Тест
ТЕСТ сирене (2011)
В цената ли се крие качеството на сиренето
Трябва ли да плащаме повече за висококачествени продукти? Нашето изследване показва, че за последните 3 години общото качество на сирената се подобрява, но и средната им цена е нараснала
Сиренето е млечен, високо калоричен белтъчен продукт, с много добра хранителна стойност. То съдържа множество ценни и полезни съставки (белтъци, минерални соли, витамини) и се усвоява много лесно от човешкия организъм (95-97%). На българския пазар се предлага голямо разнообразие от сирена, което дава възможност за избор на потребителя, но и поставя по-високи изисквания към вкусовите и хранителни качества на продукта. Поради големия интерес на потребителите, през миналата година беше приет нов Български държавен стандарт (БДС 15:2010) за българско бяло саламурено сирене. Трябва да подчертаем, че неговото прилагане не е задъжително, но може да ни послужи за добър ориентир при оценката на качеството на отделните продукти на пазара.
За целите на изследването закупихме 19 марки опаковано българско бяло сирене (от краве мляко) от търговските вериги Билла и Кауфланд, на които оценихме основни показатели за качество, залегнали в стандарта - водно съдържание, сухо вещество, степен на зрялост (отношение на разтворим към общ белтък), киселинност и съдържание на сол в общата маса. Показателите бяха определени в независима лаборатория, съгласно изискванията на международни и български стандарти.Настоящето изследване е осъществено от авторски колектив от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ по проект на тема „Устойчиво потребление в България – промяна на моделите”. То цели да изследва различни марки от търговската мрежа и да анализира резултатите в сравнителен план с изискванията на БДС 15:2010 за бяло саламурено сирене.
Водно съдържание
Според БДС 15:2010 българското бяло саламурено сирене (краве) трябва да съдържа сухо вещество не по-малко от 46%, респективно водното съдържание е не-повече от 54%. Колкото водното съдържание е по-високо, толкова сухото вещество е в по-малко количество и хранителната стойност на продукта се занижава.
От таблицата се вижда, че водното съдържание варира от 54% (Био сирене до 68,5% (Мандра Маноле), което показва, че сухото вещество съответно е 46% (Био сирене) и 31,5% (Мандра Маноле). Повечето изследвани марки краве сирене се характеризират със завишено водно съдържание спрямо изискванията, заложени в българския държавен стандарт за съдържание на сухо вещество. Единствено при Био сиренето водното съдържание напълно отговаря на изискванията на стандарта, а при „Ел Би” и „Пършевица”, то е достатъчно близко.
Зреене на продукта
Процесът на зреене на различните видове сирене се обуславя от технологичната обработка и определя в много голяма степен вкусовите показатели на сиренето. Според БДС 15:2010, степента на зрялост за сиренето трябва да е не по-малко от 14,0%. Марките сирене, чиято зрялост е над минималното изискване на стандарта са „Био сирене” (21,7%), „Троян Био краве сирене” (20,7%), „Македа” (21,0%), „Лакрима” (20,5%), “Маджаров” (20,0%), „Ел Би” (19,0%), „Олимпус” (15,5%). По-ниска спрямо стандарта зрялост е установена при следните марки сирене – „Роса” (7,0%), „Родопея” (7,3%), „Карловско сирене” (7,7%), „Чех” (8,1%), „Боженци” (8,2%), „На баба”, „Мандра Маноле”, „Елена” (съответно със степен на зрялост 9,0%, 9,3%, 9,5%). Неузрялото сирене е с по-ниска хранителна стойност и може да съдържа и вредни микроорганизми. Очевидно е, че постигането на по-висока степен са зрялост е основното предизвикателство пред повечето производители занапред. Това би спомогнало за повишаване на имиджа на българското сирене като цяло и създава предпоставки за успешно развитие на износа в други държави.
Киселинност
Изискванията на стандарта за титруемата киселинност в градуси по Törner са от 200 до 2700Т и по този показател голяма част от изследваните марки краве сирене се вместват в изискванията на стандарта. По–висока спрямо стандарта киселинност е установена при „Лакрима” (2800Т), а по-ниска - при „Карловско сирене” (1400Т), „Македа” (1440Т), „Родопея” (1550Т), „Меггле” (1750Т) и „Чех”(1860Т).
Сол
В стандарта за българско бяло саламурено сирене (краве) БДС 15:2010 регламентираната стойност за съдържание на сол е до 3,5±0,5%. Установено е, че от изследваните марки сирене само „Био сирене”, „Сердика” и „Роса” отговарят на изискванията за съдържание на натриев хлорид. Радващо е, че при два от продуктите „Мегле” и „Олимпус” то е дори по-ниско от нормите на стандарта.
Както не веднъж сме подчертавали, прекалената консумация на сол е вредна за здравето, затова ние постоянно призоваваме производителите да намалят количеството на влаганата сол не само в млечните продукти, но и в хляба, месото и консервираните храни.
Сензорни показатели
На избраните сирена бяха оценени и сензорните показатели - вкус и мирис, консистенция, разрезна повърхност, строеж и цвят. Оценката бе извършена от експерти - специалисти в тази област. Съгласно разработената бална скала, максималният брой точки, който може да получи продуктът, е 80. Най-висока оценка на сензорните показатели получиха сирената „Маджаров“, „Мегле“ и „Елена“.
Полезни съвети при избор на сирене
- Цветът на сиренето трябва да е хомогенен - бял до бледожълт.
- Сиренето трябва да е твърдо на пипане. Избягвайте прекалено меките сирена (не се отнася за т. нар. „пресни сирена”).
- Прекалената консумация на сол е вредна за здравето, затова избягвайте или обезсолявайте във вода прекалено солените сирена. |
<< Кликнете на картинката, за да видите пълните резултати от теста!
НАШИЯТ СЪВЕТ
При избор на сирене всеки от нас се ръководи най-вече от личния си вкус и цената, но е важно да съобразите и следното:
Водно съдържание – най-ниско при Био сирене, а най-високо при сирене Мандра Маноле.
Зреене на продукта – с високи показатели са Био сирене, Троян Био краве сирене, „Македа”, „Лакрима”, “Маджаров”, „Ел Би” и „Олимпус”.
Киселинност – повечето сирена са с добри показатели. По-ниски са само при „Карловско сирене”, „Македа”, „Родопея”, „Меггле”и „Чех”, а по-високи при „Лакрима”.
Сол – с най-добри показатели са „Мегле”, „Олимпус”, „Био сирене”, „Сердика”, „Роса” и „Съединение”.
Сензорни показатели – с най-високи показатели са „Маджаров“, „Мегле“ и „Елена“.
|
ЛЮБОПИТНО
За 3 години средната цена на сирената се е повишила с близо 2 лева за килограм. При предишното ни изследване през 2008 г. средната цена на изследваните сирена е 9,08 лв., докато през 2011 тя е 11,01 лева. |
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 28 общо )
anonymous
Sirene"NABORA" e otvrat, vse edno ima tibeshir v nego,hrypa.Genata mu e 5.12lv.Molim vi vzemete merki shte ni iztrvet s tozi bokluk....
Написан на: 25/10/2013 18:50 Докладвай този коментар
anonymous
Kyпих сирене 'НАБОРЪ' цената е 5.20лв.твърдо и хрупа като чели има тебишир в него .Вземете мерки !!!! Изтровиха ни ...Сиренето го купихме от магазин 'МЛАДОСТ' в Слънчев бряг.
Написан на: 25/10/2013 19:08 Докладвай този коментар
anonymous
Olimpus-s vkus na nishto s mnogo sol
Написан на: 13/07/2015 21:06 Докладвай този коментар
anonymous
sireneto masovo presoleno i tova ne e sol ikakav himikal koito ne se izkisvva stoi tvardo vav vodata bez pomeni ot vremto tvardokigato se izkisva ostava i tvardo koeto govori tvardi masla ot tipana palmovoto akone se proverat tezi neshta ddhte izneseme probi v nezvisimi labororii
Написан на: 27/03/2016 20:42 Докладвай този коментар
anonymous
Сиренето Милком е страхотно както на вкус така и на аромат на мляко ,не е солено цветът му е бял до бледо жълт леко маслено,твърдо точно като едно време просто трябва да се пробва за да се оцени.Пробвала съм много сирена но това е най- доброто и истинско сирене.Такова сирене съм срещала и съм купувала само в един магазин в София намира се на Дондуков 62 до магазин Бериозка мисля че беше магазин Ралица там и кашкавалът им е много хубав и истински .
Написан на: 24/04/2016 16:20 Докладвай този коментар
anonymous
Лакрима заблуждават потребителите, че са "100% български природен произход" - използват вносно мляко! Но какво да очакваш от фирма, собственост на една от най-гнусните фигури в България - Делян Пеевски!
Написан на: 04/06/2016 19:30 Докладвай този коментар
anonymous
Кажете марка козе сирене, което е в норми и може да се консумира без после да има странични неприятни реакции. Купихме едно вакуумирано сирене на Филипополис, но е прекалено солено (може би за да узрее по-бързо са го наблъскали с повече сол) и не само солта е проблем, а изцяло продукта при което стомашен дискомфорт при кърмещата и бебето.
Написан на: 14/06/2016 15:22 Докладвай този коментар
anonymous
Интересен е фактът че Деликатесът на Маноле в Ямбол днес (16.06) в една група магазини е 1.89 за килограм. Не знам какво има в него но е лееко подозрително.
Написан на: 16/06/2016 20:05 Докладвай този коментар
anonymous
ами то ти пише и ти го пишеш ,,делекатес,, това не е сирене, а всички слагат сухо мляко
Написан на: 24/09/2016 18:27 Докладвай този коментар
anonymous
На мен ми е интересно и друго - защо са подминали Фантастико?
Написан на: 03/10/2016 19:58 Докладвай този коментар
anonymous
Анонимен от 16.06.16... 1 кг КРАВЕ сирене се получава от 7 лт мляко на цена за литър 0.60 лв което прави 4,20 лв само млякото....След това има поне 1 лв за обработка...1лв други разходи и печалба...още.20% ДДС което е 1,2 лв...и цената на която НОРМАЛНО КРАВЕ СИРЕНЕ ОТ МЛЯКО ИЗЛИЗА ОТ МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ НА ЦЕНА мин. 7,20 лв...От там нататък има складове, транспорт, печалба на търговеца...Това е за кравето сирене от мляко...Вие купувате "сирене" на 1,89 и пишете че е "лееко" подозрително! Напротив! Нищо подозрително няма! Просто в него няма и 1 ГРАМ мляко.! Това е палмова мазнина с добавени протеини...
Написан на: 03/10/2016 22:14 Докладвай този коментар
anonymous
Анонимен от 24/09/2016...Сухото мляко струва повече пари от суровото мляко! В този "деликатес" няма нито сурово нито сухо мляко! Това е ХИМИЧЕН продукт! Дали ще купите 1 кг сирене "деликатес", или 100 гр миша отрова...е едно и също за тези които го купувате...
Написан на: 03/10/2016 22:20 Докладвай този коментар
anonymous
Сирене "Сердика" харесвах най-много преди! Сега колкото пъти го взема, толкова пъти е с различен вкус. Последният път е отвратителен вкусът му и миризмата също, сякаш има някаква мазнина гадна в него. Повече няма да го купувам, а не е никак евтино. Разбрах после, че приятели вече отдавна не го купуват, защото са го развалили. ЖАЛКО! Има ли изобщо някакво сирене, което да може да се вземе и да има добър вкус и качество!?!
Написан на: 08/01/2017 21:33 Докладвай този коментар
anonymous
В "Карловско сирене" попадах на твърди частици, които се пукат между зъбите! Обадих се до ХЕИ или службата, която отговаря за защита на потребителите и ми бе казано, че знаят, да, имало НЕДОБРЕ РАЗТВОРЕН КАЛЦИИ В СИРЕНЕТО!!! За какво говорим? Сиренето не е качествено или се добавя калции като елемент, за да стане твърдо, т.е. да имитира добре узряло сирене?!!! А защо старата и доказана марка на "Съединение" не присъства в изследванията, а, само накрая с две думи за солта? Аз смятам, че единствено това сирене се доближава по качество и вкус до истинското.
Написан на: 17/02/2017 10:43 Докладвай този коментар
anonymous
Опитай "Съединение", на мен кравето ми допада малко повече от овчето им. И двете са добри, но въпрос на вкус.
Написан на: 17/02/2017 10:45 Докладвай този коментар
anonymous
Няколко пъти купувам сирене краве на Маджаров, кутия пластмасова, в саламура, на висока цена и какво разочарование изпитвам, когато отворя кутията: вътре лигава течност вместо саламура, сиренето се маже неестествено, цветът неестствен, отвратително, изхвърлям на боклука. НИКОГА повече не бих инвестирала пари в това лошо качество на традиционна стока за българите.
Написан на: 25/02/2017 20:12 Докладвай този коментар
anonymous
В процес съм на отваряне на маазин за сирене и кашкавал в София и ще предлагам млечни продукти на малки мандри които имат сертификат за качествен натурален продукт. Ще предлагам краве, овче, биволско и козе сирене, кашкавал и млека.
Написан на: 08/04/2017 19:05 Докладвай този коментар
anonymous
А киселинност лошо ли е? Щото винаги купувам Лакрима
Написан на: 04/06/2017 20:14 Докладвай този коментар
anonymous
Сиренето Забърдо е много солено
Написан на: 04/06/2017 20:21 Докладвай този коментар
anonymous
защо сиренето Елена овче позеленя в хладилника ми за 24 часа?
Написан на: 14/08/2019 20:15 Докладвай този коментар
anonymous
Най- хубавите сирена са на мандра Вършец! За пръв път открих истинско и вкусно сирене. Другото, което взимам е Маджаров.
Написан на: 12/04/2020 22:23 Докладвай този коментар
anonymous
У Вас телефон все время занят, перезвоните как будет время. 8(953)345-23-45 Антон
Написан на: 22/04/2020 11:21 Докладвай този коментар
anonymous
Купуваме сирене на Дестан от много време и сме много доволни. До сега проблем с качеството не сме имали, а и доколкото знам си държат на качеството при всички техни продукти.
Написан на: 07/08/2020 11:21 Докладвай този коментар
anonymous
Възмутена от верига Фантастико. През април месец купувам пакетирано сирене Боженци. Отварям го вътре позеленяло, като мухъл. Извърлих го. И от тогава не съм купувала от този магазин сирене. Вчера 13.10.20 купувам пак от същият магазин на Фантастико пак сирене Боженци, но не пакетирано. Отварям го в къщи при първата хапка мирише на силен дезифенктант. И него изхвърлих. Жалко, че не пазех бележките или опаковката иначе щях да се върна в магазина. Сиренето е на цена 13 лв. Какво ни предлагат - боклуци. И има ли изобщо контрол?
.
Написан на: 14/10/2020 04:51 Докладвай този коментар
anonymous
Сирене Давидово е най доброто. Има го в Билла.
Написан на: 27/08/2023 14:37 Докладвай този коментар
anonymous
Давидово купувах в Брюксел като бях и бях доволен от него.
Написан на: 24/09/2023 20:05 Докладвай този коментар
anonymous
Купувам на промоция сирене Маджаров и Лакрима по БДС стандарт. След 1 месец в силен хладилник опаковките се надуват като балон /има оставащ срок на годност още 3 месеца!!!/, бучката сирене се смалява с 1/3 за сметка на отцедилата се течност на дъното на пакета ... винаги едно и също!!!
Написан на: 02/12/2023 18:40 Докладвай този коментар
anonymous
Pimobendan can be administered safely with diuretics, ace inhibitors, and digoxin <a href=https://cialis.lat/discover-the-best-prices-for-cialis>buy cialis generic online cheap</a> phentermine decreases effects of captopril by pharmacodynamic antagonism
Написан на: 01/08/2024 15:01 Докладвай този коментар
anonymous