ВНИМАНИЕ!
Обикновено производителите проектират своите машини така, че да работят само със свой тип капсули или ESE филтри. Това може да ви ограничи и принуди да купувате скъпи капсули в последствие.
Смляно кафе Предимството да го изберете е, че изборът на сортове кафе е изключително голям. Може да закупите готово смляно кафе – кофеиново или безкофеиново. Качеството на самото кафе определя и неговата цена. Има много специализирани магазинчета за кафе, които могат да комбинират 2-3 или повече вида кафе и да го смелят според вкуса ви. Все пак е добре да купувате малки опаковки, защото кафето след отварянето на пакета изветрява бързо и губи вкусовите си качества. Кафето се поставя на ръчката непосредствено преди направата на самото кафе и веднага се пуска горещата водата. Колкото повече стои в горещата машина, толкова по-бързо прегаря и кафето става горчиво и губи от естествените си нюанси. Почти всички еспресо машини имат и възможност да работят с пара, а това е чудесна възможност, ако обичате капучино. Кафе на зърна Ако предпочитате силно и ароматно кафе, то купете кафе на зърна. Но тук се появява проблемът с тяхното смилане. Някои по-скъпи модели кафемашини разполагат и с отделение за мелене на кафето. Ако мелите зърната предварително, препоръчваме да използвате функцията за най-фино мелене, но редовно да почиствате филтрите на кафемашината си. Така ще получите най-ароматното кафе и в същото време ще предпазите машината от запушване. Енергоемка ли е кафемашината ви? Дори производителят да е поставил етикет ЕКО или енергиен клас А на кафемашината, то няма да има съществена разлика в разхода на енергия спрямо останалите кафемашини. Не се подлъгвайте – понижената консумация на енергия в режим на готовност не е иновация на производителя, а строго изискване на Европейския съюз за техниката. Трябва да знаете също, че в момента няма разработена официална система за етикетиране и степенуване на енергийната рационалност на кафемашините и поради това няма изрично изискване те да бъдат означавани като енергиен клас А например. Всичко това са търговски трикове. Според проведените тестове, кафемашините използват толкова малко енергия, че спокойно можете да продължите да пиете кафето си, без да се чувствате виновен. Колко често трябва да почистваме кафемашината? Отговорът на този въпрос е често, най-добре след приготвяне на всяко кафе. Ако кафемашината може да мели зърна, то е добре да промивате и отделението за мелене с вода. Твърдата вода може да предизвика и отлагане на котлен камък по тръбичките на машината. Това може да доведе до тяхното запушване и спиране на работа на машината. Тяхното редовно почистване също е препоръчително, като го правите според указанията написани от производителя. Добре е редовно да почиствате и тръбичките за пара и за мляко. Трябва ли за определен тип кафемашина да купувате определен тип кафе? На пакета кафе трябва да е упоменато, обикновено със символ за каква машина е – за шварц или за еспресо. Нашата препоръка, когато избирате или мелете кафе за еспресо е единствено да избирате добре и фино смляно кафе. Също така избягвайте пакети, на които пише, че са годни за всякакъв тип кафемашини. Купувайте от тези, на които изрично е упоменато, че са за еспресо машини. И все пак, каква кафемашина да изберем? Изборът е изцяло ваш. Съобразете го с нуждите и предпочитанията си. Както вече изтъкнахме, всеки тип кафемашина има своите преимущества и недостатъци. Например традиционните еспресо машини с цедка позволяват да регулирате количеството на кафето, количеството на вода, млякото и др. Тази възможност не съществува при машините, работещи с капсули. Те сами дозират нужното количество вода и мляко, за да направят еспресо от капсулата, която сте заредили. Машините работещи с капсули претендират, че тъй като дозата кафе е запечатана, то вкусовите и ароматите на кафето се запазват доста по-добре. Но отново това е субективно, според вкуса на човека.
Любопитно
Как тествахме?
Добавяне на мляко
Перфектното еспресо или капучино се нуждае от мляко. Много машини имат отделение за мляко, което дозират сами. Изпитва се времето за което парата и млякото се загряват до около 70°C и комбинирането на парата и млякото, за получаването на млечна пяна за вашето капучино например.
Време за направа на кафето
Измерва се времето, за което се приготвя 30мл еспресо. Добрите кафемашини приготвят 30мл кафе за около 15 секунди и веднага спират да подгряват, да пускат пара и вода. Лошите модели приготвят кафето за повече от 30 секунди, като след като кафето е готово им отнема почти още толкова време да спрат да подгряват и да подават пара и вода.
|
Доброто кафе зависи най-вече от две неща – от сорта кафе и от кафемашината. И докато изборът на кафе зависи много и от личните вкусове и предпочитания, не така стоят нещата с добрата кафемашина. Преди да купите домашна кафемашина, добре е да се замислите обърнете внимание на няколко основни фактора: Големина и тегло – преценете къде ще стои машината и има ли достатъчно място, ако пък я прибирате често, не подценявайте теглото. Капацитет – преценете колко често ще използвате машината. Нямате нужда от машина с голям капацитет за две кафета сутрин. Стил и цвят – на никого няма да е приятно, ако кафемашината не се вписва в стила на кухнята. Удобство при употреба – това е показател, който сме оценили за вас в таблицата с резултатите. Скорост – добрите кафе машини обикновено са и много бързи и обратно. Аксесоари – някои кафемашини се предлагат заедно с пенообразовател, каничка, кафемелачка, дори сервиз от чаши за кафе. Тавичка – тя трабва да е лесна за изваждане и почистване. В теста ни присъстват машини, които работят със смляно кафе, с капсули с кафе и такива, които имат възможност и да мелят кафето. Основни въпроси и отговори Какъв вид кафе(машина) да изберем? Капсулите с кафе Капсулите съдържат смляно кафе и с тях се приготвя еспресо. При тях дозата за едно кафе е точно определена, капсуловано под определено налягане и когато го поставите в кафемашината, тя отново оказва определено налягане върху капсулата и вашето кафе потича. ESE или преведено на български – лесно за сервиране еспресо, всъщност също представлява смляно кафе, опаковано в тънък диск от филтърна хартия.
ВНИМАНИЕ!
Обикновено производителите проектират своите машини така, че да работят само със свой тип капсули или ESE филтри. Това може да ви ограничи и принуди да купувате скъпи капсули в последствие.
Смляно кафе Предимството да го изберете е, че изборът на сортове кафе е изключително голям. Може да закупите готово смляно кафе – кофеиново или безкофеиново. Качеството на самото кафе определя и неговата цена. Има много специализирани магазинчета за кафе, които могат да комбинират 2-3 или повече вида кафе и да го смелят според вкуса ви. Все пак е добре да купувате малки опаковки, защото кафето след отварянето на пакета изветрява бързо и губи вкусовите си качества. Кафето се поставя на ръчката непосредствено преди направата на самото кафе и веднага се пуска горещата водата. Колкото повече стои в горещата машина, толкова по-бързо прегаря и кафето става горчиво и губи от естествените си нюанси. Почти всички еспресо машини имат и възможност да работят с пара, а това е чудесна възможност, ако обичате капучино. Кафе на зърна Ако предпочитате силно и ароматно кафе, то купете кафе на зърна. Но тук се появява проблемът с тяхното смилане. Някои по-скъпи модели кафемашини разполагат и с отделение за мелене на кафето. Ако мелите зърната предварително, препоръчваме да използвате функцията за най-фино мелене, но редовно да почиствате филтрите на кафемашината си. Така ще получите най-ароматното кафе и в същото време ще предпазите машината от запушване. Енергоемка ли е кафемашината ви? Дори производителят да е поставил етикет ЕКО или енергиен клас А на кафемашината, то няма да има съществена разлика в разхода на енергия спрямо останалите кафемашини. Не се подлъгвайте – понижената консумация на енергия в режим на готовност не е иновация на производителя, а строго изискване на Европейския съюз за техниката. Трябва да знаете също, че в момента няма разработена официална система за етикетиране и степенуване на енергийната рационалност на кафемашините и поради това няма изрично изискване те да бъдат означавани като енергиен клас А например. Всичко това са търговски трикове. Според проведените тестове, кафемашините използват толкова малко енергия, че спокойно можете да продължите да пиете кафето си, без да се чувствате виновен. Колко често трябва да почистваме кафемашината? Отговорът на този въпрос е често, най-добре след приготвяне на всяко кафе. Ако кафемашината може да мели зърна, то е добре да промивате и отделението за мелене с вода. Твърдата вода може да предизвика и отлагане на котлен камък по тръбичките на машината. Това може да доведе до тяхното запушване и спиране на работа на машината. Тяхното редовно почистване също е препоръчително, като го правите според указанията написани от производителя. Добре е редовно да почиствате и тръбичките за пара и за мляко. Трябва ли за определен тип кафемашина да купувате определен тип кафе? На пакета кафе трябва да е упоменато, обикновено със символ за каква машина е – за шварц или за еспресо. Нашата препоръка, когато избирате или мелете кафе за еспресо е единствено да избирате добре и фино смляно кафе. Също така избягвайте пакети, на които пише, че са годни за всякакъв тип кафемашини. Купувайте от тези, на които изрично е упоменато, че са за еспресо машини. И все пак, каква кафемашина да изберем? Изборът е изцяло ваш. Съобразете го с нуждите и предпочитанията си. Както вече изтъкнахме, всеки тип кафемашина има своите преимущества и недостатъци. Например традиционните еспресо машини с цедка позволяват да регулирате количеството на кафето, количеството на вода, млякото и др. Тази възможност не съществува при машините, работещи с капсули. Те сами дозират нужното количество вода и мляко, за да направят еспресо от капсулата, която сте заредили. Машините работещи с капсули претендират, че тъй като дозата кафе е запечатана, то вкусовите и ароматите на кафето се запазват доста по-добре. Но отново това е субективно, според вкуса на човека.
Любопитно
Как тествахме?
Добавяне на мляко
Перфектното еспресо или капучино се нуждае от мляко. Много машини имат отделение за мляко, което дозират сами. Изпитва се времето за което парата и млякото се загряват до около 70°C и комбинирането на парата и млякото, за получаването на млечна пяна за вашето капучино например.
Време за направа на кафето
Измерва се времето, за което се приготвя 30мл еспресо. Добрите кафемашини приготвят 30мл кафе за около 15 секунди и веднага спират да подгряват, да пускат пара и вода. Лошите модели приготвят кафето за повече от 30 секунди, като след като кафето е готово им отнема почти още толкова време да спрат да подгряват и да подават пара и вода.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
| |
Коментари ( 0 общо )
anonymous