• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци

    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Плодове и зеленчуци > Статии > Смилянският боб

Още по темата:

Пазарът VS потребителите

Замразените плодове и зеленчуци

Календар на плодовете и зеленчуците в България

Статия

Смилянският боб

Публикуван на: 01/08/2010
Tweet
photo

Смилянският боб е известен със своите вкусови качества и особености на отглеждане, но за съжаление, с името му често се злоупотребява за други, внесени от чужбина сортове боб.

Ако зададете въпрос на по-голямата част от българите кое е традиционното ни национално ястие, отговорът често ще бъде еднозначен: „Бобът”. Можете да го срещнете в характерната чорба, в прочутата яхния или витаминозна салата. Неговото присъствие е задължително по семейни поводи, празници и при ежедневното хранене. Най-известната и вкусна българска разновидност на боба е смилянският фасул, отглеждан единствено в родопското село Смилян. Освен че се топи в устата, деликатесът съдържа и полезни за организма съставки. Затова е под защитата на Slowfood. Наскоро от международното движение за здравословно хранене, насърчаващо производството на екологично чисти храни, поеха ангажимент, че ще подкрепят финансово налагането на смилянския фасул като запазена марка.

Смилянският боб се отличава с големите си пъстри или чисто бели бобчета. Неслучайно е особено търсен на пазара като специфичен вид. Смилянският боб е защитен с патент, но това за съжаление не може да го предпази от появата на „ментета“ и можете да срещнете такива, които се предлагат масово. Производителите на продукта обаче се надяват в близко време фалшификатите да спрат. За целта те разчитат на финансовата подкрепа на Slow food, в което членува и Смилян в качеството си на родина на вкусното и здравословно растение. Неотдавна от международното движение заявиха, че ще отпуснат средства за откриване на пакетажен цех за фасул в селото, където продукцията на местните производители ще бъде подложена на проверка за качество. Всяка опаковка смилянски фасул ще бъде обозначена с холограмен знак за защитена марка и със съответната емблема на Slow food. Хората от Смилян се надяват, че по този начин продуктът най-сетне ще стане ясно разпознаваем на българския пазар. Може да се каже, че производството на смилянския боб е „бутиково”, тъй като годишно се произвежда не повече от 20-40 тона фасул. Това е и причината производителите да не се целят в международните пазари. Основната цел е затвърждаване на позициите на българския пазар и това беше официално съобщено от кмета на Смилян, Сафедин Чикуртев.

Защо смилянският фасул e толкова полезен и вкусен?

Бобеното растение вирее единствено в района на родопското село Смилян, където есенно-зимният сезон е сравнително мек, а лятото е хладно.

Много са факторите, които предопределят доброто качество на смилянския фасул. Надморска височина, влажност на въздуха, географско разположение са основните специфики за отглеждането на растението. Това е един планински район с надморска височина от 820 до 875 м. Температурите са умерени и през лятото е хладно. При повече от 33 градуса по Целзий цветчетата на фасула окапват. Всичко останало е въпрос на ръчен труд. При отглеждането на зърнената култура не се използват никакви пестициди или инсектициди, нито изкуствени торове. Цялото производство е екологично чисто. Хората правят една естествена селекция.

Много внимавайте преди да закупите боб, който се именува смилянски, защото по-голямата част от този на пазара само твърди да притежава ценните качества на смилянския боб. Най-сигурният начин да не бъдете измамени е да отидете да си го купите на място. Всеки, който се отбие в разпръснатото сред хребетите на Родопите селце, може да си купи истински смилянски фасул от местните хора. А те могат до безкрай да изреждат рецепти за бобени ястия. Оказва се, че освен вкусни чорби, от боба тук се приготвят и пържени кюфтета, завити в зелеви листа сърмички, пече се с пиле и наденички, а зрънцата му се панират. От боб се правят и изненадващо вкусни сладкиши. А хитът в ресторантите на Смилян е боб в печена тиква.

Всъщност фасулът се е превърнал в част от местния фолклор и в туристическо лого на района. Неслучайно на бобеното растение е посветен цял фестивал. Всяка есен в Смилян пристигат гости от страната и чужбина, за да участват в бобената фиеста, която прераства в неповторимо зрелище, наситено с пъстри носии, различни състезания и дегустации на кое от кое по-причудливи ястия с фасул.

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 0 общо )

anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia