Статия
Можем ли да разпознаем истинския зехтин визуално?
Представяме ви един домашен метод, с който можете да се ориентирате с голяма вероятност във вида на зехтина.
Поставете бутилката в обикновен хладилник (температура 4 – 10 градуса) в изправено положение.
След 12 до 24 часа внимателно и без разклащане извадете бутилката и я сложете права на добре осветено място, желателно на дневна светлина. Наблюдавайте внимателно състоянието на маслиновото масло съобразно написаните по-долу критерии. Имайте предвид, че трябва да направите вашите изводи бързо, преди по-високата външна температура да промени агрегатното състояние на зехтина.
1. Критерии автентичност на Extra virgin: при продължителен престой при 4 – 11 градуса оригиналния зехтин се втвърдява по специфичен начин. Наблюдават се твърда и течна фаза. Твърдата се състои от едри топчета с диаметър около 1 сантиметър (или повече) и/или люспи и/или парчета с неправилна форма които плават в останалата течна част (фаза) на маслиновото масло и не се утаяват на дъното на бутилката.
2. Какво не трябва да видите:
- ако съдържанието остане напълно течно най-вероятно в бутилката имате слънчогледово масло.
- ако съдържанието на бутилката се втвърди напълно (без течна фаза) това не е Extra virgin зехтин, а най-вероятно е рафинирано масло.
- възможно е да наблюдавате междинни състояния. Например образуват се дребни (под 1 см), хомогенни частици, които често се лепят по стените или падат на дъното на бутилката като утайка. Това е свидетелство за добавяне на обработени масла, но в такава ситуация без лабораторни анализи изводите са прибързани!
Пояснения към снимката:
От ляво на дясно наблюдавате
1. Втвърден класически Extra virgin зехтин
2. Напълно втвърден pomace зехтин получен от рафинирано масло.
3. Частично втвърден pomace зехтин, при производството на който е използвано рафинирано плюс масло от кюспе. Обърнете внимание на фината твърда фаза полепнала по стените и утаила се на дъното на бутилката, което го отличава от оригиналния Extra virgin.
4. Напълно течно масло (салатен микс), смес от 80% слънчогледово и 20% нискокачествено маслиново масло. Това не е зехтин!
Имайте предвид, че агрегатното състояния на зехтина при ниска температура зависи от много фактори, например сорта маслини, климатичните условия на отглеждане на дърветата, филтрувано ли е маслото и др. Визуалната оценка описана по-горе е ориентировъчен метод за изпитване на зехтина и в никакъв случай не може да замени лабораторните анализи!
Още по темата: тест на маслинови масла.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 4 общо )
dimitardimitrov
Направих теста с Екстра Върджин Коста дОро от офертата на Кауфлан - получи се резултата от смес от чисто и рафинирано! Имам снимки, но не мога да ги кача!
Написан на: 02/04/2019 15:10 Докладвай този коментар
anonymous
До "dimitardimitrov"
В последните 20-30 години имам контакти с италианци и затова предпочитам гръцки зехтин.
Например Minerva, цената му е като на останалите и се ползва с много добро име в Гърция. За съжаление рядко е на промоция.
Написан на: 07/06/2019 19:25 Докладвай този коментар
anonymous
Не купувайте "екстра върджин" зехтина с марка The Chefs, бутилиран в село Марково по поръчка на фирма "Бета-12-Иванови! Не изпълни нито една от видовете проверки. Аман от измамници.
Написан на: 13/12/2023 19:54 Докладвай този коментар
anonymous
Bateni Z, Rahimi HR, Hedayati M, Afsharian S, Goudarzi R, Sohrab G <a href=https://cialis.lat/discover-the-best-prices-for-cialis>cialis prescription</a>
Написан на: 16/06/2024 19:02 Докладвай този коментар
anonymous