• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци

    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Плодове и зеленчуци > Статии > Как да съхраним гъбите за по-дълго

Още по темата:

Пазарът VS потребителите

Замразените плодове и зеленчуци

Календар на плодовете и зеленчуците в България

Статия

Как да съхраним гъбите за по-дълго

Публикуван на: 26/01/2012
Tweet
photo

  Когато се говори за рисковете от консумирането на гъби, една от  препоръките е те да не се консервират. Причината е, че дори и да са ядливи, в тях много често се съдържат бактерии и при недобро измиване и затваряне в буркани може да се стигне до натравяния. Ако все пак решите да консервирате гъби, предлагаме ви информация за основните методи за съхранение, които са приложими за повечето видове гъби.

Приготвяне на пара, запържване или замразяване


  1. Измийте добре гъбите със студена вода.
  2. Отрежете краищата на стъблата. Ако гъбите са по-големи от 2.5 cm се режат наполовина или на четвъртинки.
  3. В зависимост от вашия вкус изберете дали да ги задушите на пара или да ги запържете в мазнина. Ако от решаващо значение е по-дълъгият период на съхранение, имайте предвид, че задушените гъби ще изтраят около три месеца по-дълго от тези, приготвени в мазнина.
  4. Задушените гъби ще запазят по-добрия си цвят, ако предварително са обработени по следния начин - всяка гъба се потапя за 5 минути в разтвор, приготвен от чаша вода и 1 чаена лъжичка лимонов сок или 1 ½ ч.л. лимонена киселина. Целите гъби се приготвят на пара за 5 мин., половинките или четвъртинките за около 3 и половина минути, а по-малките парчета за 3 минути.
  5. Охлаждат се незабавно, изцеждат се, опаковат се в кутия и се съхраняват във фризер. Кутията трябва да е празна поне 1 см под капачката.
  6. Задушените гъби могат да се замразят за срок до една година. 
  7. Запържване на гъби. Малки количества гъби се изпържват в масло, в отворен тиган. Охлаждат се и се поставят  в контейнери, като се оставя около 1 cm. от горната част празна. Запечатват се и се замразяват.
Изпържените гъби могат да съхраняват до девет месеца във фризера.

Бланширане и замразяване


  1. Измийте гъбите.
  2. Нарежете гъбите на филийки или четвъртинки.
  3. Потапят се направо във вряща вода за 1-2 минути.
  4. Бланшираните гъби се изваждат и отцеждат с помощта на сито или гевгир.
  5. Отцедените гъби се потапят в студена вода.
  6. Отцедете. Поставете ги в пластмасови съдове, запечатайте ги и ги замразете.
 
Замразяване на сурови гъби


  Не всички гъби могат да се замразяват сурови, защото има риск да се скашкат. Този метод е приложим при гъби, които имат определена дебелина и по-груба структура (напр. масловка).
  1. Измийте пресните гъби с чешмяна вода.
  2. Гъбите могат да бъде нарязани в зависимост от предпочитанията или да се запазят цели.
  3. Добавете към тях една чаена лъжичка растително масло и разбъркайте добре.
  4. Поставете ги в найлонова торбичка и след това във фризера. Могат да се съхраняват до 3 месеца.
  5. При готвенето им не се изисква предварително размразяване. Добавят се направо в тигана за готвене, докато излишната вода се изпари.

 Приготвяне на  Duxelles
    Duxelles представлява смес от ситно нарязани  гъби, лук и масло. Може да се използва като плънка или сос.
 1. Измийте и подсушете гъби.
 2. Накълцайте ги ситно.
 3. Към тях прибавете ситно нарязан лук и запържете в масло, докато омекнат. Могат де се прибавят и пресни подправки по избор, но също нарязани на ситно.
 4. Срокът за съхранение на тази смес е кратък– до една седмица в хладилник и до месец във фризер.


Сушене на гъби


  1. Гъбите се нарязват на  филийки.
  2. Поставят се върху хартия и се пекат във фурната на около 40 –60 градуса за около четири часа, докато вратичката на фурната е леко отворена.
  3. Гъбите могат да се нанижат и на конец и да се поставят на слънчево и проветриво място до пълното им изсушаване, т.е. около два дни. При  натиск с пръсти трябва да се чупат лесно.
Преди готвенето се изплакват с хладка вода и след това се държат няколко часа в подсолена вода.

Избягвайте да консервирате гъби, има риск от натравяне, дори и те да с ядливи

# Съвети

•  Гъбите се консумират и се обработват (консервират, замразяват, сушат) възможно най-скоро след набирането им.
• Гъбите в хладилник се съхраняват в проветрив съд и далече от храни със силна миризма, защото лесно абсорбират миризми.
•  При поставяне във фризер напишете датата, за да знаете до кога могат да се консумират.
•  Не съхранявайте червиви гъби.
•  Не берете стари гъби, защото са токсични.
•  Не берете и гъби в близост до сметища, може да са заразени.
•  Бъдете сигурни, че използвате ядливи гъби. Ако имате някакво съмнение, не ги консумирайте. При съмнение за отравяне, обърнете се незабавно към лекар.

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 3 общо )

anonymous

anonymous

Чудесни съвети!!! Благодаря

Написан на: 24/09/2014 13:57 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

благодаря и аз!

Написан на: 08/10/2014 16:56 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

After two impressive wins the first in the Gr <a href=https://enhanceyourlife.mom/>buy priligy pills</a> Sit still with your back straight and your feet flat on the floor

Написан на: 14/09/2024 06:10 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia