Статия
Бирата
Какво знаем за нея! Какво видове се предлагат и как да изберем най-подходящата за нашия вкус
Въпреки че това е най-старата ферментирала напитка в света, бирата не е обичана от всички и има група от хора, които просто не харесват вкуса на бирата. И все пак, когато всички останали около вас продължават да възхваляват добродетелите на всяка бутилка бира, то в един момент можете да започнете да се чудите какво точно ви липсва.
Съставките в бирата правят разликата на вкуса. За много хора, пиенето на хубава бира е преживяване сходно с дегустация на хубаво вино или на качествен скоч.
Какво представлява бирата?
Бирата е продукт на ферментация на екстракт от малцови зърнени култури, по-специално ечемик, ароматизирана с хмел. Различните страни имат различни нива на строгост по отношение на "чистотата" на съставките. В някои от страните е позволено да се слага само ечимик, а в други и повече видове зърнени култури, богати на нишесте (царевица, пшеница, ориз, ръж, сорго или овес). Ечемикът обаче продължава да бъде основна съставка за производтвото на малц за бира.
Видове бира
Има четири основни категории бира, според вида на ферментацията:
Ейл (Ale) – (английски стил)
На професионален жаргон се нарича бира с висока ферментация, тъй като тя ферментира в горната част на съда при температури от 15-25 °C, като се използват дрожди за висока ферментация.
Тези бири са с подчертан плодов аромат, като ягода, портокал, ябълка, а понякога и карамелен вкус. Ароматът на карамел е най-харктерен за бирите от Северна Англия и от Шотландия. В някои от тези бири ще откриете дори аромати на кафе и шоколад.
Лагер (немски стил)
Това е най-популярния тип бира в света съставляващ над 90% от това, което се предлага на пазара. Ферментацията протича при ниска температура около 5-15° C, като след това за известно време бирата се съхранява при температура от около 0° C. Този тип бира се консумира задължително изстудена.
Тези бири са склонни да имат аромат на прясно окосено сено. Други забележими аромати при тях могат да бъдат на пресен хляб, бисквити, карамел и т.н. А в чистата светла няма нищо повече от малцови зърна и хмел.
Пшеничена бира
Подобно на ейл, това е бира с висока ферментация. Според източника на дрожди, тези бири имат различен вкус – например може да срещнете дори аромати напомнящи банан, дъвка, и карамфил. Пшеничените бири трябва да имат тръпчив и освежаващ вкус.
Дива ферментация (lambic)
Нарича се така, защото ферментацията протича с помощта на дрожди от въздуха (lambics). Тези бири могат да са малко кисели и да имат добавени плодови аромати, които може да не са по вкуса на всеки. Само няколко пивоварни продължават да използват този стил на приготвяне, така че можем да ги определим като бутикови бири. Най-лесно ще ги намерите в Белгия.
Любопитно
Полезни съставки в бирата?
Според проучване на екип български учени*, нискоалкохолните напитки вино и бира съдържат антиоксиданти и витамини, сравними с количествата, доставяни на организма от някои плодове и зеленчуци.
В бирата и виното присъстват основни компоненти и минерали, съдържащи се в храните, както и голям брой вторични метаболитни – феноли, флавоноиди, антоциани, витамини и антиоксиданти. Бирата например е с ниско съдържание на прости захари, не съдържа мазнини и холестерол и е единственият хранителен продукт, в който има хмел.
Резултатите от изследването, показват че нискоалкохолните напитки съдържат високо количество флавоноли - мощни фенолни антиоксиданти. Тяхното съдържание е най-голямо в червеното вино, като по този критерий напитката превъзхожда зелето, морковите, ябълките и доматите, а преди него се нареждат само боровинката. Количеството флавоноли в бирата е по-високо от това в доматите, ябълките и морковите.
Нискоалкохолните напитки са източници на витамини от група B. Водеща по този критерий сред нискоалкохолните напитки е бирата, като наличният витамин В1 в нея е повече отколкото в морковите, лимоните, бананите и ябълките. Бирата е особено богата на фолиева киселина (витамин В9) и е естествен източник на В12.
Освен витамини, в напитките се съдържат и антиоксиданти. По този показател червеното вино е с най-високи стойности. В пивото се откриват повече антиоксиданти от измерените в някои плодове и зеленчуци като банани и моркови. Освен това антиоксидантите в него се намират във водоразтворими състояние и са лесно усвоими от човешкия организъм. В тъмните марки бира количеството на полезните съединения е два пъти повече от светлото.
Според изследването пивото и виното могат да повлияят върху понижаването на съдовъзпалителните процеси, риска от атеросклероза и редуцирането на опасността от исхимична болест на сърцето с около 30 – 40%.
Положителният ефект от нискоалкохолните напитки обаче, е възможен само и единствено при умерена консумация.
*Научен доклад "Положителните ефекти от консумацията на нискоалкохолни напитки – мит или реалност" с автори д-р Сергей Иванов, ст.н.с. Силвия Милева и колектив. ІХ НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО ХРАНЕНЕ, Варна 19–22 май 2011 г.
|
Стилове бира
Силна бира
По-силната бира има алкохолно съдържание над 7%, което може да се окаже интересно откритие за вас, особено ако сте свикнали със сладката бира, насочена към масовия пазар. Може да откриете, че харесвате плътната и силна бира, дори ако не сте любители на този вид алкохол. По-силните бири най-често са ейл, тъмни или червени.
По-лека бира
Светлите бири имат по-нисък алкохол 4-6%, по-малко калории и по-лек аромат. Уверете се, че този вид бира е студена и не е била изложена на светлина дълго, тъй като светлина вреди на бирата. И вярвате или не, Guinness също е лека бира!
Жива бира
Живата бира се нарича така, защото бактериите, благодарение на които става ферментацията при производството са живи. Тя се произвежда по обичайната технология като всяка друга бира, но се различава по това, че е прясна, нефилтрирана (без механично пречистване), непастьоризирана (без термична обработка) и нестабилизирана бира. Живата бира е с малка трайност и трябва да се консумира в деня на производството. Може да се консумира и до 2-3 дни след като е произведена, но само ако се съхранява на тъмно, под налягане и ниска температура (например в кег).
Не се притеснявайте, че живата бира е мътна. Това е така, заради наличието на механични примеси от частици малц и листа от хмел. Живите бактерии (бирените дрожди) се смятат за полезна хранителна съставка, затова ако не сте опитвали все още ви препоръчваме да го направите.
Видове чаши за бира
За някои хора пиенето от бутилката или кутийката може да е достатъчно, но ги лишава от пълноценната наслада от бирата. Затова е добре да се познавате съответната стъклария за бира:
о Използвайте издути чаши за нормални бири.
о Използвайте чаши тип лале или високи чаши за много пенлива бира.
о Опитайте бира в керамични халби, ако сте на Октоберфест в Германия или калаени халби за бира Англия.
о Не пийте бира от заскрежена чаша, тъй като това може да доведе до разваляне на вкуса.
Подходяща температура за пиене
Пийте бира охладена до правилната за вида температура. Ако консумирате бирата при неподходяща температура (твърде топла или твърде студена), някои от вкусовите елементи, ще се подтиснат и бирата може да стане блудкава или един от елементите може да подтисне останалите вкусове в бирата. Най-подходящите температури за бира са както следва:
о Светлата бира трябва да се консумира при 7 º С до 9 ° С.
о Тъмната бира трябва да се консумира при стайна температура.
о Отделни видове (марки) може да предлагат и други специфични изисквания. Потърсете, дали производителят не е публикувал такива на интернет страницата си.
Правилно съхранение на бирата
Съхранявайте правилно бирата. Качеството на отворената бира се влошава бързо и става неприятна за пиене.
Положение на съхранение – ако съхранявате бирата за по-дълго време, дръжте я в изправено положение, вместо в легнало. Така бирата се окислява най-малко, маята (седименти) се утаява на дъното и се гарантира, че няма контакт с капачката, който може да влошава вкуса.
Пазете от светлина – ултравиолетовите лъчи и дори синята светлина бързо развалят бирата. Въпреки че зелените и кафявите бутилки имат предпазващо действие, най-добре я съхранявайте на тъмно.
Температура на съхранение – повечето бири се съхраняват най-добре при температура от 10-13º С, а по-силно алкохолните при 13-16º С. По-леките бири могат да се съхраняват и при по-ниски температури от порядъка на 7-10º С.
Отворена бира – винаги изпивайте отворената вече бира и дори не се опитвайте да я съхранявате, дори за следващия ден. Ако не ви се изхвърля неизпитата бира, използвайте я за готвене. С бира могат да се приготвят множество ястия като хляб, меса и зеленчуци.
Съвети
• Опитайте бири, различни от масовите. Вече и в България са достъпни по-редки марки или малки производители на „жива” бира.
• При дегустация на бири, не опитвайте повече от пет, ако не искате да объркате небцето си. Най-подходящи за прочистване на вкуса са обикновени бисквити или хляб.
• Опитайте да готвите с бира. С нея може да се приготви отлична марината за месо и риба, да се използва за сосове, добавя към хлябове и сладкиши, а също се ползва и в рецепти за супа.
• Не забравяйте, че без значение какво казват другите, най-добрата бира в света е любимата ви бира.
• Фитохимикали извлечени от бирата могат да бъдат полезни за сърцето и предотвратяване на някои видове рак.
Предупреждения
• Някои бири съдържат хлорид, фосфати, сулфати, нитрати и флуорид. Много хора са алергични към сулфати, а други към останалите химикали. Ако подозирате, че не обичате бира, защото сте алергични, не я консумирайте.
• Бъдете наясно с последствията от прекомерната консумация на алкохол. По-забавно е да консумирате бира без отрицателни последици.
• Бъдете отговорни и не карайте пили!
|
Любопитно
Консумация на бира в Европа
Най-много бира в Европа се консумира в Чехия - 161,22 литра на човек на година, следвана от Германия - 115,83, Австрия - 108,64, Ирландия - 108,05, Великобритания - 100,86 и Белгия - 93,07.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous