016 19:49 Докладвай този коментар
anonymous
Не гледайте старите тестове
Ето това е последният тест от 2016
http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/151/%D0%A2%D0%95%D0%A1%D0%A2-%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5-(2016)
Написан на: 27/07/2016 17:42 Докладвай този коментар
anonymous
фалшиво сирене ядем,аз работя във фирма дето правят сирене от соя новата марка тофи.
Написан на: 10/08/2016 18:46 Докладвай този коментар
anonymous
Journal of clinical oncology, 2000, 18 14, 2718 2727 added to CENTRAL 31 October 2003 2003 Issue 4 <a href=http://cialis.lat/discover-the-best-prices-for-cialis>buy cialis canadian</a>
Написан на: 02/06/2024 09:21 Докладвай този коментар
anonymous
RAD 001 everolimus from Novartis is an orally available derivative of the compound rapamycin <a href=http://cialis.lat/discover-the-best-prices-for-cialis>best place to buy generic cialis online</a>
Написан на: 10/06/2024 02:19 Докладвай този коментар
anonymous
Hou W, Sanyal AJ <a href=https://fastpriligy.top/>priligy farmacias del ahorro</a>
Написан на: 16/10/2024 22:28 Докладвай този коментар
anonymous