Майонеза без яйца
В САЩ, Европа и България под майонеза се разбира подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода. В някои страни е позволено е добавянето на подсладители, сол, подправки, натриев гутамат, емулгатори (лецитин или стеарати), ЕДТА и натриев бензоат. В България под наименованието "майонеза" се предлагат най-разнообразни рецепти, които си приличат само по това, че предлагат продукт с бледа на цвят кремообразна структура.
Основни констатации от изследването
1. Непълно етикиране – в 3 от 16 търговски марки хранителната информация е непълна и те не отговарят на изискванията на Регламент 1169/ЕС.
2. Мазнини – при 8 от 16 марки, измерените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите.
3. Високо водно съдържание - в 9 от продуктите водното съдържание надхвърля 60%.
4. Въглехидрати - при 4 продукта количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото.
5. Яйца - 6 от 16 продукта (37.5%) не съдържат яйца.
6. Други съставки - в повечето майонези ще откриете съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 – 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).
Нашите препоръки:
● Приемане на национален (доброволен) стандарт за майонеза.
● Агенцията по безопасност на храните да изготви и приложи план за мониторинг на качеството на майонезата, включително суровините и компонентния състав.
● Сосовете без яйца да не носят наименованието "майонеза".
● Производителите да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда.
Цялото проучване може да намерите на aktivnipotrebiteli.bg.