Статия
Безопасност на храните
Eтикети на храни
Етикетите на храните трябва да съдържат минимална задължителна информация относно:
- наименованието, под което храната се продава;
- списък на съставките на храната и количество на някои от тях;
- срокът на трайност на храната и условията, при които трябва да се съхранява;
- нетното количество на предварително опакованите в отсъствие на потребителя храни;
- име/фирма, седалище и адрес на производителя или на лицето, което пуска храната на пазара, държавата на произход при храни от внос, маркировка за обозначаване на партидата, към която принадлежи храната;
- указания за употреба, ако е необходимо;
Етикети на напитки
Етикетите на напитки трябва да посочват на етикетите си най-малко:
- състав на напитката,
- срок на годност,
- наименованието и адреса на производителя или вносителя на съответния продукт
- действителното обемно алкохолно съдържание за напитки, съдържащи повече от 1,2 % vol.
Когато в състава на напитката се съдържат добавки, не е правилно да бъдат посочени само с техните Е-номера. Изискването е пред номера или наименованието да е изписана категорията им /консервант, антиоксидант, подсладител, оцветител/, от което е видно предназначението им. При наличие на подсладителя „аспартам“ Е 951, на етикета трябва да бъде изписан предупредителния текст „Източник на фенилаланин”, което означава, че може да предизвика алергична реакция при хората. При наличие в състава на някои от следните оцветители: Е 102, Е 104, Е110, Е 122, Е124 и Е 129, на етикета трябва да бъде изписано предупреждението: Може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието при децата.
Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество CCI No 2007CB16IPO006. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на сдружение „Българска национална асоциация активни потребители” и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.
Хранителна информация
Посочването на хранителна информация като енергийна стойност и съдържание на белтъчини, мазнини, въглехидрати и сол доскоро беше доброволно в ЕС, но това задължение вече се отнася за всеки хранителен продукт с някои изключения като непреработени храни от една съставка, оцет, мая, дъвки, ароматизатори, чай и др.
Хранителната информация може да се посочи под формата на таблица или по друг начин, стига да бъде ясен за потребителя
Пример за представяне на хранителна информация за зеленчукова супа чрез таблица:
Хранителна информация / Nutrition Information
|
На 100 ml Per 100ml
|
На порция / Per serving (250ml)
|
Енергия / Energy
|
56 kcal
240 kJ
|
140 kcal 600 kJ
|
Белтъчини / Protein
|
4.5 g
|
11.3 g
|
Въглехидрати / Carbohydrate
от които захари / of which sugars
|
8.8 g 1.2 g
|
22.0 g 3.0 g
|
Мазнини / Fat
От които наситени мастни киселини / of which saturates
|
0.4 g 0.1 g
|
1.0 g 0.3 g
|
Хранителни влакнини / Fibre
|
1.9 g
|
4.8 g
|
Натрий / Sodium
|
0.1 g
|
0.3 g
|
Страна на произход
В страните от ЕС е задължително да се посочва страна на произход при етикетиране на продукти от говеждо и телешко месо и за определени продукти като мед, плодове и зехтин. С нов регламент от 2010г. това изискване се прилага и за свинското, овчето, козето и пилешкото месо, а през 2014г. се очаква Европейската комисия да предложи включването на нови продукти.
Четливост на етикета
Много производители злоупотребяват с четливостта на етикетите, като включват необходимите данни в етикетите, но по такъв начин, че е практически невъзможно те да бъдат разчетени заради много малки букви или липсата на контраст между останалите цветове. Затова в ЕС се въведе изискване задължителните данни да се посочват на опаковката или на прикачен към нея етикет по начин, който гарантира ясна четливост, с размер на шрифта най-малко 1,2 мм.
Алергени
Най-новите разпоредби в ЕС предвиждат алергените да бъдат посочвани за предварително опаковани и неопаковани продукти, включително продукти от топли, студени витрини в супермаркета например.
Най-общо веществата, които са от вид да причинят алергии или непоносимост, могат да се разделят на няколко групи:
- Зърнени култури, съдържащи глутен – такива са пшеница, ръж, ечемик, овес и др.
- Ракообразни – раци, скариди, омари и др.
- Яйца
- Риба и рибни продукти
- Ядки – бадеми, лешници, орехи, кашу и др.
- Фъстъци (те са в отделна категория заради повишения риск от алергични реакции при тях)
- Мляко и млечни продукти
- Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 mg/kg
- Соя и соеви продукти
Биологични храни
Биологичните храни са продукт на биологичното земеделие, които са отгледани или преработени без използване на синтетични вещества при отглеждането като синтетични торове, пестициди, антибиотици, хормони и др. В този списък се включват и хранителни добавки (консерванти, оцветители, изкуствени подсладители) и помощни вещества при преработката. При биологичните храни е забранено използването на ГМО.
Съществуват утвърдени правила за етикетиране и реклама на биологичните продукти. Те трябва да съдържат:
- означение, отнасящо се до начина на земеделско производство
- данни за производство или внос от страна, спазваща международните изисквания за биопроизводство
- свидетелство за контрол от редовния контролен орган за производство или внос
Трябва да се подчертае, че думите „биологичен”, „екологичен”, „органичен” и съответно „био” и „еко” могат да се използват единствено за сертифицирани биологични продукти.
Обозначаване на ГМО
Храните произведени или съдържащи генетично модифицирани съставки (ГМО) са разрешени за продажба и консумация, но това трябва ясно да бъде обозначено върху етикета на съответната храна, ако съдържанието на ГМО е над 0,9% от общото съдържание на храната. Изискването важи както за пакетираните, така и за непакетираните храни и се прави, за да позволи на потребителите да направят свободен и напълно информиран избор.
В случай че храната съдържа или се състои от ГМО над 0,9% на опаковката задължително се изписват:
- количественото съдържание
- уникалният идентификатор на ГМО
- и думите „Съдържа ГМО"
Изписването трябва да бъде в размер не по-малък от 25 на сто от опаковката, с главни букви, с контрастен на останалата част от текста цвят.
Когато храната се състои от повече от една съставка, думите "генетично модифициран" или "произведен от генетично модифициран (името на съставката)" трябва да присъства в списъка със съставките в скоби непосредствено след въпросните съставки;
Можете да видите пълното съдържание на брошурата във формат PDF ТУК
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous