Статия
Зехтин
Зехтинът се прави само от зелени маслини. Разнообразието на маслините, заедно със зрелостта на плода допринасят най-много за вкуса му. Не случайно качественият зехтин се цени като качественото вино.
Зехтините се различават по начина на обработка, дали са получени само от плода или са синтетично третирани. Едни могат да се правят от един сорт маслини, а други чрез смесване на различни сортове маслини. Различните видове зехтини могат да варират много като цветове - от тъмно зелено до светло златисто. Цветът на зехтина не е индикатор за неговото качество. За да разграничим неговото качество, трябва да познаваме различните видове зехтин, което се отбелязва на етикета.
Видове зехтин
Extra-virgin
Този вид зехтин е от първата пресовка на маслините. Нерафиниран, натурален продукт, който е претърпял много малко обработка. Той съдържа не повече от 0,8 % киселинност и е с най-добрите вкусови качества. В него няма съдържание на рафинирано олио. Той е и най-здравословнния и висококачествен зехтин, и е подходящ основно за овкусяване на салати паста или директно върху филия хляб. Не се препоръчва пържене с него, защото започва да пуши.
Virgin olive
Името на този зехтин показва, че не е претърпял никакво пречистване, но въпреки това е с високо съдържание на киселинност (1-4%), която е по-висока от тази на при extra virgin oil. В него са останали само някои от естествените вкусове и ароматни съставки.
Refined Olive Oil
Получава се чрез рафиниране на необработено маслиново масло. Крайният продукт е в основата си с вкус на зехтин. Киселинността е по-високо от 3,3%. Има неприятен вкус и неприятна миризма.
Pure Olive Oil
Чист зехтин, т.е. получава се от маслини от един сорт. Обикновено се нарича просто зехтин, получава се от второто студено пресоване на маслините или чрез извличане по химичен път на зехтин от маслини, останали след първото изстискване. Много по-светъл е на цвят и с по-мек вкус. Той е с общо предназначение.
Refined Olive-Pomace Oil
Масло, което се получава от обработката на маслиново кюспе с разтворители и се рафинира чрез използването на методи, които не водят до промени в първоначалната структура. Този зехтин не е препоръчителен за купуване.
Olive-Pomace Oil
Зехтин, който се състои от смес на рафинирано олио от маслиново кюспе и необработено маслиново масло. Качеството и цената му зависят най-вече от марката и от самата му смеска. Отново не е препоръчително за купуване.
Light & Extra Light Olive Oil
Зехтин, който виждате на рафта в супермаркета и се рекламира като "лек" или като "Екстра Light" съдържа точно същия брой калории, като нормалния зехтин, но е смес от рафинирани маслинови масла, които са извлечени от най-ниско качество маслинови масла чрез химическа обработка.
Нискокачествен зехтин
Представлява утайката, която остава след изтискването на маслините и цената му е най-ниска. Подходящ е по-скоро за приготвянето на почистващи продукти за дома и различни видове маски, отколкото за готвене и директна консумация върху салати.
======
Как да съхраняваме зехтина
1. Място за съхранение
Мястото, където съхранявате зехтина трябва да се намира далече от топлина, светлина и директно проникване на въздух. Именно тези негативни влияния могат да причинят прекаленото му окисляване и последващо разваляне.
2. Температурата
Най-добрата температура за съхранение на зехтина е около 14 градуса. При температура от 21 градуса също може да бъде съхраняван.
3. Опаковката
Излозвайте непрозрачна или тъмна стъклена бутилка или опаковка от неръждаема стомана.
- Тъмната стъклена бутилка държи светлината далече и по този начин може да употребявате зехтина за по-дълго време.
- Не използвайте пластмасови опаковки (PVC) тъй като( PVC) поливинилхлоридът може да бъде абсорбиран от зехтина.
- Избягвайте опаковки, изработени от желязо или мед, тъй като е възможно да се предизвика химична реакция, която да направи зехтина вреден за консумация.
- Неръждаемата стомана е подходяща за съхраняването на зехтина
- Корковите запушалки са подходящи за съхранението на зехтин, тъй като държат въздуха далече от опаковката.
- Металните запушалки могат да ръждясат лесно.
4. В хладилника
- По-нискокачествените зехтини или тези, които са virgin, могат да бъдат съхранявани в хладилник
- Може да отделите определено количество за непосредствена употреба на стайна температура.
- Това също е най-добрия начин да съхраните вашия зехтин , ако вътре сте решили да поставите определени билки за аромат.
- Зехтин Еxtra Virgin може да се постави в хладилника, това ще промени цвета и консистенцията му, но след изваждането му на стайна температура след няколко минути ще възвърне първоначлания си вид, което е показателно за неговото добро качество.
5. Срок на употреба
Extra virgin oil може да се употребява около година след отварянето му, докато по-нискокачествените видове могат да бъдат употребявани само няколко месеца. Extra virgin oil не е с висока киселинност и затова не се разваля толкова бързо.
Понякога зехтините се продават в прозрачни стъклени шишета. По този начин светлината прониква директно и много често още преди покупката той е развален.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous