Статия
Как да изберем вкусен козунак
Преди да купите, информирайте се
Всички обичат вкусен козунак за Великден. Но не винаги имат време и сили да приготвят домашен козунак. Какво трябва да знаем, за да си купим наистина качествен козунак?
Качественият козунак
Тайната на качествения козунак се крие в добрите продукти, правилно подбрани и забъркани с много старание и търпение. Някои производители обаче решават, че не е нужно да залагат на качество и добро име, за да имат клиенти и догодина, а прибягват до трикове, които намаляват производствената цена, но заедно с това и качеството. Много хора може и да се изненадат, но най-качественият контрол върху подобни практики се извършва не от някой друг, а от потребителя. Той е този, чийто интерес е най-силно засегнат, и затова е най-чувствителен към теми като качество и цена на продуктите. Той е този, който за пореден път ще се въоръжи с лупа и ще тръгне към магазина...
Какво има в козунака
Козунакът е вид хляб, в който има повече захар и мазнина. В него определено нямат място подобрители, консерванти и оцветители. Оцветители като Е103 и Е105, консерванти от Е200-Е299 са се срещали в готови козунаци. Причината е срокът на годност и външният вид. Дългият срок на годност на етикета на продукта винаги трябва да навежда потребителя на мисълта, че козунакът съдържа консерванти.
Козунакът трябва да се прави от натурални продукти, а не от изкуствени прахообразни смеси, заместващи брашното.
Съвети за покупка
Добрите козунаци имат срок на годност от 3 до 4 дни. Оптималното им съхранение е на 18 градуса. Тази информация трябва да се намира на етикета на продукта.
Добрият козунак има мирис и цвят, които максимално се доближават до домашния. Този вид хляб, поради естеството на тестото и замесването, трябва да се цепи на конци при разчупване. Ако структурата му е гладка и ронлива, това почти сигурно означава, че е забъркан от смеси.
Козунаците се купуват от магазини и фурни, притежаващи необходимите документи за тази дейност. Няма кой да гарантира за качество и безопасност на козунак, купен на улицата.
Цената също може да е показателна при избора. Ако продуктът е твърде евтин, едва ли производителят е имал възможност да използва качествено брашно, мляко и масло.
Как да разпознаем добрия козунак?
• Срок на годност 3-4 дни • Не е съмнително евтин • Няма подобрители на етикета • Цепи се на конци при разчупване • Има жълтеникав, но не ярко жълт цвят
|
Домашна рецепта
И все пак. Веднъж в годината е Великден. Защо да не му отделим един ден и да не приготвим уникален и вкусен хляб. За ентусиастите, ето и изпитана домашна рецепта:
Съставки за 3 кг:
3 кг брашно
30гр мая
18 яйца
900мл прясно мляко
900гр захар
300гр масло
150мл олио
3бр ванилия
3ч.л. ром
1 ½ кора от лимон
Индийско орехче
200гр орехи (бадеми)
200гр стафиди
Начин на приготовление
Вечерта. Стафидите се накисват във вода, изцеждат се сутринта и се овалват в брашно.
Сутринта фурната се пуска на 350 градуса и вратичката й се оставя отворена. Помещението, в което ще се месят козунаците, трябва да е затворено, за да се затопли. Брашното се пресява три пъти. С миксер се разбиват половината прясно мляко, яйцата, захарта, ванилията, ромът, лимонената кора и малко настъргано индийско орехче. Останалата част от млякото се затопля. На пипане трябва да е приятно топло. В него се добавя маята и 1 с.л. захар и се гребва от пресятото брашно до получаване на гъста боза. Поръсва се с брашно, за да не хване коричка.
Пресятото брашното, сместа с яйцата и млякото с маята се слагат на печката да се затоплят и маята да втаса, докато увеличи обема си с ¾.
След втасването на маята, тя се прибавя към брашното заедно с яйчената смес и стафидите. Сместа се обърква. Маслото и олиото се затоплят, ръцете се потапят в мазнината и на намазнена маса започва месенето. Меси се 30 минути. Накрая тестото се удря в масата 33 пъти. След това се връща в съд да втаса, който се поставя върху скаричка на един от котлоните на печката (изключен). Покрива се с кърпа и започва да втасва, докато увеличи два пъти обема си (около 2 часа).
Подходящи съдове (тави, тенджери) се намазняват с олио и когато тестото втаса, се правят плитки и се слагат в тези съдове за второ втасване. Намазват се с жълтък и се поръсват със захар, орехи (бадеми).
Първият козунак се слага на котлона и когато увеличи два пъти обема си, се поставя във фурната на 180 градуса за 40 минути. На 30-та минута може да се провери с дървена пръчка дали е опечен и се слага фолио, за да не загори отгоре. Допича се и пак се проверява с пръчката. Ако по пръчката залепва тесто, се допича още 7 минути, покрит с фолио и пак се проверява.
Тенджерата на готовия козунак се увива със студени, мокри кърпи и се слага на студена повърхност да изстива. След 30 минути се вади от тенджерата, като предварително се отлепва отстрани с нож.
Когато козунакът се извади от фурната, другият веднага се слага да се пече, а следващият се поставя на котлона да втасва.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous