• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

  • Тест

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Други > Статии > Защо да ям кафява захар?

Още по темата:

Фалшив зехтин беше изтеглен от пазара

На война срещу млечните ментета

Крие ли риск консумацията на сурови кълнове

Статия

Защо да ям кафява захар?

Публикуван на: 25/08/2007 Последна редакция: 04/04/2011
Tweet
photo

Преди години, кафявия хляб и захар са били стоки за бедните. С развитието си, съвременните общества разбраха, че колкото по-далеч сме от идеалния "бял" продукт, толкова по-близо сме до природата. А това винаги значи, че ядем по-здравословно.

В България след промяната през 1989 г., започнаха процесите на промяна на потребителското съзнание и търсенето на определени особености на храните, които са на пазара. След стабилизацията на икономиката ни, започна да става модерно да се яде и живее здравословно - донякъде поза, донякъде истинско желание за промяна. Тези промени засегнаха силно пазара на захар през последните 5-6 години - все повече се увеличава делът на продаваната кафява захар.

Каква е разликата?

Всичко е много просто - наетите от индустрията инженер-химици произвеждат чисти продукти. Бялата захар, която се продава на пазара, е рафинирана по такава технология, която да я доближи много до чиста захароза. Рафинираната захар съдържа над 99% захароза, а кафявата - 92% захароза. Рафинирането се извършва, като от тръстика (или в по-евтиния вариант) цвекло, се отстранят всички други съставки, докато не остане само захарта. Чрез нагряване, механични и химически процеси се отстраняват витамините, минералите, белтъчините, мазнините, ензимите, т.е. всяко хранително вещество, което остава от растението. В процеса на рафиниране на бялата захар участват и процеси като кипене, избелване, обработка с фосфорна и мравчена киселини, серен диоксид, варно мляко, дървени въглища и калциев карбонат.

При рафинирането се унищожават или се отстраняват хранителни вещества и елементи. В бялата рафинирана захар напълно липсва калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. Разпадат се витамините А, В и С.

За сравнение кафявата захар се рафинира по много по-мек начин, което запазва минералите, оцветяването, ароматите (лек карамелен нюанс) и вкуса. Истинската кафява захар се произвежда от първата кристализация на тръстиковия сок и има по-малки кристали. По време на обработката на кафявата захар не се ползват агресивни химически агенти, оцветители или добавки от всякакъв род.

ВАЖНО

Освен, че е с около 7-10% по-нискокалорична, в кафявата захар, за разлика от бялата рафинирана, се съдържат следните ценни за организма и усвояването на захари, минерали (за 100 г продукт):

Фосфор - 3.9 мг

Цалции - 85.0 мг

Магнезии - 23 мг

Калии - 100 мг

Желязо - 1.3 мг

Натрии - 97 мг

=====================

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 4 общо )

anonymous

anonymous

Да бе да-така е може би в цивилизованите държави (макар че се съмнявам).В България разликата м/у бялата и кафявата захар е само в цвета и най вече в цената.

Написан на: 12/05/2014 12:34 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Стига глупости....захарното цвекло е ПО- СКЪПИЯ вариант, затова и няма цвеклова захар. За да се произведе цвеклова захар трябват огромни масиви земя, да се обработва, полива, да се пръска, да се прекопава и т.н. В Б-я само в Горна Оряховица се произвеждаше цвекло допреди 10-ина годии. По -евтиният вариант е захарна тръстика, тя вирее в тропическия климат и не е нужна голяма баене за да стане. Кафявата захар е междинен продукт на рафинирането. Просто не е доизбелена. Маркетингов трик е полезността на кафявата захар, затова е и по-скъпа. Да не говорим, че кафява захар се прави и като се залее с меласа бялата захар.....Ако дадете в лаборатория проби от кафява и бяла захар ще видите коко незначителна е разликата в качествата, толова че няма смисъл да се коментира. Имае естествени заместители на захар: стевия, кленов сироп, меласа, мед.......В България няма българска захар, внася се предимно от Куба захарна тръстика.

Написан на: 27/08/2014 13:12 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Да да, а в Бургаския захарен завод сигурно произвеждат пъпеши ! :)

Написан на: 22/11/2014 14:07 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

в Бургаският завод се прави всичко ,но със вносни и нискокачествени суровини.

Написан на: 23/09/2015 08:31 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia