Статия
Механично отделено месо
Често потребителите се питат какво месо има в колбасите. Верният отговор най-често е "машинно отделено месо". Научете какво представлява какви са изискванията към него?
Химичният състав на месото зависи от вида на животните, от които е получено, и от съотношението на тъканите в него. Мускулната и мастната тъкан се отразяват благоприятно върху хранителната стойност на месото, защото съдържат основните хранителни вещества, а съединителната, костната и хрущялната — неблагоприятно.
Механично отделено месо
Механично отделеното (обезкостено) месо (МОМ - наричано още "прат" или "баадер") е продукт, получен при отделяне на остатъчната част от месото от костите или труповете на животните, като се използват механични средства, при което нормалната структура на мускулните влакна се унищожава или се променя по начин, по който месото не може да се сравни с обикновеното месо.
Използваните методологии за получаване на МОМ се различават помежду си, което води до продукти, които са много различни по отношение на визуалните и микроскопските аспекти и качествените им характеристики.
Методи за производство на МОМ
Налягането, използвано при различните технологии, е различно при различните използвани машини и характеристики. За производството на МОМ при ниско налягане се използва налягане под 100 бара, докато за производството на МОМ при високо налягане се използва от 100 бара до 400 бара. От общото количество на произведеното през 2007 г. МОМ, произведено при високо налягане, е представлявало 77 % от тях, а МОМ, произведено при ниско налягане — 23 %. По отношение на видовете животни 88 % от МОМ се получава от домашни птици, а 12 % — от свине.
На вид МОМ, получено при високо налягане, изглежда като продукт с характерна и особено кашеста текстура, което е резултат от унищожаването или промяната на структурата на мускулните влакна. С другите технологии (МОМ, получено при ниско налягане) може да се получи продукт, който не може или трудно може да се разграничи по външен вид от мляното месо.
Може да се наблюдава голямо разнообразие в изменението на вътрешната структура на продукта в зависимост от различните използвани производствени характеристики.
Предназначение на МОМ
MОM, получено при ниско и високо налягане, най-често се използва за храни, предназначени за консумация от човека, като ограничено количество MОM, получено при високо налягане, се използва за храни за домашни любимци.
Някои посочват, че МОМ, получено при ниско налягане, се използва за месни полуфабрикати (например кюфтета). Други посочват, че за производството на месни продукти се използва само МОМ, получено при ниско налягане, а МОМ, получено при високо налягане, се използва само за производството на храни за домашни любимци.
Потребители
Качеството на месните продукти е въпрос от съществен интерес за потребителите, така че те са загрижени за съдържанието на месните продукти на пазара. По правило МОМ може да се използва само в подложени на топлинна обработка месни продукти, произведени в одобрени предприятия. Въпреки това при определени условия МОМ, получено при ниско налягане, може да бъде използвано и в месни полуфабрикати, които не са предназначени за консумация след топлинна обработка.
Използването на кости или на необезкостени разфасовки от говеда, овце и кози за производството на механично обезкостено месо е забранено във всички държави-членки.
Изследване на МОМ
По искане на Европейската комисия, Експертна група по биологични опасности на Европейския орган за безопасност на храните е възложено да изготви научно становище за рисковете за общественото здраве, свързани с механично разфасовано месо, получени от домашни птици и свине. Целта на това изследване е да се идентифицират рисковете за общественото здраве, свързани с механично отделеното месо (МОМ), различните видове от свинско и пилешко месо и да се сравнят с прясното месо, мляното месо (кайма) и месните заготовки (не-МОМ). Рисковете от микроби в механично обезкостеното месо се очаква да бъдат подобни на тези в прясното, мляното месо и месните заготовки, въпреки че рискът от микробния растеж се увеличава със степента на разграждане на мускулните влакна, чрез този начин на разделяне под налягане.
Въз основа на сега действащия регламент на ЕС, ниско и високо налягане МОМ продукти са определени в съответствие с изменение на костната структура и съдържание на калций. Горната граница на ЕС за ниско налягане МОМ е 100 mg/100 грама калций. MОМ с концентрация калций над този праг, се счита за високо налягане МОМ. Различните тълкувания на определението на МОМ е довело до МОМ продукти с ниско налягане, които се считат като месни заготовки от някои държави-членки.
Затова ЕОБХ е помолена да издаде научно становище относно рисковете за общественото здраве, свързани с различни видове МОМ (високо и ниско налягане).
Препоръки от изследването
Експертната група по биологични опасности препоръчва класификацията на сурово месо след обезкостяване да се прави на базата на определени параметри в крайните продукти, като например съдържание на калций. Нова терминология може да бъде необходима за ниско и високо налягане MОM, защото технологичния напредък доведе до продукти с ниско налягане, приличащи на мляно месо.
Освен това се препоръчва, за да се подобрят методите за идентифициране МОМ, трябва да се предприемат проучвания със специфичен дизайн за събиране на данни, получени чрез стандартизирани методи за потенциални показатели, особено калций и холестерол. И накрая, трябва също да се предприемат проучвания за диференциация на МОМ от други месни продукти въз основа на анализа на комбинация от различни параметри (химични, физични и др.)
Продукт
|
Цвят в толуидиново синьо
|
Цялост на мускулните влакна
|
Наличие на мускулни блокове
|
Ивици от влакна
|
Наличие на хиалинен хрущял
|
Разпръснат протеин
|
Мляно месо
|
розов / пурпурен
|
предимно непокътнати
|
лесно видим
|
видим при високо увеличение
|
обикновено няма, но е възможно да присъства части от хрущял или кост
|
някои разпръснати протеини - обикновено под 20%
|
Ръчно обезкостено месо
|
розов / пурпурен /
син
|
предимно непокътнати
|
лесно видим
|
видими при високо увеличение
|
фрагменти от кост понякога се намират
|
частично присъстват при ниска част от пробата (<20%)
|
Ниско налягане (Механично обезкостено месо) МОМ
|
сходен с мляното месо, но цвета може да е по- люляков
|
много непокътнати но се увеличава раздробяване от влакна
|
налични са, но по-малко отколкото в мляното месо
|
някои ивици са видими при високо увеличение
|
често присъства
|
значително количество разпръснати протеини, варира според вида месо и машина
|
Високо налягане (Механично обезкостено месо ) МРМ
|
увеличение на зелен / син често се наблюдава оцветяване
|
много малко видим
|
видимо няма
|
понякога се наблюдават
|
обикновено присъства
|
предимно разпръснати протеини с малко непокътнати мускулни структури
|
Кратък речник
- "Прясно месо" е месото, което не е минало през друг процес на консервиране освен охлаждане, замразяване или бързо замразяване, включително месо, което е във вакуумна обвивка или е обвито в контролирана среда..
- "Мляно месо" е обезкостено месо, което е смляно на парченца и съдържа по-малко от 1 % сол.
- "Предварително обработено месо" е прясно месо, включително месо накълцано на парченца, към което са добавени хранителни продукти, подправки и добавки или което е преминало през процеси, които не са успели да изменят вътрешната структура на мускулните влакна на месото и не са премахнали характеристиката му на прясно месо.
- "Механично обезкостено месо" (МОМ) е продуктът, получен чрез отделяне на месото от костите след обезкостяване или от труповете на домашните птици като се използват механични средства, водещи до нарушаване или изменение на структурата на мускулните влакна.
- "МОМ под ниско налягане": МОМ, при което се използва технология, която не нарушава цялостта на костите, при което съдържанието на калций остава близко до това на мляното месо.
- "МОМ под високо налягане": MОM произведен чрез технологии различни от тези използвани при МОМ под ниско налягане.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 17 общо )
anonymous
Peculiar article, totally what I was looking for.
Вижте и страницата ми
https://shikhadabas.com/2024/01/15/21-cbd-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%B8-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%82/ 5 пълноспектърно cbd масло
=4=7=q
Написан на: 20/01/2024 00:02 Докладвай този коментар
anonymous
Many thanks, this website is really beneficial.
Вижте и страницата ми
https://ymparts.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=519855 онлайн маркетинг стратегии
=777?
Написан на: 20/01/2024 02:13 Докладвай този коментар
anonymous
I value the details on your websites. Appreciate it!
Вижте и страницата ми
https://leifglyde11165.bravesites.com/entries/general/Five-Steps-To-Seo-Of-Your-Dreams Технология SEO 3.0
=777?
Написан на: 20/01/2024 03:22 Докладвай този коментар
anonymous
Thank you! It is an wonderful site!
Вижте и страницата ми
https://anotepad.com/note/read/dt7cj6a6 SEO оптимизатор
=777?
Написан на: 21/01/2024 19:08 Докладвай този коментар
anonymous
Superb Website, Carry on the useful work. Appreciate it!
Вижте и страницата ми
http://uprightmedia.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=92417 Одит на сайта
=777?
Написан на: 22/01/2024 13:58 Докладвай този коментар
anonymous
Awesome website you have got in here.
Вижте и страницата ми
https://garmakaran.ir/%D8%A7%D8%AC%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%AC%D8%AA-%D9%87%DB%8C%D8%AA%D8%B1-%D9%85%D9%88%D8%B4%DA%A9%DB%8C/ онлайн маркетинг стратегии
=777?
Написан на: 22/01/2024 14:27 Докладвай този коментар
anonymous
Great web page you have there.
Вижте и страницата ми
https://botdb.win/wiki/User:KathrynDagostino SEO оптимизация
=777?
Написан на: 22/01/2024 22:24 Докладвай този коментар
anonymous
Keep up the great job and generating the group!
Вижте и страницата ми
https://www.yjpaper.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=1137364 SEO услуги
=777?
Написан на: 22/01/2024 22:51 Докладвай този коментар
anonymous
Exceptionally user pleasant site. Tremendous info readily available on few clicks.
Вижте и страницата ми
http://www.acadiadesignnw.com/dirty_old_shirt-png/ висококачествено съдържание
=777?
Написан на: 23/01/2024 07:23 Докладвай този коментар
anonymous
thank a lot for your site it aids a great deal.
Вижте и страницата ми
http://opensug.s1009.xrea.com/discuss/profile.php?id=25217 създател на връзки
=777?
Написан на: 23/01/2024 16:02 Докладвай този коментар
anonymous
You've got one of the better internet sites.
Вижте и страницата ми
http://easytrans.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=438833 SEO услуги
=777?
Написан на: 23/01/2024 16:24 Докладвай този коментар
anonymous
How are you, awesome online site you've going here.
Вижте и страницата ми
http://xn--ok0b90i33r.xn--3e0b707e/rooftile/gnuboard/bbs/board.php?bo_table=bbs&wr_id=428287 Дизайн на сайта
=777?
Написан на: 23/01/2024 23:48 Докладвай този коментар
anonymous
Especially helpful look ahead to returning.
Вижте и страницата ми
https://www.audioguy.co.kr/community/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=102587 копирайтър
=777?
Написан на: 24/01/2024 00:13 Докладвай този коментар
anonymous
Really, such a helpful websites.
Вижте и страницата ми
http://genbody.co.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=835443 Поддръжка на сайта
=777?
Написан на: 24/01/2024 07:35 Докладвай този коментар
anonymous
Your information is amazingly unique.
Вижте и страницата ми
https://ohio.budtrader.com/author/latashayeagerq/ SEO съдържание
=777?
Написан на: 24/01/2024 07:59 Докладвай този коментар
anonymous
Kayleigh Wanless Pornstar It's Not As Hard As You Think Playboy Playmate
Написан на: 31/10/2024 07:23 Докладвай този коментар
anonymous
See What Tattooed Pornstars Tricks The Celebs Are Utilizing tattooed pornstars (https://skaarup-hay.technetbloggers.de/)
Написан на: 03/11/2024 13:23 Докладвай този коментар
anonymous