Тест
ТЕСТ Краве сирене (2016)
Какво се случва с българското сирене?
За едно десетилетие българските производители са на път да съсипят вековна репутация създадена от българската хранителна традиция.
Българското бяло саламурено сирене е един от малкото хранителни продукти, наред с киселото мляко, с които България можеше да се гордее и да налага пред света като част от своята културна идентичност. За съжаление за около 10 години сме на път дълготрайно да съсипем имджа си и да станем нарицателен синоним на лошо качество и злоупотреба с доверието на потребителите. Активни потребители изпита качеството на краве сирене четири пъти през годините 2005, 2008, 2011 и 2016 като тенденциите са за регистриране на все повече продукти с влошено качество. На тези процеси категорично трябва да се сложи край или все повече български потребители трайно ще се обърнат към вносните храни.
Сирене или имитиращ продукт
Едва ли някой ще се изненада, че при 6 от 36 продукти установихме наличие на немлечни мазнини. Това означава е, че имитиращ продукт се представя като сирене, което е много сериозна измама към потребителите и трябва да се санкционира своевременно. В един от тях чуждите мазнини са 100%, което означава че това е продукт на инженерната химия, в който млякото напълно отсъства.
Отново се налага да повдигнем въпроса, доколко ефективен е контролът върху спазването на изискванията за обозначаване и продажба на имитиращи продукти в България и какво не достига на контролните органи да си вършат успешно работата. Ако всеки шести продукт в магазините е с добавени чужди мазнини, какво ли ще открием в сиренето в детските градини, училищни столове, болници или обществени заведения? Най-добре е при съмнения гражданите да подават сигнали до директори, кметове или общински съветници, за да се инициират повече проверки в такива заведения.
Колко струва водата
Отчетливо негативна е тенденцията водното съдържание да се увеличава през годините. Така например през 2005 година нито един продукт не е съдържал повече от 55% вода, през 2008 регистрирахме над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 във всеки втори продукт.
Прясно или сухо мляко
Данните от проучването поставят съмнение, макар и по косвен път, че при производството на някои марки се влага сухо мляко. Тъй като сухото мляко е силно обезмаслено, стойностите на общите мазнини в сирене произведено със сухо мляко са много ниски, а водното съдържание е над 60%.
Степен на зрялост
Процесът на зреене на различните видове сирене се обуславя от технологичната обработка и определя в много голяма степен вкусовите показатели на сиренето. Според БДС 15:2010, степента на зрялост за сиренето трябва да е не по-малко от 14,0%. Неузрялото сирене е с по-ниска хранителна стойност и може да съдържа и вредни микроорганизми. При 26 от 36 марки зрелостта е под 12,6%. Очевидно е, че постигането на по-висока степен са зрялост е основното предизвикателство пред повечето производители занапред. Това би спомогнало за повишаване на имиджа на българското сирене като цяло и създава предпоставки за успешно развитие на износа в други държави.
Малко утешение
Проучването не установи нито един продукт със завишено съдържание на сол (над 3.5%) или наличие на антибиотици. На пръв поглед този факти би трябвало да ни зарадва, но от друга страна той може да е показателен и за обстоятелството, че всички отклонения от добрите практики имат икономическа цел – поевтиняване на продукта. Тъй като от добавянето на сол не може да се намалят разходите, никой не го прави. Липсата на антибиотици пък говори за това, че фермерите са толкова притиснати до стената, че дори не злоупотребяват с профилактично даване на антибиотици, което е проблем в много държави.
Какво може да се направи?
● БАБХ да провежда регулярни тестове на продукти от търговската мрежа с участието на заинтересовани страни (производители-конкуренти и потребители);
● Министерството на икономиката (провежда политиката за защита на потребителите в България) да изготви и финансира програма за независими тестове на продукти от независими потребителски организации;
● Ощетените производители могат да сезират КЗК за прилагане на нелоялна конкуренция;
● Намаляването на ДДС за основни храни ще спомогне за предлагане на качествени продукти на по-ниски цени
|
Как тествахме? (Методология на изпитването)
В теста участват 36 продукта бяло саламурено сирене.
Закупуване на проби за изпитване: април-май 2016г.
Тествани са следните показатели:
Физико-химични показатели (лабораторно изпитване)
Измерени са според изискванията на съответните стандарти:
Водно съдържание (сухо вещество) – определя се по БДС 1109:1989 Мляко и млечни продукти. Метод за определяне на водно съдържание и сухото вещество;
Съдържание на протеин и степен на зрялост – определя се по БДС EN ISO 8968 – 1 Мляко. Определяне съдържанието на азот. Част 1. Метод на Келдал;
Съдържание на сол и калций – определя се по OES-ICP - inductively coupled plasma optical emission spectroscopy;
Съдържание на мазнини – определя се по ISO 3433 (Метод на Van Gulik);
Определяне на немлечни мазнини – триглицериден профил съгласно ISO 17678/2010.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 69 общо )
anonymous
Поздравления за свършената работа! Браво!
(Не видях легенда за оцветяванията в таблицата.)
Написан на: 17/05/2016 14:27 Докладвай този коментар
anonymous
Оцветяванията са посочени за всеки един от показателите в легендата. Поздравления!
Написан на: 17/05/2016 14:30 Докладвай този коментар
anonymous
Извинете, но и аз не виждам легендата за цветовете
Написан на: 17/05/2016 14:35 Докладвай този коментар
anonymous
Никаква работа не е свършена.
Къде е количеството на CaCl2 ( Калциев дихлорид ) ?!
Записали сте "Сол" - точно както правят селските продавачи, за да замажат реално опасната субстанция ако е в големи количества.
Написан на: 17/05/2016 14:58 Докладвай този коментар
anonymous
На всичкото отгоре верните селски гъзолизци са написали гордо че в зелено са с голямо съдържание на Калции, а читателя не си дава сметка че в това "ГОЛЯМО" съдържание влиза количеството Калции от CaCl2, което си е все едно да ти рекламират заболяване.
Супер селски анализ.
Докато не се покаже реалното количество CaCl2 във всяко сирене - това си е чисто и просто едно душене на конкуренцията.
Написан на: 17/05/2016 15:02 Докладвай този коментар
anonymous
В коя лаборатория са направени изпитванията?
Написан на: 17/05/2016 15:08 Докладвай този коментар
anonymous
Само да споделя, гръцкото сирене от Лидл, което тук давате че му няма нищо, напълно се разтопи на сирене по шопски , че и нагарчаше, отврат, сигурна съм че е пълно с палмово масло. А не е евтино:)
Написан на: 17/05/2016 15:13 Докладвай този коментар
anonymous
Благодаря за информацията.Не спирайте да им правите проверки.
Написан на: 17/05/2016 15:17 Докладвай този коментар
anonymous
Не купувам нито 1 от изброените, как избрахте точно тези?
Написан на: 17/05/2016 15:39 Докладвай този коментар
anonymous
и... браво, чудесно!!!! :) ам.. само имам едно питане... къде са маджаров, лакрима, данонците, и т.н. от "големите"?! защо ги няма в тук!? или някой си е платил да накиснат малките и...
Написан на: 17/05/2016 15:54 Докладвай този коментар
anonymous
Добре де вместо да обиждате анонимно, защо не се свържете с хората и не предложите сътрудничество, като сте толкова учени. Все пак това е организация на потребители не на химици.
Написан на: 17/05/2016 15:55 Докладвай този коментар
anonymous
Да, и на мен ми беше интересно да разбера за пакетираното сирене "Маджаров"
Написан на: 17/05/2016 15:57 Докладвай този коментар
anonymous
Благодаря за информацията. Надявам се да продължите и с кашкавалите. А някога може би с вината и гроздовата ракия в България, дали и доколко се правят от грозде?
Написан на: 17/05/2016 16:07 Докладвай този коментар
anonymous
Един куп неизвестни марки, а популярна марка като "Ситово" не видях.
Нямаше да е зле тия данни да са в някакъв по-текстов формат, че да може да се търси. От всички възможни представяния, най-безумното е в картинка.
Написан на: 17/05/2016 16:33 Докладвай този коментар
anonymous
Пълен фарс! Някакво си изследване, ама ДАНОН, примерно не го виждаме ?! Защо ли ? Ама то не е само Данон, не виждаме и други гоооооолеми производители....
Като се замисля, сигурно има логика. Ако Данон ти плаща изследването и не само, е коректно да правиш каквото са ти казали !
А инак казано, вие сте "ПЪЛНИ СМЕШНИЦИ" !
Написан на: 17/05/2016 16:34 Докладвай този коментар
anonymous
Аз съм много доволна от сиренето на LB Bulgaricum. Предпочитам опаковката овче сирене - по-сухо е, по-слабо солено от кравето им сирене е, няма въобще вкус или дъх на овца, общо взето даже си бях помислила, че са объркали партидата. Иначе и двата им продукта използвам, нищо не ми се "губи" когато правя баницата с тях, а от прясното им мляко много хубав карамел става, а кашкавала - на конци когато се стопли.
Написан на: 17/05/2016 16:39 Докладвай този коментар
anonymous
За "Маджаров" е изписано Насипно "Маджаров"- Кауфланд, 12-то по ред
Написан на: 17/05/2016 17:25 Докладвай този коментар
anonymous
Липсват сирената на лидл. В извадката участва само гръцкото сирене.
Относно калциевия дихлорид - не открих статии доказващи вредността му. В допълнение се оказва, че превишаването на дозата в сиренето го прави много твърдо(подозрително за потребителя), а и повишава разходите за производство, така че не виждам финансова изгода за производителя да слага повече.
Написан на: 17/05/2016 18:28 Докладвай този коментар
anonymous
поздравления за публикуваните резултати! сирената са традиционни на нашата трапеза и периодичния им контрол и в бъдеще ще е в полза за потребителите. Има нещо което мен ме смущава когато застана пред щанд за продажба на сирене - чета етикети на продукти от един и същ производител с разлика в наименованието , което нищо не ми подсказва за съдържанието , и единствено разликата в цената може да означава някаква разлика в качеството. Пример : в пакетирано краве сирене "маклер", "маклер1"," маклер2" - за всичките пише че са краве сирене, но по какво се различават не мога да разбера ,или в Лидл краве сирене Пилос има няколко различни цени - отново е трудно да се разбере. Дали не трябва в нормативните документи по-ясно да се регламентира името .
Написан на: 17/05/2016 19:59 Докладвай този коментар
anonymous
също като с фолксваген фалш от всякъде какво ще е наказанието ОЩЕ МАЛКО ВИ ОСТАВА И ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПРОВЕРЯВАЩИ
Написан на: 17/05/2016 20:16 Докладвай този коментар
anonymous
Къде е напоследък широкорекламираното Белиса?
Написан на: 17/05/2016 22:16 Докладвай този коментар
anonymous
ЗАЩО КОМЕНТАРА МИ НЕ СЕ ПУБЛИКУВА, А ИЗЧЕЗНА???
Написан на: 17/05/2016 22:26 Докладвай този коментар
anonymous
Нямам вяра на тази асоциация...КЪДЕ СА ПОВСЕВМЕСТНО ПРОДАВАНИТЕ МАРКИ, КОИТО ВСЕКИ Е ЧУВАЛ?
НЕ Е ЛИ ТОВА УДАР ПО МАЛКИТЕ В БРАНША, ЗА ДА ЗАЕМАТ ГОЛЕМИТЕ МЕСТОТО ИМ???
Къде е Белиса, къде е Данони и т.нат.???
От анкетата колко от нас са чували нещо за Ливади и Динел??? Никой, нали?
Да попитам следното...зако Активни потребители не направи предложение за инкриминиране на продаването на продукти, увреждащи човешкото здраве?
КАТО НЯМА САНКЦИИ...ТАЗИ АНКЕТА СЕ ЗАБРАВЯ СЛЕД МЕСЕЦ И ВСИЧКО СИ Е ПО СТАРОМУ!!!
Написан на: 17/05/2016 22:32 Докладвай този коментар
anonymous
Съдържанието на калция е показано в най-дясната колонка. Калциевият двухлорид е част от всичкия калций и е включен. Нормално калциевата сол се добавя в сиренето, това е записано и в БДС. Това не представлява опасност за потребителите защото калциевите соли не са отровни, а на обратно - те са нужни за хората!
Написан на: 17/05/2016 22:35 Докладвай този коментар
anonymous
Сложете репички във вода...след час тя ще е оцветена ярко червено, а репичките ще са обезцветени!
Направете си пърженица с домати, чушки и натрошено сирене...каквото и сирене да сложите, то буквално ЩЕ СЕ СТОПИ...а при Бай Тошо не беше така...
Защо киселото мляко стои по 2-3 седмици вън от хладилник и нищо му няма? При Бай Тошо...2 дена и е станало на оцет. А сегашното не вкисва, а ГОРЧИ.
Защо на слънце рано пролетта ако оставиш кашкавал Clever за 2 часа, то той се стапя и става като маргарин?
Изводът е...ядем боклуци.
А тия, дето трябва да контролират, участват във войните между производителите, взимайки страна естествено, срещу пари.
А ние сме длъжни просто да им плащаме заплатите от удържаните ни данъци!!!
Написан на: 17/05/2016 22:38 Докладвай този коментар
anonymous
В Германия ако направиш поне една от тези простотии, които тук в Бг се знае, че се правят...я със зеленчуци и плодове, я с някаква друга храна...панделата не ти мърда.
В Бг обаче прокуратурата си затваря очите...а това, че някой съзнателно масово трови хората...на кой му дреме на ....?
ТАЗИ АСОЦИАЦИЯ АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ...КАТО Е ВИДЯЛА КОИ СА ШМЕКЕРИТЕ, ОТНЕСЛА ЛИ Е РЕЗУЛТАТИТЕ В ПРОКУРАТУРАТА ЗА ВЪЗБУЖДАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ? Бас ловя, че не!
Че тогава за какъв чеп ми е това изследване, като виновните пак няма да ги стигне правосъдието???
Написан на: 17/05/2016 22:43 Докладвай този коментар
anonymous
Страхотни сте! Поздравления за добрата работа. Резултатите от таблицата покриват в голяма степен моите лични наблюдения, без да имам лаборатория.
Аз купувам най-чести Пършевица, Маджаров, LB Bulgaricum, Lacrima, Карсловско.
По мои наблюдения имат доста по-добър и зрял вкус и вероятно при производството им е спазена правилната технология. Ето защо съм склонен да платя по-високата цена, но да ям вкусен и полезен продукт.
Написан на: 18/05/2016 07:19 Докладвай този коментар
anonymous
Пропуснали сте марките насипни сирена които се продават във верига "Фантастико", това нарочно ли е ?
Искаме проверка на марките "Трапеза" -4,99 лв/кг , "Ситово" - 6 лв/кг и другите марки на цени от 4 до 8 лв/кг във тази верига.
Написан на: 18/05/2016 07:52 Докладвай този коментар
anonymous
И на мен ми стана интереесно. От ЛИДЪЛ са избрали 3 от 5 марки. Тази, която аз купувам "ЖЕЛЕЗНИЦА" (не Сердика-94 от с.Железница) я няма. Няма и много други "големи"марки. Това говори за поръчково изследване с цел разчистване на конкуренцията. Но пък разчистване щеше да има, ако с данните се занимава прокуратурата. Следователно е едно ТНТМ с добра идея, но лошо изпълнение.
Чесно да Ви кажа, най-добре си правете сами сиренето. Купете си необходимите материали и зкваски от LB Bulgaricum (единствен носител на лицензи за всичките БГ ензими), намерете си някой селски човечец да ви доставя 10л мляко седмично и си квасете за кисело мляко, правете сирене и кашкавал. Повярвайте, труда и чакането да узреят собствените продукти се отблагодарява с супер вкусен продукт.
Всичко друго е лъжа и измама с цел облагодетелстване на наш гръб.
Сполай Ви.
Написан на: 18/05/2016 14:29 Докладвай този коментар
anonymous
лакрима- лодис - ПРОИЗВОДИТЕЛ ДАНОН
белийса-един от производителите за този доставчик (белийкса) е млечен рай
Написан на: 18/05/2016 15:39 Докладвай този коментар
anonymous
аман от хейтъри!!!
Написан на: 18/05/2016 15:46 Докладвай този коментар
anonymous
Аз лично съм фен на сиренето на Маджарови. Кравето е отлично, а овчето в кутии по 1,8 кг, пластмаса,няма аналог на всички сирена произвеждани в България. Не знам технологията ли е друга, материала ли е различен, но наистина няма друго сирене за мен. Бледо подобие е на Енчо Костов Съединение - всички останали от изброените са просто модификации на сирене!!!
Атанас Бойков
Написан на: 18/05/2016 16:00 Докладвай този коментар
anonymous
Тук разни комунета си спомнят правешкия цървул ТодАр като ,че ли той е произвеждал сирене .И при соца се произвеждаха боклуци. Соята в кренвиршите, мазнините, оцветителите всичко води началото си още от 'развиващия се социализъм'
Поздравления за този анализ с пожелания да се разшири с проучване на още марки . А злостните коментари сигурно са от пострадалите пишман производители....
Написан на: 18/05/2016 16:01 Докладвай този коментар
anonymous
CaCl2 :) не е оасен за здравето. Добавя се задължително защото при пастьоризация на млякото калция се превръща в колоиден калций и се утаява. За да се постигне добра казеинова мрежа , се добавя разтворим калций. Като цяло искам да коментирам ЗРЯЛОСТА. Сирена със коефициент над 16 се наричат презряли. Те са стояли на скад прекалено дълго защото продажбите им са ниски. Радвам се ,че антибиотици липсват.
Написан на: 18/05/2016 19:41 Докладвай този коментар
anonymous
Благодаря за свършената работа. Надявам се, че ще продължите , както с контрола при сирената и киселото мляко (с разширяване на марките), така и с изварата, твърдите сирена (кашкавал и пр.), рибата и т.н. Вашата работа е важна не само за потребителите , а и за достойните производители, защото ги отгкроява на пазара. При услоиве, че тази работа не се върши от този, на когото е вменено да упражнява контрол върху храните, вашата дейност е още по-необходима.
Написан на: 18/05/2016 21:33 Докладвай този коментар
anonymous
В крайна сметка кое сирене съдържа най-малко вода и няма растителни мазнини ?
Написан на: 18/05/2016 22:46 Докладвай този коментар
anonymous
Аз съм от района на Бор Чвор и направо паднах от смях като видях резултатите.Всички продукти на Бор Чвор са със сухо мляко, внос от ЕС.То само да минеш покрай производствената им база в с.,Дълбок извор,.община Първомай, обл.Пловдивска и като видиш как мирише реката, в която незаконно си хвърлят отпадъците, ще ти се отще да им купувач продуктите.Тук при нас те се купуват само от пенсионерите с най-ниски пенсии и от малцинствата.Направо се чудя като гледам как сиренето им е на първо място, че и покрило критериите отгоре на това.Не съм им конкурент.Просто съм потребител, като всички останали, който иска семейството му да консумира това за което си плаща.
Написан на: 18/05/2016 23:35 Докладвай този коментар
anonymous
Браво за изследването, поздравления! И преди него купувах само Маджаров -насипно и пакетирано и Ел Би Булгарикум, а след него пак само тях ще купувам. Добре,че ви има, за да ни казвате истината, за това което купуваме. БАБХ са толкова жалки, като цялата ни държава, симулация на дейност. Много бих искала да направите такова изследване за кашкавала, от години не мога да реша кой точно си заслужава да купува човек. Имам чувството, че там е по-страшно дори...
Написан на: 19/05/2016 00:55 Докладвай този коментар
anonymous
Би било интересно да знаем за качеството на сирената и кашкавалите "Добрев" - фирмени магазини.
Написан на: 19/05/2016 08:34 Докладвай този коментар
anonymous
Браво!Продължавайте с полезния,ЗА ВСИЧКИ НАС,труд.
Написан на: 19/05/2016 09:28 Докладвай този коментар
anonymous
Не стига, че хората са си направили труда да направят НЕЩО, а вие пак намерихте за какво да се хванете... Дайте им дарения, да се съберат достатъчно пари, за да направят изследване и тогава претендирайте кои марки да бъдат изследвани...
Написан на: 19/05/2016 10:24 Докладвай този коментар
anonymous
Не знам колко наивен трябва да си, за да смяташ, че който и да е от "големите производители" работи с такова количество мляко, че да покрие с пълен асортимент целия български пазар. Целия анализ е насочен срещу малките мандри. Аз купувам предимно от тях и съм изключително доволен. Вкуса и съдържанието им нямат нищо общо с тов, което продават "големите"!
Написан на: 19/05/2016 12:41 Докладвай този коментар
anonymous
Защо се трият коментари в които няма нищо нецензорно?
Написан на: 19/05/2016 19:10 Докладвай този коментар
anonymous
Имам един въпрос. Във веригите продават собствени марки, на които пише : Произведено в България за.. и името на веригата. По закон не трябва ли на всеки продукт да пише кой го е произвел, а не кой го продава???
Написан на: 19/05/2016 21:23 Докладвай този коментар
anonymous
Направете изследване за мазнини протеини и въглехидрати за изварата.
Написан на: 19/05/2016 22:00 Докладвай този коментар
anonymous
Нищо не видях за сиренето "Роса"?
Написан на: 19/05/2016 22:48 Докладвай този коментар
anonymous
Другата им хитрост - сирене лошо качество - с надута цена, та уж да изглежда, че като е скъпо е добро. Още - в големите магазини, често такова сирене е на промоция и от 11 лв., например става на 7 лв.
Написан на: 19/05/2016 23:44 Докладвай този коментар
anonymous
Дайте хранителния продукт , който Ви интересува на градска котка или селска коза и следвайте нейното поведение. 100% гаранция !!!
Написан на: 20/05/2016 09:28 Докладвай този коментар
anonymous
ПРАВИТЕЛСТВОТО ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЕВРОПА И АМЕРИКА УБИВАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
Написан на: 20/05/2016 10:21 Докладвай този коментар
anonymous
Трябва да си идиот ако си взимаш насипно сирене....много ясно,че ще е боклук,а и не се знае в каква гнусна кутия е стояло преди това.....
Написан на: 20/05/2016 10:37 Докладвай този коментар
anonymous
Активни потребители са направили свой собствен прочит на БДС стандарта. В БДС се допускат 0.1% отклонения от нормите, а те са задали 10%. Ако се приложи БДС както трябва, в норите са само Маджаров, Карлово, Лакрима и Фрезко.
Активини потребители, моля, няма нужда да бутате продуктите на Зоров. Виждам, че заедно се явявате в телевизиие, но бъдете коректни. В този тест Пършевица е извън стандарта
Написан на: 20/05/2016 14:35 Докладвай този коментар
anonymous
Белииса къде е всички продукти са пълен боклук.
Написан на: 22/05/2016 18:49 Докладвай този коментар
anonymous
Производството на храни отдавна е вредно, опасно, дори отровно, но органите, които трябваше да контролират това престъпно производство умишлено проспаха години наред в полза на олигархията, която държи повечето фирми за производство и в ущърб на народа. Досега трябваше да има стотици тестове на всякакви продукти и да се казва истината, защото и тук при тия тестове със сирената, пак има покрити неща. Кое ви пречи да покажете истинското лице на престъпното производство на храни в България? Ненапразно водим във всички европейски класации по заболеваемост и смъртност и основната причина са храните произвеждани по престъпен начин, с цел бързо забогатяване.
Написан на: 22/05/2016 23:22 Докладвай този коментар
anonymous
Ако се сравнят резултатите от 2016 с изследването от 2005, се наблюдава леко влошаване на качеството, но повишаване на цената на сирената с над два пъти спрямо 2005, а за същото време холандските сирена тип "кашкавал", отлежали по 12 месеца, прозведени в парафинирани пити струват почти без промяна по 16-18лв. За информация на по-младите, до преди 30-тина години и питите на българския кашкавал също бяха с парафин, а вкусът беше много, много по-добър.
Написан на: 23/05/2016 18:50 Докладвай този коментар
anonymous
Глутен има във всички :)
Написан на: 30/05/2016 14:53 Докладвай този коментар
anonymous
Ха то и глутен ако има направо си е попара :)
Написан на: 03/06/2016 06:42 Докладвай този коментар
anonymous
Здравейте .Аз съм дребен производител по наредба(26)от Добричко.Бихте ли ме ориентирали в коя лаборатория да си направия пълни изследвания на сиренето? Независимо ,че БАБХ взима регулярно.А за колегите от форума да вземат един тефлонов тиган и да отрежат една филийка около 2 см от любимата си марка сирене, да загреят малко мазнина и ако това което е вътре не се пръсне ,изпари или почернее а придобие златиста коричка да си го хапнат с удоволствие и спокойствие докато е топличко!
Написан на: 11/06/2016 09:24 Докладвай този коментар
anonymous
Пропуснах [email protected]
Написан на: 11/06/2016 09:32 Докладвай този коментар
anonymous
Благодаря за труда!
Написан на: 13/06/2016 11:42 Докладвай този коментар
anonymous
До всички, дето само мрънкат - ама що ТОВА е изследвано, а ОНОВА не е, дали са пратени резултатите в прокуратурата и всички други подобни: ами като много знаете и разбирате - направете ВИЕ едно образцово изследване, покрите ВСИЧКИ марки, продавано във всяко махленско гаражче из България. Изследвайте 2-3 пъти повече параметри, за да сте сигурни - всяко изследване правете параллено в поне три лаборатории. И накрая внесете официално в прокуратурата искане да разследват всички производители на ментаци. Нали всичко знаете и разбирате?...
От мен лично - благодарност към екипа, направил тези изследвания и публикувал резултатите!
Написан на: 13/06/2016 22:10 Докладвай този коментар
anonymous
Престанах да купувам кравето сирене на Маджаров. Много е меко, като го обезсоля, става направо за мазане. На това ли му викате качество? Засега съм доволна от Тертер, а киселото мляко Домлян 2% по БДС е като по Тошово време - същия вкус, кашкавалът им също е хубав.
Написан на: 15/06/2016 19:22 Докладвай този коментар
anonymous
Благодаря за таблицата! В кой сирена има Глутен? Или по точно в кои няма?
Написан на: 01/12/2016 08:44 Докладвай този коментар
anonymous
Стана ми ясно защо са толкова корави вече сирената - много калциев двухлорид, за да изглеждат узрели.
Дори и да в нормите повечето български саламурени сирена нямат познатия от преди 20 години "български" вкус.
Написан на: 12/08/2017 13:07 Докладвай този коментар
anonymous
Анна Георгиева - Има една ненадмината по качество и вкус фирма " Велес" от Разлог . Дайте им награда !
Написан на: 12/08/2017 13:10 Докладвай този коментар
anonymous
Един важен коментар за всички запалени потребители
Защо трябва да се стремим да консумираме сирене, кашкавал???
Дори да е направено от 100% мляко това е една доста съмнителна храна съдържаща значително над препоръчваното количество сол.
Не оставяйте БГ мошеници да спекулират с вашето здраве заради вашата необяснима обвързаност към тези деликатесни продукти. Сирене , кашкавал трябва да бъдат консумирани само в малки деликатесни количества.
Написан на: 03/09/2017 22:18 Докладвай този коментар
anonymous
Направете моля ви изследване на сиренето на Фантастико тяхна си марка дори не знам дали е сирене това евтино увито с найлон и това е.Има вкус на Фета сирене.Сигурно има там само палмово масло и сол.
Написан на: 22/10/2017 11:47 Докладвай този коментар
anonymous
И после ще се борим с болести и затлъстяване при децата и другите възрастови групи.......Крайно време е мерките, които се вземат в различните браншове, да се съгласуват!
Написан на: 16/04/2018 12:27 Докладвай този коментар
anonymous
Преди 16 години бях по работа 6 месеца в Южна Корея.Когато казвах,че съм от България,реакцията беше:Уааау,йогурт и Христо Стоичков.Чувствах се горда!
Сега стопанисвам малко смесено магазинче на пазара в Младост 4 в София.Искам да предложа на клиентите си хубаво мляко,сирене и кашкавал и...ами,не знам кое точно.В момента предлагам продуктите на LB bulgaricum,ще опитам и с Костови"Съединение".Къде и как се загубихме,бих искала да се гордея отново...Мъчно ми е,когато една Франция пробутва овехтели стари къщи в Прованса на космически цени,на всички стоки в магазините пише Био, и там е пълно с туристи. А къде се изгубихме ние,дори не можем вече да се намерим,на кой свят сме?
Ще си позволя един апел:Купувайте български продукти,реагирайте,сигнализирайте,от всички нас зависи кой ще е на пазара и какво ще ядем!
Написан на: 03/10/2019 00:11 Докладвай този коментар
anonymous
malayi in naturally infected house cats <a href=https://viagr.mom>get viagra</a>
Написан на: 14/12/2023 17:13 Докладвай този коментар
anonymous