• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал

    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Тест

  • Статии
  • Контролен орган

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Кашкавал > Тест > ТЕСТ кашкавал (2005 г.)

Още по темата:

Качеството на храните. На кого да вярва потребителят?
Светофарна система за етикетиране на храни
На пазар за храна

Тест

ТЕСТ кашкавал (2005 г.)

Публикуван на: 14/06/2006 Последна редакция: 17/04/2011
Tweet
photo

До познатия ни кашкавал и всички останали видове от групата на парените сирена се е стигнало чрез постепенно усъвършенстване на технологията в продължение на много векове. Технологията се изразява в прокисване на сиренето и последващо попарване с гореща вода и осоляване. Тази технология се е запазила от древността, тъй като след попарването и осоляването кашкавала се запазвал продължително време годен за консумация. Попарването на сиренината и сравнително обилното осоляване, позволяват продължителното съхраняване на кашкавала и при неблагоприятни условия.

Значителна част от Парените сирена се различават само по форма, тегло, вид на използваното мляко, масленост на сиренето и др., без да има принципни различия в технологията. (А. Кожев, „Кашкавал. Парени сирена“, 2006) Все пак е нужно да се прави разлика между българския кашкавал и жълтите сирена, познати в Европа. Жълтите сирена се произвеждат със закваски, които могат да се внасят след подсирването. В някои от технологиите се ползват два вида мляко и специфични технологични условия. Най-очевидната разлика между кашкавала и жълтите сирена е наличието на дупки в сирената и липсата им при кашкавала. Размера на дупките е критерий за качество при сирената, докато наличието им в кашкавала говори за неспазване на санитарно-хигиенни норми при производството.

Кашкавалът изисква период на зреене в продължение на 60 дни. Един от признаците на неузрелия кашкавал е, че е много мек и се лепи по ножа при рязане.

Какво е титруема киселинност?

Титруема киселинност е критерий, който показва количеството основа, необходимо да неутрализира определено количество мляко или млечни продукти. В настоящия сравнителен анализ, за демонстриране на процеса на зреене е ползвана титруема киселинност по Тьорнер (?Т). Методът демонстрира качеството на млякото и процеса на ферментация на сирената.

В таблицата сме сортирали кашкавала по низходящ ред на градусите по Тьорнер (?Т), защото колкото по-висока е стойността на титруемата киселинност, толкова по-зрял е той.

Test kashkawal zreene

През първите 4-5 дни от периода на зреене се наблюдава твърдост на кашкавала, но той още не се усвоява добре от организма. Човешкият организъм може да усвоява отлежалите млечни продукти сирене, кашкавал, масло, извара от суроватка, но не и млечния белтък казеин. Процесът на зреене на млечните продукти представлява много бавно разграждане на казеина, това, което става ускорено в стомахчето на телетата. Неузрелият или презрелият кашкавал е кисел и с лош вкус.

Сред тестваните марки не се установяват жизнеспособни микроорганизми (колиформи), което е знак за добро качество и безопасност на продуктите.

Водно съдържание на сирената

Предполагаемите отклонения от стандартите са свързани с високо водно съдържание, дължащо се на недостатъчната зрялост на продукта. Важно е да се отбележи, че ако хипотезата е вярна, потребителите купуват повече вода, вместо хранителни вещества и протеини. Според стандарта БДС 3528-88 в кашкавал от краве мляко тип „Витоша“ водата не трябва да надвишава 42%. От сравнителната таблица за водно съдържание се вижда, че кашкавал „Филипополис“ с 42,46% е на границата на стандарта, а кашкавала на S-mart е с 43,15%, което надвишава стандарта с 1,15%.

таблица кашкавал водно

БДС няма задължителен характер, а препоръчителен. Всеки производител избира дали да спазва стандарта или не. Контрола на крайния продукт е в ръцете на потребителя – той всекидневно гласува „за“ или „против“ даден продукт, чрез избора си да го закупи или не.

Съвет: Не купувайте кашкавал, ако при избор на кашкавал забележите, че:

  • кашкавала е шупнал;
  • кашкавала е много мек;
  • в пакета има мътна течност;
  • няма етикет и производител;
  • не можете да видите ясно срока на годност.

Ако след покупка на кашкавал усетите, че той има:

  • силно неприятна миризма;
  • кисел или горчив вкус;
  • странен (бял) цвят;
  • малки дупчици след разрязване;

просто го изхвърлете и не купувайте пак от същата марка. По-добре да загубите 5 лв, отколкото след консумацията му да дарите много повече на здравната каса.

Цена на кашкавала

В таблицата сме представили цена на кашкавала за 1 кг продукт. Таблицата не е представителна, защото в различните магазини цените могат да варират. Кашкавала е сортиран по цена в низходящ ред. Помнете, че купувайки евтин кашкавал, вие стимулирате съмнителни фирми с неконтролирано качество и непостоянен състав на продукцията. Когато купувате по-скъп, но по-хубав кашкавал, вие стимулирате производството на качествена продукция и инвестиции в повишената безопасност на храните. По-скъпия кашкавал е по-вероятно да е по-добър от по-евтиния, който предполага по-лошо качество.
таблица кашкавал цена

При подобно изследване на кашкавал от търговската мрежа, направено през октомври 2001 се вижда, че само един от тестваните продукти отговаря на БДС, като повечето от тях се отклоняват значително от стандарта. За сравнение, тестът проведен от БНАП през май 2006 показва, че марките кашкавал в търговската мрежа масово спазват стандарта БДС 3528-88 и не се отклоняват много от него. Можем да заключим, че само за пет години на пазара на сирена са настъпили такива промени, които са направили продуктите по-безопасни и по-качествени. До голяма степен това се дължи на форсираната интеграция на България в Европейския съюз и конкуренцията между млекопреработвателите.

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 2 общо )

anonymous

anonymous

Благодарим ви мили хора за информацията

Написан на: 19/03/2018 20:44 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous

Hi,,, a wonderful interesting article. Have presented many facts. Keep the excellent exertions. Mirza

Написан на: 22/08/2020 09:00 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia