Тест
Какво съдържат готовите салати?
Индустриалните салати са се превърнали в коктейл от технологични добавки и химикали - само 3 от 14 салати снежанка съдържат кисело мляко, а в руските салати няма яйца, но има поне по 3 консерванта.
Салатите „снежанка“ и „руска” са едни от най-популярните в България. От началото на века продажбите на тези и подобни готови салати непрекъснато расте, за сметка на домашно приготвените храни. Това е истинска промяна в хранителните навици на българите, които намират по-малко време за готвене, компенсирайки с консумация на все повече индустриално приготвени готови храни, включително „снежанка“ и „руска“ салати. При проведени предишни изследвания на „Активни потребители“ на различни видове храни (лютеница, майонеза и др.) беше установено, че в масовия случай се наблюдава разминаване между промишлените продукти и домашните рецепти. В преследване на ниска цена и технологичност много производители жертват качеството, понякога до степен нарушаваща безопасността на продуктите. По същество през последните десетилетия в България се извършва огромна промяна в хранителната индустрия и диетата на хората. Като следствие от това българите консумират различна храна, която често е много отдалечена като компонентен/суровинен състав и технология на приготвяне от традиционната за нацията ни кухня.
В настоящето проучване на „Активни потребители“ се анализира състава на индустриално приготвени и пакетирани салати. За разлика от други наши тестове, в сегашния ние не извършвахме лабораторни анализи. Цялата представена информация е извлечена от етикетите, т.е. от това което самите производителите на салати са декларирали! В проучването са включени 13 марки руска салата и 14 салати „снежанка“, закупени от 4 търговски вериги през месец декември 2017г. Обобщените резултати са показани в две таблици. В текстът е направен критичен анализ на индустриалните рецепти, изразяващ и нашето мнение относно тази „хранителна революция“.
Руска салата
Резултатите в Таблиците са разделени на три типа колони. В първата са показни търговската марка, грамаж, цената, и наличие/отсъствие на задължителната хранителна/енергийна стойност. При една марка, FF вкус на Веселина Трейд ЕООД, изписването на етикета е нечетливо и отсъства част от задължителната информация. При другите 12 марки изискването на законодателството за етикетите е спазено.
Във втората група от 3 колони е индикирано присъствие/отсъствие на традиционни за руската салата съставки – колбас/месо, зеленчуци, майонеза и варени яйца. Вижда се, че при всички 13 марки тези компоненти са отбелязани на етикетите, следователно индустриално произведените руски салати са идентични по съдържание на основните суровини с домашно приготвените. Липсващата компонента при всички готови салати са варените яйца. Явно цената на тази суровина се е оказала твърде непривлекателна за индустрията и затова те са заместени със сурогатни технологични добавки направени от яйца, като термостабилен жълтък и други.
Добавени въглехидрати
Големите различия с оригиналните рецепти започват с колоната „Добавени въглехидрати“. Във всички индустриални руски салати са прибавяни много източници на въглехидрати. Без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Средно във всяка марка има 7,5 броя добавени източника на въглехидрати (минимум 5, максимум 9). Нито една от тези въглехидратни добавки не се влага в домашните руски салати!
Нетрадиционни суровини
Във всички индустриални руски салати са добавени неприсъстващи в оригиналните рецепти суровини. В търговските марки присъстват средно 3,8 броя нетрадиционни суровини (минимум 2, максимум 5). Освен вече споменатото нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13) се влагат и свински протеин и/или колаген.
Консерванти
Готовите руски салати съдържат средно по 3 броя консерванти – това са стандартно калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в 3 от 13 има по-малко от три консерванта. Влагайки безсмислено много консерванти производителите увеличават безотговорно срока на годност на салатите разчитайки на коктейл от химически съединения. Излишно е да споменаваме, че в домашните продукти тези вещества напълно отсъстват.
Други технологични добавки
В предпоследната колона на таблицата са показани съдържащите се в индустриалните руски салати технологични добавки, неспоменати досега в другите категории нетрадиционни суровини/добавки. „Любимата“ азиатска добавка глутамат присъства в 11 от 13 марки. Същото (11 от 13) се установява по отношение на фосфатните соли. Без никаква нужда се влагат между 1 и 3 вида от тези съединения. Не са забравени и оцветителите. От 13 марки, само в 1 не се открива боичка. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен. Ако за боите е ясно защо се влагат, ние бяхме много учудени от наличието в 2 търговски марки на добавен силиций. По същество това е фин пясък или пепел. Няма разумно обяснение за това, освен може би евтина компенсация за тегло и обем на продуктите.
Салати „Снежанка“
Рецептата за салата „Снежанка“ е много проста – цедено кисело мляко, краставици и подправки. Ако се вгледате обаче в Таблица 2 се вижда, че индустриалните рецепти са различни от оригинала. Кисело мляко има само в 3 от 14 марки! Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана.
Добавени въглехидрати
Средно в една готова „снежанка“ има вложени 3 допълнителни източника на въглехидрати (минимум 2, максимум 5). Във всички търговски марки се откриват захар и царевично нишесте. В 7 от 14 салати са добавени като сгъстители гума гуар и гума касантан. Нито едно от влаганите съединения не присъства в домашните рецепти за „снежанка“.
Нетрадиционни суровини
Отсъствието на основна суровина като киселото мляко е щедро компенсирано с множество необичайни съставки. Усреднено в заводската „снежанка“ се съдържат 5,2 нетрадиционни суровини (минимум 3, максимум 6). Три добавки, нишесте, сухо мляко и млечен протеин се откриват във всички индустриални продукти. В 11 от 14 салати се установява влагане на хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина и майонеза. В 4 от търговските марки престараването достига до нови висоти с добавяне на желатин като сгъстител.
Консерванти
Влагането на консерванти в готовите „снежанки“ е умерено – средно по 1 съединение, обикновено това е сорбинова киселина. Повече не е и нужно, използваните заводски рецепти не са по вкуса дори на напретенциозните бактерии.
Други технологични добавки
От неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти, а и за компенсиране липсата на вкуса на кисело мляко. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.
Къде е пазарната конкуренция?
Нашето проучване показа един изненадващ факт. От 27 търговски марки салати включени в изследването 15 са на един производител, а другите 12 са поделени между други четири. При това продуктите са закупени от 4 различни вериги. На практика в големите търговски вериги конкуренцията в предлагането на индустриални салати е минимална. Този търговски олигопол се прехвърля и върху рецептите. С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология. Очевидно веднъж въведена от една-две фирми порочната рецепта за готови салати се налага върху целия български пазар, превръщайки хората в пасивни потребители без избор. При това разликата в цените е чувствителна – от 2,45 до 8,18 лева за килограм при руските салати и от 3,75 до 10,48 за килограм снежанка.
Изводи за потребителите
Нека обобщим казаното дотук за състава на заводските готови салати. Изключвайки подправките в руските салати се откриват 6 (от 7) традиционни суровини, плюс още около 20 „нетрадиционни“. При „снежанките“ ситуацията е аналогична – 1 (краставица) от двете традиционни суровини, допълнени от 11 други. Повечето нетрадиционни компоненти не са естествено получени храни, а представляват индустриално произведени хранителни/технологични добавки и/или химикали. Предназначението на добавките е различно – захари, пълнители, киселинни регулатори, консерванти, оцветители, емулгатори и сгъстители. Те се използват като заместители на качествените естествени суровини, подобрители на технологичния процес и/или външния вид, консистенцията и сроковете на съхранение на готовите салати. Нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите, или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Казано по друг начин, влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.
1. Добавянето на нетрадиционни въглехидрати в готовите салати променя коренно техния хранителен статус. От зеленчукови или млечни продукти индустриалните салати заприличват на сладкарски продукт, при това без консуматорите да осъзнават тази реалност. Съдържащите се в тях в големи количества нишесте, захар, малтодекстрин, декстрозата, лактоза и глюкозен сироп натоварват човешкия организъм и повишават риска от развитие на редица хронични заболявания. Крайно време е да се разбере, че трябва да се спре с използването на евтините въглехидратни добавки. Предозирането на индустриалните храни с тях може и да е изгодно за производителите но последствията за човешкото здраве са доказано негативни, а и много по-скъпи финансово за обществото.
2. От проучването се натрапва два очевидни факта: сварените/суровите яйца в руската салата са заменени с яйчен прах/термостабилен жълтък, а цеденото кисело мляко в „снежанката“ със смес от хидрогенирано палмово масло, сухо мляко и други млечни сурогати, майонеза и царевично нишесте. Както се казва да ни е сладко, а дали е опасно е неизвестно, защото никой не е изследвал ефектите на тази „иновация“.
3. Използването на хидрогенирано палмово масло в салатите „снежанка“ променя изцяло вида на тази храна. Хидрогенираните растителни мазнини са вредни за човешкия организъм и консумацията им води до развитието на сърдечно-съдови заболявания.
4. В изследваните индустриални салати присъстват огромен брой технологични добавки – консерванти, оцветители, емулгатори, сгъстители и др. Понякога употребата им може да е уместна, но в случая определено има предозиране с химикали. Голяма част от тези добавки се използват ненужно, ефектите им се дублират и мултиплицират. Производителите се опитват да имитират добър външен вид, вкус и дълготрайност, базирайки се не на проверени суровини и технологии, а чрез използване на химикали. Консумацията на този букет от съединения в никакъв случай не е полезен за потребителите.
5. Поради влагането на огромен брой заместители и добавки в проучваните индустриални салати те на практика представляват нов вид храни, много по-различен от оригиналите чиито имена носят. Това променя и профила на безопасността. Например, в тези продукти се развиват други видове микроорганизми, по различен начин трябва да се пресмята срока на трайност и др. Неизвестно е как използването на заместители, химикали и нетрадиционни добавки се отразява на храносмилателната система, дали тези изкуствени съчетания от вещества се усвояват, доколко се отразяват например на полезните бактерии в червата и много други въпроси. Ясно е, че рецептите са измислени и наложени на пазара единствено по икономически мотиви. Този подход обаче представлява реален риск за здравето на потребителите и всеки трябва да се замисли дали си струва да се превръща в лабораторна мишка.
Класически рецепти
Какви продукти се влагат при домашно приготвените салати Снежанка и Руска?
Снежанка
Цедено кисело мляко
Краставици (пресни или кисели)
Подправки: копър, чесън, орехи, олио (зехтин) и сол на вкус
Руска салата
Зеленчуци (картофи, моркови, грах, кисели краставички)
Колбас (шунка или салам)
Варени яйца
Майонеза
Подправки: сол, черен пипер, лимонов сок, магданоз
При някои рецепти се използват също горчица, кисело мляко, царевица, ябълка
|
Нашите съвети
1. Четете етикетите! В тях се съдържа съществена информация, дори и отчитайки риска от грешки.
2. Никога не пропускайте да погледнете срока на годност на храната!
3. Ако не сте влюбени в технологичните добавки и цените традиционните рецепти надвийте мързела, отделете малко време и си пригответе сами домашна салата.
|
Как тествахме? (Методология на изпитването)
В проучването участват: 13 марки руска салата и 14 марки салата снежанка
Закупуване на проби за изпитване: декември 2017г.
Извършен е преглед и анализ на информацията предоставена от производителите и търговците на етикетите при сравнение с популярните рецепти за този тип салати.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 17 общо )
anonymous
УЖАС ТОВА СА ОТРОВИ,СПРЕТЕ ГИ .....
Написан на: 21/12/2017 18:29 Докладвай този коментар
anonymous
Спрях ги отдавна!
Написан на: 21/12/2017 22:30 Докладвай този коментар
anonymous
не купувайте задължително е за вас нека фалират отрепките
Написан на: 22/12/2017 00:02 Докладвай този коментар
anonymous
За първи път чувам, че в руската салата се слагат варени яйца, а сме си правили години наред домашна такава. Купуваме си сравнително често руска салата от 2 от марките, които са част от изследването и като цяло ни харесват. Снежанката в повечето случаи наистина е гадна, независимо каква марка е.
Написан на: 22/12/2017 12:08 Докладвай този коментар
anonymous
Каква е тази руска салата с яйца? Все пак продава се и млечна салата на пазара, който не иска да яде снежанка с имитиращи продукти да се бръкне за млечна. Все едно баба ви пресича зелето в бидона без консерванти или в шунката няма соев протеин, които си слагате и в къщи в салатата... Намерили какво да пишат.
Написан на: 22/12/2017 14:13 Докладвай този коментар
anonymous
От години знам, че готовите салати са отрова, но изследването надмина очакванията ми. Дано повече хора се запознаят с данните и да започнат да си приготвят тези салату у дома. Лесно е!
Написан на: 23/12/2017 14:51 Докладвай този коментар
anonymous
И аз не съм съгласна за "традиционната"съставка варени яйца - майка ми прави руска салата откакто се помня (над 35г) и никога не е слагала. Според мен по-големият проблем е че майонезата която ползват не е на базата на яйца, а на заместители. Естествено ако майонезата я правеха със сурови яйца, както се прави, а не с яйчен прах (и без консерванти) най-вероятно цената щеше да я направи непосилен за джоба деликатес с трайност ден-два :) Това разбира се не ги оправдава за коктейла ненужна химия която влагат ...
Написан на: 24/12/2017 18:11 Докладвай този коментар
anonymous
А какво ли има в "салам" от 1,99лв/кг в Тмаркет на Колбасо ?
Написан на: 24/12/2017 18:35 Докладвай този коментар
anonymous
Яйцата си ги има в традиционната руска салата! Това, че някой, като приготвя салатата, не ги слага, не означава, че в оригиналната руска салата не присъства тази съставка, така че моля, спрете с глупостите.
Написан на: 04/01/2018 18:50 Докладвай този коментар
anonymous
Финансова помощ
Ние предоставяме на всички финансова помощ и предложение за заем за всички, които се нуждаят. Ако имате проекти за реализация, имате нужда от инвестиции във вашия бизнес или имате нужда от заем за лични разходи, ние предлагаме на ваше разположение важен капитал за всички ваши проекти. Не се колебайте да се свържете с нас, за да бъдем удовлетворени възможно най-скоро.
Нашият имейл: [email protected]
Написан на: 15/11/2019 23:34 Докладвай този коментар
anonymous
Финансова помощ
Ние предоставяме на всички финансова помощ и предложение за заем за всички, които се нуждаят. Ако имате проекти за реализация, имате нужда от инвестиции във вашия бизнес или имате нужда от заем за лични разходи, ние предлагаме на ваше разположение важен капитал за всички ваши проекти. Не се колебайте да се свържете с нас, за да бъдем удовлетворени възможно най-скоро.
Нашият имейл: [email protected]
Написан на: 15/11/2019 23:36 Докладвай този коментар
anonymous
Не е истина, после защо хората дебелеят!
Написан на: 14/12/2019 18:45 Докладвай този коментар
anonymous
Благодаря Ви за информацията и че отделихте време да я предоставите! В последните десетилетията, нещата се получиха така, че почти всяка храна в супермаркетите е отровна и вредна за човека, та да не знаеш какво да си вземеш или направиш. Започвам да си задавам въпроса, дали, даже не е целенасочено?
Написан на: 28/05/2023 11:11 Докладвай този коментар
anonymous
<a href=http://cialis.lat/discover-the-best-prices-for-cialis>buy cialis 20mg</a> Biochem Biophys Res Commun 155 1248 1254
Написан на: 25/05/2024 18:51 Докладвай този коментар
anonymous
<a href=http://cialis.lat/discover-the-best-prices-for-cialis>cialis for sale</a> Swallow FORTAMET tablets whole and never crush, cut or chew 2
Написан на: 01/06/2024 23:19 Докладвай този коментар
anonymous
Editor Umberto Simeoni, Centre Hospitalier Universitaire Vaudois, FRANCE <a href=https://enhanceyourlife.mom/>60mg priligy</a> An dominant male pills Ran rubbed her chin, It is a bit interesting for you to say that, but Samsung is really a Xiaoqiang who can not be beaten to death
Написан на: 07/10/2024 20:11 Докладвай този коментар
anonymous
<a href=https://enhanceyourlife.mom/>cronadyn vs priligy</a> The panel based its recommendations on a report published by a research team led by Linda Kinsinger, MD, MPH and Russell Harris, MD
Написан на: 16/10/2024 11:47 Докладвай този коментар
anonymous