• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

Посетете нашия Форум

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб

    • Плодове и зеленчуци
    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Други
    • Здравно осигуряване
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Спорт и отдих
    • На ски
    • Авто гуми
    • Автомобили
    • Екскурзии
    • Спорт
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2018
    • БЮЛЕТИН АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ 2019
  • Тестове

  • Статии

Анкета

Трябва ли да се публикуват марките на опасни храни и стоки?

ДА, при наличие на обосновани съмнения за опасност
ДА, но само когато безусловно се докаже, че стоката е опасна
НЕ, така се накърняват правата на производителя
НЕ, контролните органи трябва да работят на спокойствие

Гласувай

Начало > Храни > Хляб > Тестове > ТЕСТ типов хляб (2011)

Още по темата:

Митове и истини за хляба
Хлябът - информиран избор всеки ден?

Тест

ТЕСТ типов хляб (2011)

Tweet
photo

Водно съдържание

Съдържанието на вода в хляба зависи от температурата и продължителността на изпичането, от продължителността и условията на съхранението. От данните за водното съдържание в хляба е определен процентът сухо вещество, което съгласно изискванията на УС трябва да е не по-малко от 58,0 %. Водното съдържание в изследваните марки типов хляб варира от 32,9 % (при хляб „УниПек“) до 37,8 % (при типов хляб – „Заря 2000“ АД) и съответно сухото вещество е от 67,1 % (при типов хляб „УниПек“) до 62,2 % (при „Заря 2000“). Всички изследвани марки отговарят на изискванията за съдържание на сухо вещество от стандарта.

Друг показател, характеризиращ качеството на хляба е влага на средината, която според изискванията на стандарта трябва да е не повече от 48,0 %. Определената влага на средината варира от 40,0 % (при хляб „Златна Добруджа“) до 45,3% (при хляб „МИО“ и хляб „Нилана - Болярски“). При всички изследвани марки типов хляб установената влага на средината е под 48,0 % и при този показател няма отклонение от изискванията по стандарта.

Киселинност

Киселинността на хлебната среда е важен показател за качеството на хляба и зависи от редица фактори, но в най-голяма степен от режима на ферментацията. Киселинността се обуславя главно от млечната и оцетната киселина, които се образуват в процеса на ферментацията на тестото вследствие биохимични процеси. По показателя киселинност изследваните продукти отговарят на изискванията от Утвърдения стандарт за типов хляб (киселинност от 1,5 до 3,5 градуси по Нойман). С най–висока киселинност е хляб „УниПек“ (3,5 градуси по Нойман), следван от типов тостерен хляб „Златна Добруджа“ (3,2 градуси по Нойман). Изследванията върху физикохимичните показатели на хляба са проведени през месец май и юни и въпреки, че се допуска увеличаване на киселинността с 1 градус по Нойман за периода 01.05. до 30.09, не е установено повишаване.

Сол

В стандарта за типов хляб регламентираната стойност за съдържание на готварска сол е 1,2 g на 100 g продукт. Изследването ни показва, че по-голяма част от предлаганите марки типов хляб съдържат стойности много близки до посочената в стандарта. С по-ниско съдържание на сол са тостерен хляб „Златна Добруджа“ и хляб „МИО“ (1,0 %).

В маркировката на хляба не е включена информация за съдържанието на сол, тъй като производителите не са задължени да изписват количеството й върху опаковките. Изключение е маркировката на типов тостерен хляб „Златна Добруджа“ където е обявено съдържание на натрий – 375,8 mg на 100 g продукт, а преизчисленото количество на натрий от установеното съдържание на натриев хлорид в тази марка типов хляб е 380 mg на 100 g продукт – стойност, близка до тази посочена на етиката.

Пепел

            Съдържанието на пепел в самия продукт е от 1,3 % (типов хляб „МИО“) до 1,7 % (типов хляб „УниПек“). Не е установено завишено количество на пепел в изследваните продукти – по литературни данни съдържанието на пепел в хляба е от 1,3 до 1,6 %.

 

Освен показателите заложени в Утвърденият стандарт „България” - водно съдържание, влага на средината, киселинност и сол - сме изчислили енергийната стойност на продуктите, съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Данните по тези показатели може да сравните в таблицата.

! Полезни съвети при избор на хляб

 

- Когато пазарувате оглеждайте хляба за евентуални белези във външния му вид.

- Внимавайте с продукцията на т.н. гаражни производители - тяхното производство често е придружено с ниска хигиена и използване на заблуди за качествата на произвеждания хляб.

- Избягвайте да пазарувате хляб от сергии на открито и от магазини с лоша хигиена. Непакетиран хляб е индикатор за лоша хигиена.

- Обръщайте   внимание не само на цената, а на съотношението грамаж/цена.

- Винаги се информирайте за срока на годност. Не допускайте  да ви бъде "пробутан" хляб с изтичащ срок на годност.

- Съхранявайте хляба правилно.

 

Вижте резултатите от теста<< Кликнете на картинката, за да видите пълните резултати от теста!

? Любопитно

Как тестваме?

Измерване на пепелното съдържание

За целта определено количество проба от продукта се поставя в муфелна пещ и се изгаря до получаване на пепел. След това пепелта се претегля много точно на везна. Полученият резултат се изчислява спрямо теглото на първоначалната проба и се изразява в проценти.

 

 

Полезно

Хлябът произвеждан по Утвърден стандарт „България” ще се обозначава със следното лого:

хляб стандарт българия

Tweet

Коментари ( 0 общо )

anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Форум |
  • Институции |
  • Законодателство |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Проекти |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia