Статия
Нестандартни шоколади
Икономическият университет във Варна изследва 5 различни вида шоколад на фирма Nestlè и доказа, че съдържанието им не отговаря на информацията върху опаковката. Стоките са предлагани в търговската мрежа на гр. Варна в периода април – септември 2010 г. Изследваните шоколади са с еднакъв срок на годност, без нарушение на целостта.
Таблица 1
Състав на шоколади Nestlè, отразен в маркировката
Шоколади
Nestlè
|
Липиди, в %
|
Въглехидрати, в %
|
Белтъчини, в %
|
Енергийна стойност, kcal
|
1. NESTLÉ® МУРА® млечен шоколад
|
31.2
|
58.3
|
5.8
|
537
|
2. NESTLÉ® МУРА® натурален шоколад
|
31.1
|
51.9
|
5.2
|
508
|
3. NESTLÉ® МУРА® млечен шоколад с лешников крем
|
33.3
|
54.8
|
5.7
|
542
|
4. NESQUIK® шоколад
|
32.5
|
57.2
|
6.7
|
549
|
5. NESTLÉ® LZ® аеро шоколад бял
|
33.8
|
56.8
|
6.8
|
558
|
Качеството на шоколада е изследвано по физико-химични показатели - маса на шоколада, съдържание на влага, пепел, масленост, обща захар, тежки метали (мед и олово). Изследванията са извършени по стандартна методика, отразена в съответните нормативни документи. Изследванията на всеки отделен шоколад по съвкупността от физико-химични показатели са трикратни. Изчислен е средният резултат за всеки от изследваните показатели.
Използвана е лабораторията по стокознание на хранително-вкусовите стоки при Икономическия университет в град Варна. Съдържанието на тежки метали (мед и олово) е изследвано в специализирана химическа лаборатория към Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) Варна.
Резултати
Качеството на шоколада е изследвано непосредствено след отваряне на опаковката. По физико-химични показатели се установява, че предлаганите в търговската мрежа пет различни шоколада на фирма Nestlè са нестандартни по изследвания показател маса. NESTLÉ® МУРА® и натурален шоколад NESTLÉ® МУРА® са нестандартни и по съдържание на влага. Млечен шоколад с лешников крем NESTLÉ® МУРА® е нестандартен и по съдържание на масленост. Получените резултати за изследваните показатели масленост и обща захар не съответстват на отразените стойности в маркировката на шоколада.
Таблица 2
Резултати от изследване на шоколад по физико-химични показатели
Показатели
|
Регламентира-ни изисквания по БДС 3503:84
|
NESTLÉ® МУРА® натурален шоколад
|
NESTLÉ® МУРА® млечен шоколад
|
NESTLÉ® МУРА® млечен шоколад с лешников крем
|
шоколад NESQUIK®
|
NESTLÉ® LZ®
бял аеро шоколад
|
1. Маса, в %
|
не повече от:
2,0 (натурален и аеро шоколад);
3,0 (шоколад с пълнеж) толеранс
|
- 1,96 от масата, отразена в маркировката
|
+ 2,36 от масата, отразена в маркировката
|
- 0,16 от масата, отразена в маркировката
|
+ 2,28 от масата, отразена в маркировката
|
- 1,29 от масата, отразена в маркировката
|
2. Влага, в %
|
не повече от:
1,5 (натурален шосколад);
1,3 (за млечен шоколад);
2,0 (аеро шоколад);
3,5 (шоколад с пълнеж)
|
2,41
|
1,89
|
1,28
|
2,02
|
1,83
|
3. Масленост, в % на абс. сухо вещество
|
не по-малко от 32,0 (натурален и аеро школад) от 33,0 (шоколад с пълнеж)
|
34,62
|
33,01
|
29,36
|
42,72
|
39,40
|
4. Обща захар (като инвертна), в % на абс. сухо вещество
|
не повече от 50,0 (натурален и аеро шоколад);
52,0 (за млечен шоколад);
53,0 (шоколад с пълнеж)
|
41,23
|
50,38
|
40,97
|
40,54
|
44,27
|
5. Обща пепел, в %
|
не повече от 3,0
|
0,82
|
1,26
|
1,29
|
1,12
|
1,01
|
6. Съдържание на тежки метали, в mg/kg
|
- мед – не повече от 30,0;
- олово – не се допуска.
|
- мед 7,2
- олово < 0,001
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Изводи и обобщения
Установените различия между получените експериментални резултати и отразените стойности в маркировката са от 2 до 10%. Количеството на въглехидратите във всички изследвани проби е по-ниско от това, отразено в маркировката - при различните видове шоколад различията са от 7 до 17%. Получените резултати за изследваните показатели обща пепел и съдържание на тежки метали (мед и олово) отговарят на регламентираните изисквания.
Проведените експериментални изследвания и анализът на получените резултати доказват, че реалният химичен състав на изследваните шоколади Nestlè се различава от отразената от производителя информация в маркировката. Следователно потребителите не получават нужната точна информация от производителя за състава на стоката. Отразените данни в маркировката на изследваните шоколади са подвеждащи, не съответстват на реалния състав на продукта и не позволяват на потребителите да изберат предпочитаната от тях стока, която да съответства на изискванията им, да е с нужните свойства и качество.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous