Статия
Акриламид в храните
Нови тестове показват, че ЕС трябва да защитава потребителите по-добре от акриламид в храните
Мащабно изследване в ЕС от потребителски организации, посочва, че е необходима по-добра защита от съдържащото се в храните съединение акриламид.
Десет потребителски организации изследваха проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид, вещество за което се предполага че е силен канцероген.. Това са чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други.
Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета, например. 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%.
Европейската асоциация на потребителите (БЕУК) призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за зеленчуковите чипсове. Макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.
Какво е акриламид?
Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни, като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120°C. Той се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата например, и аминокиселината аспаргин. Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти. Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламида индуцира болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве. Kizi играят онлайн на този сайт. Днес се играят игри на Кизи. Играйте най-добрите игри за игри Kizi.
Потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето картофи на температура над 175 ° C или когато препичат филийката си хляб.
Акриламидът се регулира в ЕС от април 2018 г. Производителите на храни, веригите за бързо хранене и ресторантите трябва да гарантират, че нивата на акриламид в техните продукти остават под показателите определени от закона.
Резюме на резултатите от изпитванията:
|
Тествани продукти
|
Допустимо количество (Mg/kg)
|
Превишаващи лимита*
|
Около лимита**
|
Средно количество акриламид (Mg/kg)
|
Картофени чипсове
|
104
|
750
|
7.7%
|
13.5%
|
457
|
Зеленчукови чипсове
|
27
|
/
|
/
|
/
|
1121
|
Пържени картофи***
|
58
|
500
|
3.1%
|
12.1%
|
266
|
Бисквити за малки деца
|
63
|
150
|
6.3%
|
12.7%
|
112
|
Бебешки храни
|
23
|
40
|
13.0%
|
0.0
|
18
|
Вафли и бисквити
От тях често консумирани от деца под 3г.
|
107
|
350
|
13.1%
|
21.5%
|
220
|
44
|
150
|
63.6%
|
11.4%
|
251
|
Разтворимо кафе
|
6
|
850
|
0.0
|
66.7%
|
730
|
Смляно печено кафе
|
21
|
400
|
0.0
|
9.5%
|
264
|
Зърнени закуски (в т.ч. царевични, овесени, оризови, ечемичени и от спелта)
|
22
|
150
|
0.0
|
9.1%
|
59
|
Зърнени закуски (в т.ч. пуканки, продукти от трици и пълнозърнести зърнени храни, пшеница и ръж)
|
32
|
300
|
3.1%
|
12.5%
|
107
|
Препечен хляб
|
32
|
350
|
3.1%
|
3.1%
|
101
|
Кракери
|
22
|
400
|
0.0
|
0.0
|
136
|
Меденки
|
2
|
800
|
0.0
|
0.0
|
126
|
Бележки:
* Надвишаващи допустимите референтни стойности, отчитайки допустимата грешка при измерване.
** Около допустимите референтни стойности, отчитайки допустимата грешка при измерване.
*** Само готови пържени картофи.
За повече информация вижте статията на Европейската асоциация на потребителите (на английски):
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 12 общо )
anonymous
Здравейте ,
Майка съм на бебе, което се храни с адаптирано мляко. Проучването ви силно ме обезпокоява! Би било повече от полезно да предоставите списък на храните съдържащи въпросното вещество!
Написан на: 12/03/2019 14:40 Докладвай този коментар
anonymous
Здравейте, моля посочете поне бебешките ибдетски стоки.
Написан на: 12/03/2019 16:35 Докладвай този коментар
anonymous
И аз това се пробвах да намеря. От линка намерих това:
https://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2019-010_more_efforts_needed_to_protect_consumers_from_acrylamide_in_food.pdf
Не пише марки.
Написан на: 12/03/2019 23:52 Докладвай този коментар
anonymous
Поредната идиотщина! Хората пазаруват марки. Посочете марките на храните!
Написан на: 13/03/2019 08:25 Докладвай този коментар
anonymous
Направените изследвания най-вероятно са за продукти , които се продават в "белите" държави от евро съюза. Представете си какво е качеството на продуктите тук в България ....
Написан на: 13/03/2019 09:40 Докладвай този коментар
anonymous
Ибал съм им п....а м....а ,баба ми да не е яла само задушено
Написан на: 13/03/2019 10:16 Докладвай този коментар
anonymous
Няма марки, защото това са пълни глупости! Отвличат вниманието от големите проблеми!
Написан на: 13/03/2019 11:13 Докладвай този коментар
anonymous
Здавейте, проучих всички промени в Европейския регламент R 1881, с който се определят норми за остатъци от замъсители в храни: НЯМА НОРМА за наличието на акриламид, не намерих такава публикация в официалното издание на регламента. Правят се проучвания. Норми за стойности не се откиха. Последните изменения на нормите в Регламент 1881 по отношение на нови видове опасности от 2018 година не се отнася за акриламид.
Написан на: 14/03/2019 04:54 Докладвай този коментар
anonymous
Здравейте,
не намирате нищо в Регламент 1881, защото за акриламид има отделент самостоятелен Регламент (EU) 2017/2158, който можете да видите тук:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:32017R2158
Написан на: 14/03/2019 12:28 Докладвай този коментар
anonymous
Важно уточнение по поставените въпроси.
1. Проблемът с наличието на акриламид не засяга всички храни и не е основателно да се безпокоите за кондензираното мляко, например.
2. Имената на изпитваните продукти могат да се намерят на интернет страниците на организациите в съответните държави. Например:
Белгия - https://decouvrir.test-achats.be/2019/offre?_ga=2.115507970.568797031.1552556762-825805425.1552556762&cop_id_c=StBox403&par_id_c=Download&prm_id_c=0388
Франция - https://www.quechoisir.org/comparatif-acrylamide-dans-l-alimentation-coup-de-sonde-dans-83-produits-n63651/
Холандия https://www.consumentenbond.nl/webwinkel/consumentengids/consumentengids-nr.-3-2019-kortingscode
Написан на: 14/03/2019 16:13 Докладвай този коментар
anonymous
https://www.gamesdonkey.com
Написан на: 17/04/2020 00:16 Докладвай този коментар
anonymous
<a href=https://enhanceyourlife.mom/>buy priligy tablets</a> 200 CONJUNSIG COLPHAR Gotas Fco
Написан на: 16/10/2024 12:12 Докладвай този коментар
anonymous