Наводненото сирене
От 30 анализирани проби краве сирене в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62-70%. Това е шокиращо сравнено с максималните 54% в БДС. По всичко изглежда, че евтината вода ще измести скъпата палмова мазнина при изработката на имитации.
Изследвахме 30 проби краве саламурено сирене закупени от търговски обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново, за да проверим дали наистина се очертава нова мода при производството на имитиращи млечни продукти.
Резултати от теста
При изискване на БДС за водно съдържание до 54% допускаме толеранс на отклонение до 62% и се оказва, че 87% (в 26 от 30) от тестваните търговски марки водното съдържание е над 62%, а в 53% (в 16 от 30) от пробите водата е над 70%. Обстоятелството, че всичко тествани продукти са с цена под 10 лева не бива да оправдава резултатите, а единствено може да служи за надеждна индикация към потребителите в унисон със старата максима, че евтиното излиза скъпо. Какво всъщност купуваме – евтино сирене или скъпа вода?
Печална тенденция
През годините Активни потребители изследва различни показатели в сирената, но водното съдържание неизменно фигурира във всички наши тестове. През 2005 в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%. През 2008 година процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 е 42%, през 2016 е 27,8%. Това е един печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика!
За проучването:
В проучването са включени: 30 проби краве саламурено сирене (28 насипни и 2 предварително опаковани), закупени от търговски обекти в София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново през месец юли 2020г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество).
Пълното проучване можете да намерите на https://aktivnipotrebiteli.bg