• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

Посетете нашия Форум

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • COVID 19
    • Как да избираме дезинфектант
    • Какъв дезинфектант - течност/спрей или гел
    • Как да разпознаем истинските дезинфектанти
    • Дезинфекция в търговските обекти. Какво трябва да знаем?
    • Кога да използваме ръкавици за предпазване от коронавируса
    • Какво да правим при отменено или отложено събитие бъде заради пандемията от COVID-19
    • Как да постъпим при отменено или отложено туристическо пътуване поради Коронавирус
    • COVID-19: полезни ли са пулсовите оксиметри
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Спорт и отдих
    • На ски
    • Авто гуми
    • Автомобили
    • Екскурзии
    • Спорт
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2019
    • БЮЛЕТИН АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ 2020
    • БЮЛЕТИН АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ 2021
  • Статии

  • Тест

Анкета

Трябва ли да се публикуват марките на опасни храни и стоки?

ДА, при наличие на обосновани съмнения за опасност
ДА, но само когато безусловно се докаже, че стоката е опасна
НЕ, така се накърняват правата на производителя
НЕ, контролните органи трябва да работят на спокойствие

Гласувай

Начало > Храни > Други > Статии > Как да намалим акриламида у дома

Още по темата:

ТЕСТ – какво съдържат пакетираните сандвичи

Жива ли е туршията?

Какъв шоколад купуваме

Статия

Как да намалим акриламида у дома

15/03/2019
Tweet
photo

   Акриламидът в храните се образува при реакция между аминокиселината аспаргин и нискомолекулни редуциращи захари. Условието е да има температурна обработка на храната при над 120 градуса.

     Аспаргинът е незаменима аминокиселина, градивна част на белтъците и се съдържа във всички храни, в някои в по-големи количества. Той не може да бъде премахнат лесно, но в определени случаи концентрацията му може да бъде  редуцирана чрез подходяща обработка. В домашни условия, или в ресторантите, количеството му не може да бъде намалено.

    Редуциращи захари са глюкозата, фруктозата и много други прости въглехидрати. Не трябва да се забравя, че пчелния мед се състои също от глюкоза и фруктоза. Редуциращи захари има в редица храни с високо съдържание на скорбяла/нишесте като картофи и зърнени – ръж, пшеница, ечемик и др. Редуциращите захари се използват широко в промишлеността като добавки в  различни храни затова потребителите трябва внимателно да четат етикетите на продуктите които купуват, особено на тези които ще използват за пържене или печене. Отбелязването на добавените в храните захари на етикетите е задължително! Нередуциращи захари са обикновената захар, декстрозата и изкуствените подсладители и те не водят до образуване на акриламид при температурна обработка.

 

Храни от пържени и печени картофи

   В картофените чипсове, пържените и печените картофи се натрупва най-много акриламид при температурна обработка. Ако спазвате описаните по-долу прости съвети можете да намалите нивото на опасното съединение около 2 до 5 пъти.
 - Не влагайте загнили, натъртени или на петна картофи;
 - Изхвърляйте малките неузрели грудки и покълналите картофи. Въздържайте се от използването на много стари картофи, например тези от по-миналия сезон;
 - Съхранявайте картофите при температура над 6 градуса, т.е. задължително извън хладилник;
 - Сред обелване и нарязване накиснете картофите за 30 до 120 мин. в хладка питейна вода и след това изплакнете. Така отмивате разтворимите във вода редуциращи захари;
  - Преди пърженето/печенето отделете и изхвърлете най-малките и тънки резенчета които обикновено бързо прегарят;
  - В ресторантите понякога картофите се поръсват със захари след бланширането или преди пържене/печене. Не го правете! Ако все пак много държите да получите по-тъмен цвят използвайте само декстроза;
  - Затоплете фритюрника или фурната преди използване. Така намалявате времето за температурна обработка;
  - При пържене на картофи температурата на маслото трябва да е в диапазона 160 и 175 °C и 180 и 220 °C при печене на фурна;
  - Не допускайте загаряне и прегаряне. Обирайте от мазнината в фритюрника останалите след пърженето дребни частици и прегорели трохи;
 - Приготвяйте картофите до придобиване на златистожълт цвят. Потъмняването и покафеняването са свидетелство за натрупване на опасния акриламид;
  - Препоръчително е ресторантите да разполагат с инструменти за готвачите, с които се гарантира използването на подходящи методи на приготвяне, както и да предоставят оборудване (например таймери, термометри, криви на пържене, цветови схеми (например на USDA/Munsell) и като минимум ясни изображения на цветовете на сготвения краен продукт.

 

Зърнени и тестени изделия и печива

     В тази категория попадат всички домашно приготвени тестени и сладкарски изделия, хляб, зърнени храни, бисквити и др., които се приготвят чрез топлинна обработка. Не забравяйте, че често при такива храни се използват предварително термично третирани суровини. При многократните топлинни обработки количеството на акриламида се повишава при всяка от тях. Няма единна и универсална препоръка и при отделните видове храни има специфики които трябва да бъдат отчитани при готвенето.

 - При подбора на суровините имайте предвид, че оризовото и царевичното брашно водят до по-ниски количества акриламид. Най-много от се натрупва при използване на ръж и овес;
 - По възможност добавайте повече вода в суровините и продуктите;
 - В храните които се влагат сиропи не използвайте глюкоза, фруктоза, и/или глюкозо-фруктозен сироп. Замествайте с обикновена захар;
  - Пчелният мед никога не се добавя в храни които ще претърпят температурна обработка!
  - За набухвател при печивата заместете амониевия бикарбонат със смес от натриев бикарбонат и подкислители;
  - В ресторантите тестото може да се третира преди печене с ензима аспаргиназа – преди това внимателно прочетете инструкциите на конкретния препарат;
  - При приготвяне на хляб трябва да се удължи времето на ферментиране. Това води до намаляване на редуциращите захари и съответно на акриламида в готовия продукт.
  - При печене на хляб и тестени изделия се стремете да намалите температурата и скъсите времето на обработка. С предимство е намаляване на температурата;
  - Трябва да се избягва препичането на коричката до тъмен цвят, както и загарянето на печивата;
 - В ресторантите е уместно използването на цветови схеми, снимки и други указания за степента на температурна обработка и готовност на храните;

 

   Имайте предвид, че за хранителната индустрия са в сила редица препоръки които не са споменати в този материал. По-подробна информация може да бъде намерена в Регламент 2158/2017 на ЕС.

    Повече по темата за промишлените храни вижте и в нашата статия Акриламид в храните.

Tweet

Коментари ( 5 общо )

anonymous

anonymous

Финансова помощ

Ние предоставяме на всички финансова помощ и предложение за заем за всички, които се нуждаят. Ако имате проекти за реализация, имате нужда от инвестиции във вашия бизнес или имате нужда от заем за лични разходи, ние предлагаме на ваше разположение важен капитал за всички ваши проекти. Не се колебайте да се свържете с нас, за да бъдем удовлетворени възможно най-скоро.

Нашият имейл: giampmartucci@gmail.com

Написан на: 15/11/2019 23:13 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Финансова помощ

Ние предоставяме на всички финансова помощ и предложение за заем за всички, които се нуждаят. Ако имате проекти за реализация, имате нужда от инвестиции във вашия бизнес или имате нужда от заем за лични разходи, ние предлагаме на ваше разположение важен капитал за всички ваши проекти. Не се колебайте да се свържете с нас, за да бъдем удовлетворени възможно най-скоро.

Нашият имейл: giampmartucci@gmail.com

Написан на: 15/11/2019 23:14 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Аз предоставям килър и заредено оръжие да се гръмнете с вашия спам. Кажете къде ви е офиса и ще ви изтребим до крак.

Написан на: 15/12/2019 01:20 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Our platform can issue co-branded Master Card and UnionPay (UPI) cards under stored value license (SVF) and top-up them by using bank transfer or cryptocurrency (BTC, ETH, LTC or token).

Proprietary crypto to fiat infrastructure and application programming interface (API) create a B2C consumer solution for fast converting of crypto into fiat within minutes and deposit to the clients card within an hour.

More information at the link https://goo.su/0Dy3

Написан на: 22/01/2020 06:12 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

FRЕЕ TО JОIN & FRЕЕ TО USЕ WITH CASUAL SЕX HЕRЕ FUCK MЕ TОNIGHT HANDSОMЕ! LООKING FОR A GIRL FОR ОNЕ NIGHT?
http://hotgirlsforyou.site/

Написан на: 11/03/2020 14:12 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Форум |
  • Институции |
  • Законодателство |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Проекти |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia