• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

  • Тест

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Други > Статии > Можем ли да разпознаем истинския зехтин визуално?

Още по темата:

Фалшив зехтин беше изтеглен от пазара

На война срещу млечните ментета

Крие ли риск консумацията на сурови кълнове

Статия

Можем ли да разпознаем истинския зехтин визуално?

Публикуван на: 24/02/2019
Tweet
photo

Представяме ви един домашен метод, с който можете да се ориентирате с голяма вероятност във вида на зехтина.

Поставете бутилката в обикновен хладилник (температура 4 – 10 градуса) в изправено положение.

След 12 до 24 часа внимателно и без разклащане извадете бутилката и я сложете права на добре осветено място, желателно на дневна светлина. Наблюдавайте внимателно състоянието на маслиновото масло съобразно написаните по-долу критерии. Имайте предвид, че трябва да направите вашите изводи бързо, преди по-високата външна температура да промени агрегатното състояние на зехтина.

1. Критерии автентичност на Extra virgin: при продължителен престой при 4 – 11 градуса оригиналния зехтин се втвърдява по специфичен начин. Наблюдават се твърда и течна фаза. Твърдата се състои от едри топчета с диаметър около 1 сантиметър (или повече) и/или люспи и/или парчета с неправилна форма които плават в останалата течна част (фаза) на маслиновото масло и не се утаяват на дъното на бутилката.

2. Какво не трябва да видите:

- ако съдържанието остане напълно течно най-вероятно в бутилката имате слънчогледово масло.

- ако съдържанието на бутилката се втвърди напълно (без течна фаза) това не е Extra virgin зехтин, а най-вероятно е рафинирано масло.

- възможно е да наблюдавате междинни състояния. Например образуват се дребни (под 1 см), хомогенни частици, които често се лепят по стените или падат на дъното на бутилката като утайка. Това е свидетелство за добавяне на обработени масла, но в такава ситуация без лабораторни анализи изводите са прибързани!

Zehtin_2.jpg

Пояснения към снимката:

От ляво на дясно наблюдавате

1. Втвърден класически Extra virgin зехтин

2. Напълно втвърден pomace зехтин получен от рафинирано масло.

3. Частично втвърден pomace зехтин, при производството на който е използвано рафинирано плюс масло от кюспе. Обърнете внимание на фината твърда фаза полепнала по стените и утаила се на дъното на бутилката, което го отличава от оригиналния  Extra virgin.

4. Напълно течно масло (салатен микс), смес от 80% слънчогледово и 20% нискокачествено маслиново масло. Това не е зехтин!

            Имайте предвид, че агрегатното състояния на зехтина при ниска температура зависи от много фактори, например сорта маслини, климатичните условия на отглеждане на дърветата, филтрувано ли е маслото и др. Визуалната оценка описана по-горе е ориентировъчен метод за изпитване на зехтина и в никакъв случай не може да замени лабораторните анализи!

Още по темата: тест на маслинови масла.

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 6 общо )

dimitardimitrov

dimitardimitrov

Направих теста с Екстра Върджин Коста дОро от офертата на Кауфлан - получи се резултата от смес от чисто и рафинирано! Имам снимки, но не мога да ги кача!

Написан на: 02/04/2019 15:10 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

До "dimitardimitrov"
В последните 20-30 години имам контакти с италианци и затова предпочитам гръцки зехтин.
Например Minerva, цената му е като на останалите и се ползва с много добро име в Гърция. За съжаление рядко е на промоция.

Написан на: 07/06/2019 19:25 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Не купувайте "екстра върджин" зехтина с марка The Chefs, бутилиран в село Марково по поръчка на фирма "Бета-12-Иванови! Не изпълни нито една от видовете проверки. Аман от измамници.

Написан на: 13/12/2023 19:54 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Bateni Z, Rahimi HR, Hedayati M, Afsharian S, Goudarzi R, Sohrab G <a href=https://cialis.lat/discover-the-best-prices-for-cialis>cialis prescription</a>

Написан на: 16/06/2024 19:02 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Купих необработено маслиново масло Екстра върджин - The Chefs от Метро. В хладилник не замръзва, не се получава утайка. Мислех го за сериозен магазин, но уви!

Написан на: 21/11/2024 18:36 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Още един тест - "Kalamata gold extra virgin olive oil" 1 литър с баркод 5204551300052, метален флакон.
След престой в хладилника близо 20часа малсото е напълно течно без никаква промяна (т.4)
Маслото е закупено от магазин за турски продукти във Варна.

Написан на: 01/05/2025 11:17 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia