Сладкарско изделие ли е лютеницата?
Тестът на 12 марки лютеница показва, че производителите добавят неприемливо много захар в продуктите.
Лютеницата е традиционна храна за българите и предмет на гордост за поколения домакини. От няколко десетилетия лютеницата е и продукт на индустриално производство. В теста изпитахме 3 домашни и 12 индустриални (от тях 4 детски) лютеници по основните показатели за качество.
Добрите новини - в нито една лютеница не се откриха заместители на слънчогледово олио или вложено тиквено или картофено пюре.
Ето и обобщени данни от изследваните индустриални лютеници:
Съдържание на захар (общо с естествено съдържание) |
7,2 до 15,9% |
Само добавена захар |
от 3,5 до 7,7%
(от 1 до 2 чаени лъжици на 100 грама)
|
Добавено нишесте |
от 0,5 до 5,4% |
Сол |
от 1,2 до 1,8% |
Мазнини |
от 4,1 до 13,3% |
А ето и обобщено сравнение на хранителните стойности между домашна и промишлена лютеница, което нагледно илюстрира отдалечаването на хранителната индустрия от хранителните традиции.
|
Домашна |
Промишлена |
Въглехидрати |
12,3% |
14 - 21% |
Нишесте и фибри |
4,3% |
4,5 - 10,1% |
Захари |
8,0% |
7,2 - 15,9% |
Пълното проучване можете да прочетете ТУК.