• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб

    • Плодове и зеленчуци
    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Тестове
  • Статии

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Хляб > Статии > Хлябът - информиран избор всеки ден?

Още по темата:

ТЕСТ типов хляб (2011)

Митове и истини за хляба

ТЕСТ диетичен хляб

Статия

Хлябът - информиран избор всеки ден?

Публикуван на: 24/07/2007 Последна редакция: 06/04/2011
Tweet
photo

Хлябът е продукт, който слагаме на масата всеки ден. Но познаваме ли факторите, които влияят на неговото качество и знаем ли как да разпознаваме качествения хляб?

 

На първо място, качественият хляб се прави от брашно, произведено от качествена пшеница, т.е. такава с висока хлебопекарна сила и непоразена от вредители. В практиката на мелничното и хлебното производство в зависимост от хлебопекарната си сила пшеницата се дели на 3 основни категории: силна пшеница (подобрител); средна по сила (пълнител, филер) и слаба пшеница. Силната пшеница е с отлични млевни качества, съдържа много белтък (глутен), а произведеният от такова брашно хляб е добре бухнал и запазва формата си (не се разлива). Тя обаче рядко се използва самостоятелно при производството на хляб, тъй като прекомерно оскъпява продукцията.

Предпочитано при хлебопроизводството е брашното от средна по сила пшеница, тъй като от нея се получава доброкачествен хляб, без да е необходимо да се добавят подобрители. Хлябът, произведен от брашно от слаба пшеница пък е с малък обем и ниска формоустойчивост (т.е. разлят), поради което слабата пшеница е непригодна за самостоятелна преработка. По мнение на производители тази година реколтата е преобладаващо от слаба пшеница, поради което ще се налага влагането на подобрители, което неминуемо ще оскъпи продукцията.

Ако производителят има занижен входящ контрол на суровините се стига до следнте дефекти предизвикани от лошокачествени суровини:

- страничен вкус и мирис - когато брашното е било с примеси или е имало признаци на плесенясване, самозагряване, прокисване или за замесването е използвана лошокачествена мая или мазнините са били окислени; разлят хляб, с нисък обем и малка, неравномерна шупливост - използвано е  слабо брашно, получено от пшеница, повредена от житна дървеница;

- разлята форма, понижен обем, интензивно оцветена горна кора, лепкава среднина със слаба еластичност и  сладникав  вкус -  приготвен  от брашно получено от пшеница с висок процент покълнали зърна;

- блед  цвят  на  кората - вложено е  брашно със слаба захарообразуваща и газообразуваща способност;

Следващото важно условие за производство на качествен хляб е стриктното спазване на технологичният процес. Ако бъдат допуснати компромиси  при провеждането му, произведеният хляб е със следните дефекти:

- разлят хляб с клисава среднина - дължи се на повишена влажност на тестото;

- хляб с недостатъчен обем, плътна със слаба порьозност среднина - понижена влажност на тестото;

- пукнатини по горната кора - превтасало или недовтасало тесто;

- дебела, тъмнооцветена кора и малък обем на хляба - изпичане в   условията  на   висока температура или  удължаване времето на печене;

- хляб с бледа кора и недопечена среднина - ниска температура на изпичане; нормално оцветена кора и недоизпечена среднина -  висока температура на печене за съкратено време

- брашнена   горна   кора   на  хляба -  недостатъчно количество пара в пеща;

- клисавост - недостатъчно време за изпичане;

- ронливост - твърдо замесено тесто с повече мая, когато производителят закъснява   с  часовият график при фиксирано време за втасване;

- избиване на влага - не е изчакано времето за отлежаване   на   хляба    и   средината   не  е

изстинала;

Българските   държавни стандарти са доброволни и всеки производител сам носи отговорност за продукцията си.

Добрите производители провеждат и превантивни мерки срещу "популярната" в летните месеци  картофена болест -  завишаване на   киселинноста   на   брашното, дезинфекция на  работните  машини, тави и казани след всяка смяна, използване на консерванти за подтискане.

На пазара се предлага хляб от много производители. Въпреки голямото разнообразие все още за по-голямата част от потребителите изборът се състои в това да купят най-евтиният хляб от най-близкият магазин. Много малка част от производителите на хляб у нас разполагат със собствени лаборатории за анализ и контрол на влаганите суровини и на готовата продукция.

Дефекти в хляба, който купуваме може да се получат и поради неправилното му надреждане,  както и при неговото транспортиране:

- деформиране - при нареждане в касетките един върху друг горещ хляб;

- понижаване на крехкостта и хрупкостта на кората - при вертикално нареждане на хляб, при което влажността на кората бързо се повишава;

- поява на сбита, втестена  средина - при нареждане на горещ хляб;

При транспортирането и продажбата на хляб трябва да бъдат спазвани и редица хигиенни изисквания:

- хлябът се транспортира  самостоятелно в специални транспортни средства, добре закрити и предпазващи от замърсяване;

- забранена е продажбата на открито на хляб, хлебни и тестени изделия;

- не се допуска непакетираният хляб да се предлага на самообслужване, както и да има директен контакт с клиентите;

- не  се  допуска  поставянето на касите с хляб директно   върху   пода,    както  и     тяхното влачене по пода;

 

 

Ето и някои съвети, които ще ни помогнат да купуваме качествен хляб:

  • Когато пазарувате оглеждайте хляба за евентуални белези във външния му вид, говорещи за използване на некачествена суровина или за неспазен технологичен процес при производството му

    Обръщайте внимание на производителя. По възможност се информирайте за възможностите му за осъществяване на непрекъснат входящ и изходящ контрол на качеството на суровините и материалите, влагани в производството и на готовата продукция

    Избягвайте продукцията на т.н. гаражни производители - тяхното производство често е придружено с ниска хигиена и използване на заблуди за качествата на произвеждания хляб

    Избягвайте да пазарувате хляб от сергии на открито и от магазини с лоша хигиена. Пакетирането на хляба е гаранция за хигиена.

    Внимавайте при покупка на диетичен хляб. Случва се некоректни производители да предлагат за диетичен, хляб, който е само оцветен с бои или карамелизирани смески

    Обръщайте   внимание не само на цената, а на съотношението грамаж/цена

    Винаги     се   информирайте  за  срока на годност. Не допускайте  да ви бъде "пробутан"    хляб   с     изтичащ   срок  на годност.

    Съхранявайте хляба правилно. При забелязани сериозни несъответствия в качеството информирайте производителя и органите на РИОКОЗ.


Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 1 общо )

anonymous

anonymous

Толкова ли е трудно да покажете ориентеровачно количеството пшеница необходима за изработвне на един хляб?

Написан на: 29/07/2013 19:23 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia