Статия
Вино и грозде
В няколко броя на списание ''Активни потребители'' със съдействието на Националната лозаро-винарска камара ще ви представим сортове грозде, които се отглеждат за производството на вино в България
Алиготе ALIGOTE
Произхожда от Франция, област Бургундия и участва в някои реномирани бели бургундски вина. Извън Франция сортът е разпространен в Румъния, Унгария, Грузия и България. Гроздът е малък ( 13,8/8.94 см), почти цилиндричен, понякога цилиндрично-коничен, с едно крило, сбит. Зърното е малко, овално, сочно, с приятен вкус. Кожицата е тънка и жълто-зелена с ръждив оттенък при пряко огряване от слънцето.
Гроздето узрява през първата половина и до средата на септември. Има силен растеж, висока плодовитост и добив. Склонен е към изресяване и милерандаж, не е устойчив на пероноспора и оидиум и гроздето лесно се напада от сиво гниене. При дълга резитба дава по около 3,5 кг грозде на лоза. Развива се добре в по-хладни райони на леки, свежи, богати почви на хълмисти и проветриви терени. Устойчив на ниски зимни температури, но не и на суша. Афинитетът му към подложките е добър.
У нас се присажда предимно на подложка Шасла х Берландиери, върху която лозите се развиват и показват добра пловодитост. За Сорт Алиготе са подходящи по-леките, но достатъчно дълбоки и влагозапасени почви в по-хладните хълмисти и проветриви райони.
Този типично винен сорт развива добри технологични качества в Североизточна България. В по-топлите райони съдържанието на захари достига 22-24%, но титруемите киселини се понижават рязко до 5-5,8 г/куб.дм и поради това той не трябва да се отглежда в такива райони.
От този сорт се произвеждат свежи и приятни вина, без особена индивидуалност, по-скоро склонни към окисление. Използват се предимно в купажи при производството на качествени бели вина и значително по-рядко самостоятелно. В миналото от този сорт в България се произвеждаха значителни количества ликьорни вина.
Мерло MERLO
Tози сорт произхожда от Франция. Както u Каберне Совиньон, той е един от 5-те сорта, участващ във всички вина от района на Бордо. Отглежда се също и в Южна Франция. Много широко разпространение има във всички лозаровинарски страни в света. У нас се отглежда в цялата страна.
Гроздът е средно голям (17/11.1 см), крилат, с две крила, полусбит до рехав. Зърното е много малко (12.5/13.1 мм), почти сферично, сладко и сочно. Ципата е средно дебела, жилава, синьо-черна.
Гроздето узрява около средата на септември - около 10-15 дни по-рано от Каберне Совиньон. При високостъблено отглеждане на формировките Мозер и Омбрела се получават добри добиви. Има склонност към изресяване, особено при лоши условия по време на цъфтежа. Сравнително устойчив е на сиво гниене. По-чувствителен е на ниски зимни температури от Каберне Совиньон. Най-подходящата формировка е Шасла x Берландиери 41 Б.
Мерло натрупва достатъчно захари - 22-26%, и титруема киселинност около 6 г/куб. дм., която е по-ниска в сравнение с тази на Каберне Совинъон. Вината съзряват по-бързо в сравнение с произведените от Каберне Совинъон и като млади са по-хармонични поради по-ниската киселинност и наличието на по-меки танини. Ароматът на младите вина се описва като доминиран от нюанси, напомнящи зряла череша и синя слива. В някои райони се откриват цветни нюанси. Много добре се развиват в присъствие на дъбова дървесина, като отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който, се откриват нюансите на дъба, захаросани плодове и дим. Много характерни за старите вина от този сорт са нюансите на трюфел.
Юни Блан UGNI BLANC
Това е италиански сорт, разпространен широко във Франция, където в областта Коняк от него се произвежда прочутият френски коняк. У нас се отглежда предимно в районите на Поморие и Бургас, където от неговото грозде се получават висококачествени дестилатни виноматериали и бели сухи вина.
Гроздът е средно голям до голям (18,4/10,6 см), коничен, крилат, с едно или две крила,
едното от които е силно развито и често достига до половината от дължината на грозда. Зърното е много малко ( 14.7/14,4 мм), почти сферично. Кожицата е средно дебела, жилава, жълто-зелена. При добро узряване има бледорозов оттенък, покрита е е восъчен налеп и кафяви точици.
Юни блан е къснозреещ сорт - узрява в края на септември - началото на октомври. Поради високата родовитост при стъблено отглеждане се прави предимно къса резитба на чепове, за да се избегне претоварването на лозите с грозде, което забавя зреенето и влошава качеството. Подходяща подложка е Шасла х Берлиндиери 41 Б, както и сравнително леките, но дълбоки и достатъчно запасени с влаги почви, защото е слабо устойчив на зимни температури сорт.
У нас Юни блан натрупва от I8% до 21% захари и висока титруема киселинност от 7 до 9,5 г/куб.дм. Вината, произведени от него, са леки и свежи, с нежен, фин аромат, но не подлежат на развитие при отлежаване. Използват се предимно като дестилатни виноматериали.
.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous