Статия
Елда
Все повече в магазините на диетичния щанд можем да открием брашно от елда или зърна от елда. Какво е това и защо е добре да я консумираме?
Тъй като тази култура не е характерна за нашия регион, малцина знаят какво богатство представлява. Елдата или гречката съдържа в себе се разнообразие от минерални елементи и вещества, които я правят изключително полезна за хора, които искат да поддържат здравословен начин на живот, както и за деца. Една от първите храни, препоръчвани за захранване на бебето е кашата от елда. Елдата разполага с богат, вкусен аромат и много висока хранителна стойност. В допълнение, това е брашно без глутен. За хората с непоносимост към глутен, брашното от елдата е отлична алтернатива.
Какво съдържа зърното от елда?
Висококачествени растителни протеини.
Елдата съдържа балансиран асортимент на съществени и несъществени аминокиселини, които са градивните елементи на протеина. Смята се , че е по-добър източник на протеин в сравнение с пшеницата, ориза и дори просото.
Богат източник на антиоксиданти.
Подобно на цитрусовите плодове елдата съдържа рутин (витамин Р), който е мощен антиоксидант флавоноид. Тя е и добър източник и на друг мощен антиоксидант - витамин Е. Антиоксидантите предотвратяват увреждането на клетките и поддържат добро здраве. А безглутеновото брашно, с високо съдържание на антиоксиданти, е истински бонус!
Отличен източник на минерали.
При сравнение на минералното съдържание на брашното от елда и оризовото брашно се оказва, че има 4 пъти повече желязо, 3 пъти повече калций, над 9 пъти повече магнезий, два пъти повече цинк, мед и манган. Със замяната на част от оризово брашно с брашно от елда, безглутеновите рецепти ще станат по-добър източник на важни минерали!
Елдата е добър източник на разтворими фибри
Разтворимите фибри са вид диетични фибри. Те образуват гел, който спомага за забавяне на времето, необходимо на храната, за да премине през стомашно-чревния тракт. Това поддържа здравословното храносмилане и усвояването на хранителните вещества в храната. Разтворимите фибри също забавят усвояването на глюкозата, която поддържа здрави глюкозния метаболизъм и по-ниски нива на холестерол в кръвта.
Как да използваме елдата в безглутенови рецепти?
Най-добрата причина да добавите елда в безглутеновите рецепти е да подобрите хранителните качества на храната.
-тъмно брашно от елда – използва се направата на безглутеновиполачинки
-светло брашно от елда – използва се в рецепти за бисквити, кифли, рула и хляб.
Може да се добавя и като сгъстител на супи, яхнии и сосове.
Хората, които нямат проблем с глутена, могат да експериментират като смесват обикновено брашно от пшеница или друг с такова от елда, за да направят хляб, кифли, бисквити и т.н. За хляб, не повече от половината от общото брашно трябва да бъде елда, тъй като може да окаже въздействие върху тестото. Включването на елда също така ще направи ястията по-хранителни. Елдата е добър заместител на месото.
Елдата е препоръчителна за консумация при ревматизъм и артрит, срещу хипертония, за подобряване на кръвообращението, имунната система, за доброто зрение и др.
ЛЮБОПИТНО 1 чаша обелени зърна от елда съдържа около 4,5 грама фибри, а 1 чаша овесена каша съдържа около 3.96 грама фибри. |
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 1 общо )
anonymous
харесва ми
Написан на: 12/03/2014 15:05 Докладвай този коментар
anonymous