• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2022
    • Бюлетин Активни Потребители 2023
  • Статии

  • Тест

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система Stripe

Дарете

Анкета

Трябва ли да има четвърти мобилен оператор в България?

Да, защото така се създава повече конкуренция на пазара
Да, за да се създаде по- голям избор на потребителите
Не, трите мобилни оператора се справят много добре
Не, понеже ще е същият като другите
Темата не е важна

Гласувай

Начало > Храни > Други > Статии > Вино и грозде

Още по темата:

Евростат: изхвърляме по 70кг. храна на човек годишно. Можем ли да го избегнем?

Колко полезни са вафлите

ВНИМАНИЕ етилен оксид в храни на българския пазар!

Статия

Вино и грозде

27/03/2012
Tweet
photo

В няколко броя на списание ''Активни потребители'' със съдействието на Националната лозаро-винарска камара ще ви представим сортове грозде, които се отглеждат за производството на вино в България

  Алиготе ALIGOTE

   Произхожда от Франция, област Бургундия и участва в някои реномирани бели бургундски вина. Извън Франция сортът е разпространен в Румъния, Унгария, Грузия и България. Гроздът е малък ( 13,8/8.94 см), почти цилиндричен, понякога цилиндрично-коничен, с едно крило, сбит. Зърното е малко, овално, сочно, с приятен вкус. Кожицата е тънка и жълто-зелена с ръждив оттенък при пряко огряване от слънцето.

 

  Гроздето узрява през първата половина и до средата на септември. Има силен растеж, висока плодовитост и добив.  Склонен е към изресяване и милерандаж, не е устойчив на пероноспора и оидиум и гроздето лесно се напада от сиво гниене. При дълга резитба дава по около 3,5 кг грозде на лоза. Развива се добре в по-хладни райони на леки, свежи, богати почви на хълмисти и проветриви терени. Устойчив на ниски зимни температури, но не и на суша. Афинитетът му към подложките е добър.

  У нас се присажда предимно на подложка Шасла х Берландиери, върху която лозите се развиват и показват добра пловодитост. За Сорт Алиготе са подходящи по-леките, но достатъчно дълбоки и влагозапасени почви в по-хладните хълмисти и проветриви райони.

  Този типично винен сорт развива добри технологични качества в Североизточна България. В по-топлите райони съдържанието на захари достига 22-24%, но титруемите киселини се понижават рязко до 5-5,8 г/куб.дм и поради това той не трябва да се отглежда в такива райони.

  От този сорт се произвеждат свежи и приятни вина, без особена индивидуалност, по-скоро склонни към окисление. Използват се предимно в купажи при производството на качествени бели вина и значително по-рядко самостоятелно. В миналото от този сорт в България се произвеждаха значителни количества ликьорни вина.


Мерло MERLO

  Tози сорт произхожда от Франция. Както u Каберне Совиньон, той е един от 5-те сорта, участващ във всички вина от района на Бордо. Отглежда се също и в Южна Франция. Много широко разпространение има във всички лозаровинарски страни в света. У нас се отглежда в цялата страна.

  Гроздът е средно голям (17/11.1 см), крилат, с две крила, полусбит до рехав. Зърното е много малко (12.5/13.1 мм), почти сферично, сладко и сочно. Ципата е средно дебела, жилава, синьо-черна.

  Гроздето узрява около средата на септември - около 10-15 дни по-рано от Каберне Совиньон. При високостъблено отглеждане на формировките Мозер и Омбрела се получават добри добиви. Има склонност към изресяване, особено при лоши условия по време на цъфтежа.  Сравнително устойчив е на сиво гниене. По-чувствителен е на ниски зимни температури от Каберне Совиньон. Най-подходящата формировка е Шасла x Берландиери 41 Б.
  Мерло натрупва достатъчно захари - 22-26%, и титруема киселинност около 6 г/куб. дм., която е по-ниска в сравнение с тази на Каберне Совинъон. Вината съзряват по-бързо в сравнение с произведените от Каберне Совинъон и като млади са по-хармонични поради по-ниската киселинност и наличието на по-меки танини. Ароматът на младите вина се описва като доминиран от нюанси, напомнящи зряла череша и синя слива. В някои райони се откриват цветни нюанси. Много добре се развиват в присъствие на дъбова дървесина, като отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който, се откриват нюансите на дъба, захаросани плодове и дим. Много характерни за старите вина от този сорт са нюансите на трюфел.

Юни Блан UGNI BLANC

  Това е италиански сорт, разпространен широко във Франция, където в областта Коняк от него се произвежда прочутият френски коняк. У нас се отглежда предимно в районите на Поморие и Бургас, където от неговото грозде се получават висококачествени дестилатни виноматериали и бели сухи вина.

  Гроздът е средно голям до голям (18,4/10,6 см), коничен, крилат, с едно или две крила,
едното от които е силно развито и често достига до половината от дължината на грозда. Зърното е много малко ( 14.7/14,4 мм), почти сферично. Кожицата е средно дебела, жилава, жълто-зелена. При добро узряване има бледорозов оттенък, покрита е е восъчен налеп и кафяви точици.

  Юни блан е къснозреещ  сорт - узрява в края на септември - началото на октомври. Поради високата родовитост при стъблено отглеждане се прави предимно къса резитба на чепове, за да се избегне претоварването на лозите с грозде, което забавя зреенето и влошава качеството. Подходяща подложка е Шасла х Берлиндиери 41 Б, както и сравнително леките, но дълбоки и достатъчно запасени с влаги почви, защото е слабо устойчив на зимни температури сорт.

  У нас Юни блан натрупва от I8% до 21% захари и висока титруема киселинност от 7 до 9,5 г/куб.дм. Вината, произведени от него, са леки и свежи, с нежен, фин аромат, но не подлежат на развитие при отлежаване. Използват се предимно като дестилатни виноматериали.



.

Tweet

Дарение

Ако съдържанието Ви е било полезено можете да направите дарение

Дарете

Коментари ( 0 общо )

anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Форум |
  • Институции |
  • Законодателство |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia