Основно предимство на този начин за приготвяне на лакомството е в безкрайните кулинарни възможности, които предоставя
Лятото е сезонът, който е рекордьор по консумацията на сладолед. За основно ядене или просто за похапване - сладоледът е безспорния фаворит сред летните храни.
Кой обаче е идеалният сладолед? Домашен, купен от хубава сладкарница или от хладилната витрина на магазина? Всеки един от трите вида има своите предимства и недостатъци.
При всички случаи обаче, добрият сладолед трябва да отговаря на следните показатели:
Цената
По-евтино ли излиза да използваш машина за сладолед и да си приготвиш от лакомството у дома, или да си купиш готов от магазина или сладкарницата? Отговорът на този въпрос зависи от това какъв вид сладолед купувате и колко често и в какви количества си го приготвяте у дома.
Ако купувате често по-скъп сладолед на цена от да речем 6.00 лв. за 500 гр., твърде вероятно домашно приготвеното лакомство да ви излезе по-евтино. Естествено, значение тук имат съставките и продуктите, които използвате и които в един момент могат да изравнят стойността на домашния и "купешкия" сладолед.
Все пак не бива да забравяте, че основното предимство на домашно приготвения сладолед е не толкова по-ниската му цена, колкото възможността да експериментирате и да си приготвяте на практика неограничен брой вкусове и вариации, използвайки продуктите, които обичате. Друг плюс на домашно приготвения сладолед е факта, че можете да контролирате калориите, които съдържа чрез подбор на съставките му и по този начин да оптимизирате менюто си.
В следващите редове сме подбрали някои от най-често срещаните въпроси, свързани с приготвянето на домашния сладолед и сме се опитали да им отговорим максимално изчерпателно.
Колко време отнема приготвянето на домашен сладолед?
В общия случай, приготвянето на сладолед в машина отнема в рамките на 25-40 минути заедно с охлаждането. След това обаче, трябва да оставим сладоледа във фризера за да замръзне, което отнема от един до пет часа. Теоретично, вие можете да ядете сладоледа и направо от купата, веднага след приготвянето му. Имайте предвид обаче, че така десертът е мек и се разтопява светкавично.
Върху времето за приготовление влияние оказват и машините за приготвяне на сладолед. Някои машини приготвят мека, кремообразна структура, чието замразяване отнема традиционно по-дълго време.
Вкусен ли е сладоледът, приготвен с обезмаслени продукти?
Принципно, да. Имайте предвид обаче, че вкусът на сладоледа зависи и от това, дали съставките, които сте използвали при приготовлението му са с еднакъв процент масленост или комбинирате пълномаслени и обезмаслени продукти. При всички случаи обаче, нивото на масленост на съставките влияе върху калоричността на сладоледа. Високомаслените сметана и мляко добавят допълнителни калории.
|
Вкусът на домашно приготвения сладолед е твърде тръпчив. Защо?
Това е проблем, който понякога се среща при сладоледа, приготвен с плодове. Причината е, че процесът на замразяване отнема от сладостта на плодовете. Това може да се компенсира ако добавите малко захар.
Кой е предпочитания метод за замразяване на сладоледа?
Най-общо има два типа замразяване: ръчно или машинно. Ако замразявате ръчно, добре е да оставите съда, който ще използвате за съхранение на сладоледа за около 30-40 минути във фризера. След това го извадете, сипете сместа и разбъркайте енергично преди да го приберете във фризера.
Ако за замразяването използвате машина за сладолед, добре е сместа да е предварително охладена. За целта я оставете за около 30 минути в хладилника.
Защо сладоледът ми не замръзва в купата за замразяване?
Има няколко причини за бавното замръзване на десерта:
Трябва ли да изчакам купата за замразяване на сладоледа да придобие стайна температура, преди да я измия?
Прочетете внимателно инструкциите за употреба, преди да измиете купата. Принципно, ако преди измиването на купата я оставите да добие стайна температура, значи я подлагате на по-малки температурни амплитуди и така намалявате риска от щети. Имайте предвид, че купата за замразяване съдържа охладителната течност и рискувате да я повредите, ако я миете с прекалено гореща вода.
Съвети за приготовление на домашен сладолед
|
Коментари ( 1 общо )
anonymous
При домашния сладолед трябва да се ползва сметана (с вискока масленост), която съдържа карагненан. Кажете заместител на тази сметана?
Написан на: 01/10/2014 07:47 Докладвай този коментар
anonymous