Майонеза без яйца
	            В САЩ, Европа и България под майонеза се разбира  подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни  компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална  киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода. В някои страни е  позволено е добавянето на подсладители, сол, подправки, натриев гутамат,  емулгатори (лецитин или стеарати), ЕДТА и натриев бензоат.         В  България под наименованието "майонеза" се предлагат най-разнообразни  рецепти, които си приличат само по това, че предлагат продукт с бледа на  цвят кремообразна структура.
Основни констатации от изследването
1. Непълно етикиране – в 3 от 16 търговски марки хранителната информация е непълна и те не отговарят на изискванията на Регламент 1169/ЕС.
2. Мазнини – при 8 от 16 марки, измерените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите.
3. Високо водно съдържание - в 9 от продуктите водното съдържание надхвърля 60%.
4. Въглехидрати - при 4 продукта количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото.
5. Яйца - 6 от 16 продукта (37.5%) не съдържат яйца.
6. Други съставки - в повечето майонези ще откриете  съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415),  консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310),  калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 – 1450), оцветители като бета  каротен и анато (Е160б).
Нашите препоръки:
● Приемане на национален (доброволен) стандарт за майонеза.
● Агенцията по безопасност на храните да изготви и приложи план за мониторинг на качеството на майонезата, включително суровините и компонентния състав.
● Сосовете без яйца да не носят наименованието "майонеза".
● Производителите да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда.
Цялото проучване може да намерите на aktivnipotrebiteli.bg.