• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

  • Тест

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Други > Статии > Нестандартни шоколади

Още по темата:

Фалшив зехтин беше изтеглен от пазара

На война срещу млечните ментета

Крие ли риск консумацията на сурови кълнове

Статия

Нестандартни шоколади

Публикуван на: 03/05/2011 Последна редакция: 17/05/2011
Tweet
photo

Икономическият университет във Варна изследва 5 различни вида шоколад на фирма Nestlè и доказа, че съдържанието им не отговаря на информацията върху опаковката. Стоките са предлагани в търговската мрежа на гр. Варна в периода април – септември 2010 г. Изследваните шоколади са с еднакъв срок на годност, без нарушение на целостта.

 

Таблица 1

Състав на шоколади Nestlè, отразен в маркировката

Шоколади

Nestlè

Липиди, в %

Въглехидрати, в %

Белтъчини, в %

Енергийна стойност, kcal

1. NESTLÉ® МУРА® млечен шоколад

31.2

58.3

5.8

537

2. NESTLÉ® МУРА® натурален шоколад

31.1

51.9

5.2

508

3. NESTLÉ® МУРА® млечен шоколад с лешников крем

33.3

54.8

5.7

542

4. NESQUIK® шоколад  

32.5

57.2

6.7

549

5. NESTLÉ® LZ® аеро шоколад бял

33.8

56.8

6.8

558

 

Качеството на шоколада е изследвано по физико-химични показатели - маса на шоколада, съдържание на влага, пепел, масленост, обща захар, тежки метали (мед и олово). Изследванията са извършени по стандартна методика, отразена в съответните нормативни документи. Изследванията на всеки отделен шоколад по съвкупността от физико-химични показатели са трикратни. Изчислен е средният резултат за всеки от изследваните показатели.

Използвана е лабораторията по стокознание на хранително-вкусовите стоки при Икономическия университет в град Варна. Съдържанието на тежки метали (мед и олово) е изследвано в специализирана химическа лаборатория към Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) Варна.

 

Резултати

Качеството на шоколада е изследвано непосредствено след отваряне на опаковката. По физико-химични показатели се установява, че предлаганите в търговската мрежа пет различни шоколада на фирма Nestlè са нестандартни по изследвания показател маса. NESTLÉ® МУРА® и натурален шоколад NESTLÉ® МУРА® са нестандартни и по съдържание на влага. Млечен шоколад с лешников крем NESTLÉ® МУРА® е нестандартен и по съдържание на масленост. Получените резултати за изследваните показатели масленост и обща захар не съответстват на отразените стойности в маркировката на шоколада.

Таблица 2

Резултати от изследване на шоколад по физико-химични показатели

Показатели

Регламентира-ни изисквания по БДС 3503:84

NESTLÉ® МУРА® натурален шоколад

NESTLÉ® МУРА® млечен шоколад

NESTLÉ® МУРА® млечен шоколад с лешников крем

 

шоколад NESQUIK®

NESTLÉ® LZ®

бял аеро шоколад

1. Маса, в %

не повече от:

2,0 (натурален и аеро шоколад);

3,0 (шоколад с пълнеж) толеранс

- 1,96 от масата, отразена в маркировката

+ 2,36 от масата, отразена в маркировката

- 0,16 от масата, отразена в маркировката

+ 2,28 от масата, отразена в маркировката

- 1,29 от масата, отразена в маркировката

 

 

 

 

2. Влага, в %

не повече от:

1,5 (натурален шосколад);

1,3 (за млечен шоколад);

2,0 (аеро шоколад);

3,5 (шоколад с пълнеж)

2,41

1,89

1,28

2,02

1,83

 

3. Масленост, в % на абс. сухо вещество

не по-малко от 32,0 (натурален и аеро школад) от 33,0 (шоколад с пълнеж)

34,62

33,01

29,36

42,72

39,40

 

4. Обща захар (като инвертна), в % на абс. сухо вещество

не повече от 50,0 (натурален и аеро шоколад);

52,0 (за млечен шоколад);

53,0 (шоколад с пълнеж)

41,23

50,38

40,97

40,54

44,27

5. Обща пепел, в %

не повече от 3,0

0,82

1,26

1,29

1,12

1,01

6. Съдържание на тежки метали, в mg/kg

- мед – не повече   от 30,0;

   - олово – не се допуска.

  - мед 7,2

 

 

- олово < 0,001

 

 

 

-

 

 

-

 

 

-

 

 

-

 

 

Изводи и обобщения

Установените различия между получените експериментални резултати и отразените стойности в маркировката са от 2 до 10%. Количеството на  въглехидратите във всички изследвани проби е по-ниско от това, отразено в маркировката - при различните видове шоколад различията са от 7 до 17%. Получените резултати за изследваните показатели обща пепел и съдържание на тежки метали (мед и олово) отговарят на регламентираните изисквания.

Проведените експериментални изследвания и анализът на получените резултати доказват, че реалният химичен състав на изследваните шоколади Nestlè се различава от отразената от производителя информация в маркировката. Следователно потребителите не получават нужната точна информация от производителя за състава на стоката. Отразените данни в маркировката на изследваните шоколади са подвеждащи, не съответстват на реалния състав на продукта и не позволяват на потребителите да изберат предпочитаната от тях стока, която да съответства на изискванията им, да е с нужните свойства и качество.

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 0 общо )

anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia