Какво се случва с българското сирене?
За четвърти път след 2005 г., 2008 г., 2011 г. Активни потребители изпита качеството на краве сирене, предлагано на българския пазар. 36 марки бяха изпитани по основните показатели за качество.
Основни констатации от изследването
1. Непълно етикиране – липсва напълно или част от задължителната според Регламент 1169 хранителна информация при повече от половината (23) продукти, най-вече при насипните сирена.
2. Добавяне на немлечни мазнини при 6 марки – Насипно - Дъга, Насипно - Здравец, Насипно – Старопланинско, Насипно - Тракия, Насипно – Сиренекравесаламурено CBA, НасипноЖенскипазар.
3. Ниска степен на зрялост под 12,6% (14% по БДС) се наблюдава при 26 марки.
4. Високо водно съдържание над 59,4% (54% по БДС) имат 19 марки, а 3 са с много високо (над 65%).
5. Мазнините са 44% от сухото вещество съгласно БДС. Под 39,6% мазнини от сухото вещество имат 4 марки. При 3 марки се наблюдава обратното – много високо съдържание на мазнини (над 60% от сухото вещество). И трите марки са с добавени немлечни мазнини.
6. Много ниско съдържание на протеин (белтък) – нормално трябва да се съдържа около 15-16% протеин. При протеин под 12% има съмнение за фалшификации – 5 марки от които 4 са с влагане на немлечни заместители.
7. Количеството на солта трябва да е до 3,5% по БДС. Няма марки в които то да е надхвърлено.
8. Съдържание на Калций – млечните продукти, в частност сирената, са основен източник на калций за хората. Този показател може да се ползва за да се пресметне консумацията спрямо дневната препоръчителна доза.
9. Антибиотици – няма намерени.
Цялото проучване може да видите ТУК.