Статия
Значение на месото за здравословното хранене
Понятието „здравословно" не изключва понятието „вкусно". Месото и месните продукти са важни компоненти от хранителния прием и са основен елемент на балансираното хранене. За да се храним здравословно, трябва да приемаме месо, защото то съдържа незаменими аминокиселини - важен фактор за белтъчния синтез.
За да има белтъчен синтез в човешкия организъм, всички аминокиселини трябва да бъдат в наличност едновременно. Основните аминокиселини се определят като есенциални. Те не се синтезират в човешкия организъм и това налага приемането им с храната. Това означава, че при липсата на една от тях няма да се осъществи белтъчен синтез. Месото е пълноценна храна по отношение на съдържанието на аминокиселини. То може да се приема под различни форми: свежи меса, предназначени за готвене; смлени полуфабрикати; колбаси; шунки или сурово сушени деликатеси.
МЕСНИ СУРОВИНИ
Месните суровини се влагат съгласно утвърдената документация. Те оказват съществено влияние върху вкуса и консистенция на готовия продукт. Основните продукти от животински произход, които се влагат при производството на колбаси и деликатеси, са изброени по-долу със специфичните характеристики в състава им:
Свинско месо
|
- Добъризточник на витамини от група В - В1, В2, В3 и В6
- Високо съдържание на минерали - цинк и фосфор
- Относително високо съдържание на наситени мастни киселини, обуславящо и по-високата калоричност на свинското месо
|
Месо от едри преживни животни(телешко и говеждо)
|
- Сравнително ниско съдържание на мазнини
- Добър източник на витамини от група В и най-вече витамин В12
- Високо съдържание на минерали - желязо, магнезий, фосфор и цинк
|
Месо от дребни преживни животни(агнешко, овче и др.)
|
- Добър източник на витамини от група В, като подобно на телешкото е богато на витамин В12
- Високо съдържание на минерали - магнезий, фосфор и цинк
- Умерено съдържание на мазнини
|
Птиче месо (пилешко, пуешко и др.)
|
- Ниско съдържание на мазнини, като преобладават ненаситени мастни киселини
- Патешкото и гъшето се характеризират с по-високо съдържание на мазнини, но заедно с това и с по-високо съдържание на минерални вещества
- Богато е на мастно разтворими витамини А, D и Е
|
Все по-често върху етикетите на различни колбаси срещаме абревиатурата МСМ - механично сепарирано месо. Добива се от различни видове животни, най-често птици. Трудни за обезкостяване меса и кости се подават под високо налягане към сепарираща машина. Получената маса се нарича сепарат.
ВАЖНО Е ДА ЗНАЕМ
Законодателството, касаещо безопасността и качеството на храните, е общоевропейско. Месните суровини с произход Европа (в т.ч. и българските) са произведени съгласно Регламент ЕС 853/2004, определящ специфичните изисквания за хигиена на хранителните продукти.
ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Прясно месо - месо, което не е преминало никаква преработка освен охлаждане, замразяване или бързо замразяване. (Източник: Регламент ЕС 853/2004)
Съществено значение има срокът на годност на предлаганите месни суровини. Ако използваните замразени такива се влагат в рамките на заложения от производителя срок на годност, те носят характеристиките на прясно месо и са абсолютно безопасни за консумация.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous